AcasăACTUALNelu Iordache a scăpat de condamnarea de peste 12 ani, în dosarul...

Nelu Iordache a scăpat de condamnarea de peste 12 ani, în dosarul delapidării companiei Blue Air

spot_img

Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, anulând o pedeapsă de 12 ani și 6 luni închisoare primită de acesta la instanța de fond în dosarul delapidării companiei Blue Air.

Judecătorii susțin că faptele de care era acuzat Nelu Iordache s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curții Constituționale adoptată în mai 2022. Astfel, pe 26 mai 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

CITEŞTE ŞI:  La ce sumă se ridică cheltuielile de anul trecut ale Poliției Locale Craiova

CCR a stabilit că, între 25 iunie 2018 și 30 mai 2022, nu a existat o legislație în vigoare care să permită întreruperea prescrierii faptelor în cazul dosarelor penale.

De această reglementare vor beneficia mii de inculpați. Printre cei care au scăpat deja de condamnări se află Dorin Cocoș, Mihai Chirica sau foști șefi din ANRP, iar alții au ieșit din închisoare: Adrian Mititelu și Bogdan Olteanu.

În dosarul Blue Air, magistrații au decis încetarea procesului penal și în cazul lui Ali Imad, administrator de firme, care avea o condamnare de 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală.

Pe de altă parte, judecătorii au admis, în parte, acțiunea civilă formulată de statul român, reprezentat de ANAF, și i-au obligat în solidar pe Nelu Iordache, Ali Imad și compania Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.972.252 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligațiile accesorii.

Decizia instanței este definitivă.

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri