AcasăACTUALNiculina Stoican, despre „Ziua Olteniei”: „A venit momentul în care ne vom...

Niculina Stoican, despre „Ziua Olteniei”: „A venit momentul în care ne vom reîntâlni, vom zâmbi, ne vom privi în ochi și, foarte important, ne vom și vedea zâmbetul”

spot_img

„Ziua Olteniei” va fi marcată, anul acesta, la Craiova, printr-o serie de evenimente ce vor readuce în prim plan spiritul oltenilor, obiceiurile strămoșești, momentele istorice de la 1821, poveștile Craiovei de altădată, dar și mari personalități din regiune. 

- Publicitate -

După doi ani de pauză, impusă de regulile pandemiei Covid, evenimentul va reuni la Craiova artiști de valoare, tineri talentați și un public dornic de reluare a unui curs firesc al vieții de oltean, cu muzică și dansuri populare, cu tradiții, cu parte a istoriei care nu se dorește a fi dată uitării.

Potrivit directorului Ansamblului Folcloric Maria Tănase, Niculina Stoican, această sărbătoare va fi marcată așa cum se cuvine, în Capitala Olteniei, cu momente cultural-artistice și istorice.


„Acest eveniment extrem de important este, iată, momentul în care noi ne vom reîntâlni, vom zâmbi, ne vom privi în ochi și, foarte important, ne vom și vedea zâmbetul. Este un moment când vom sărbători Ziua Olteniei, în Capitala Olteniei, la Craiova. Și cum se va putea sărbători mai frumos acest moment dacă nu prin cântec?! Pentru momentul de folclor avem artiști valoroși, reprezentativi din fiecare județ al regiunii Oltenia, artiști ce vor fi însoțiți de tineri talentați. Județul Mehedinți va fi reprezentat de definiția lui în cântec, Angelica Stoican. De ce este important?! Pentru că județul Mehedinți îl revendică pe Tudor Vladimirescu. Avem acolo Plaiul lui Tudor Vladimirescu, în partea nordică a județului, castanul lui Tudor Vladimirescu, unde punea la punct strategii de luptă. Mai avem în Mehedinți singura lui ctitorie, Biserica din Prejna, iar în comuna Balta sunt morminte ale pandurilor sârbi care au luptat alături de Tudor Vladimirescu”, a precizat Niculina Stoican.

Aceasta a mai precizat că pe scenă va fi prezentă orchestra „Doinei Gorjului”. Acest lucru este posibil după încheierea unui parteneriat pentru că se dorește, spune Stoican, implicarea instituțiilor din toate județele regiunii.

„Mulțumim celor care au dorit să colaboreze în acest sens și au răspuns afirmativ invitației de a fi prezenți în Capitala Olteniei, la Craiova. Mulțumim Consiliului Județean Dolj, Primăriei Craiova și Consiliului Județean Gorj pentru că după doi ani de pauză fac posibil ca această sărbătoare să continue”, a completat directorul Ansamblului Folcloric Maria Tănase.


Evenimentul nu va presupune doar momentul cultural-artistic, ci și unul istoric.

„Vom avea, la Craiova, Asociația Pandurii Vladimirescului. Vor citi proclamația lui Tudor și vor cânta imnul Revoluției. Punctăm astfel și importanța momentului din punct de vedere istoric”, a completat Stoican.

Spectacolul va fi prezentat de către Daniel Tudorică, actor în cadrul Teatrului „Ion Creangă” din București, oltean din Băilești, la rândul său.

Toate manifestările dedicate oltenilor pentru ziua de 21 martie vor fi cu intrare liberă: de la expoziții în aer liber sau la sediul instituțiilor de cultură și până la spectacolul de tradiții „N-auzirăți de-un oltean” propus de Ansamblul Folcloric Maria Tănase, pe scena din Piața Frații Buzești-Centrul Vechi.

Iubitorii de tradiții și folclorul oltenesc sunt așteptați în Centrul Vechi – Piața Frații Buzești, între orele 18.00 – 21.00, pentru a-i urmări live pe cei mai îndrăgiți artiști din regiune, precum Angelica Stoican, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Vasilica Dinu, Victorița Lăcătușu, Maria Loga, Neta Soare, Zorina Bălan, Ileana Lăceanu, Maria Ghinea, Emilia Dorobanțu și mulți alții, acompaniați de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului.

 

CITEȘTE ȘI: De când s-ar putea efectua operații pe cord deschis la Craiova

 

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri