Moştenirea domnitorului Constantin Brâncoveanu a fost una vastă. Despre o parte din ea însă se cunosc prea puţine. Este şi cazul Bibliotecii Mănăstirii Hurezi / Horezu.
Lăcaşul de cult din Vâlcea, astăzi singurul monument UNESCO din Oltenia, a reprezentat la vremea construcţiei sale o adevărată citadelă a culturii româneşti. Domnitorul Constantin Brâncoveanu a dăruit măreţei sale ctitorii, alături de odoare bisericeşti, numeroase cărţi, printre care renumita „Biblie de la Bucureşti” de la 1688.
„În 1708, domnitorul a înfiinţat la Horezu o vestită bibliotecă umanistă, unică în Europa de Sud-Est la începutul secolului al XVIII-lea. A rămas peste veacuri cunoscută sub denumirea de «Biblioteca lui Constantin Brâncoveanu»”, ne împărtăşeşte directorul Direcţiei de Cultură Vâlcea, prof. dr. Florin Epure.
Istoricul a vorbit pentru „Adevărul” despre incredibila moştenire culturală de la Horezu a lui Brâncoveanu, despre documentele şi lucrările care mai apoi aveau să fie împărţite între marile biblioteci ale ţării.
informaţii pe larg, la linkul: adev.ro/ra3o6s