AcasăACTUALMinistrul Transporturilor propune modificarea legislației achizițiilor publice

Ministrul Transporturilor propune modificarea legislației achizițiilor publice

spot_img

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a prezentat, marți, propunerile pentru modificarea legislației achizițiilor publice și a unor proceduri de eliberare a avizelor. Acestea prevăd eliminarea unor întârzieri.

- Publicitate -

Modificările vizează trei paliere, potrivit ministrului Transporturilor.

Astfel, în faza de licitație se preconizează eliminarea întârzierilor artificiale în evaluarea ofertelor prin stabilirea un singur termen limită pentru răspunsul către ofertanți, privind documentele justificative.


De asemenea, se propune eliminarea ofertelor nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauză că antreprenorii nu mai au bani suficienți pentru a finaliza contractele. Acest lucru s-ar realiza prin stabilirea unui prag de 80% pentru oferte.

„Sub acest prag ofertele vor fi considerate neobișnuit de scăzute. Aceste oferte vor fi supuse unei noi analize. Dacă se constată că prețurile consemnate sunt sub valoarea de piață, ofertele vor fi respinse”, arată Grindeanu.

Se mai propune și eliminarea blocării contractelor în faza de implementare din cauza creșterii prețurilor.


„Introducem obligația ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcție de evoluția prețurilor din piață (în baza unei formule de ajustare)”, susține ministrul.

Potrivit propunerilor, vor fi eliminate contestațiile nejustificate, prin faptul că Autoritatea va reține obligatoriu cauțiunile firmelor care pierd contestațiile.

În faza de implementare se propune eliminarea șantajului antreprenorilor care după semnarea contractelor nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. „Contractantul neserios va putea fi înlocuit cu un nou Contractant, fără a mai fi relicitat întregul contract”, arată Sorin Grindeanu.

El spune că vor fi eliminate și întârzierile pe termen lung și indisciplina, prin emiterea unor certificate intermediare privind stadiul de execuție, din 90 în 90 de zile, iar antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea câștiga licitații, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie.

Ministrul susține că vor fi eliminate și notificările depuse chiar la începutul contractelor.

În faza de execuție, antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că și-a mobilizat resursele, iar în faza de avizare vor fi eliminați timpii pierduți provocați de birocrația excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deținute de autoritățile publice locale.

„Terenurile din proprietatea autorităților locale se vor transfera de drept în cea a Autorității Contractante care derulează proiectul. Se impune un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru analizarea documentației necesare eliberării: Certificatelor de Urbanism, Avizelor de la Apele Române, ISU, Consiliilor Locale, Proprietarilor de Utilități. Dacă aceste entități au observații, pot emite doar o singură dată certificate, avize sau autorizații condiționate. Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerințelor din document, autoritățile respective nu mai pot emite alte solicitări. Autoritățile în cauză sunt obligate să emită autorizațiile în termen de 5 zile după ce beneficiarul îndeplinește condițiile. În caz contrar se va considera că documentele respective au fost emise tacit”, mai arată Sorin Grindeanu.

CITEȘTE ȘI: VIDEO | Klaus Iohannis anunţă, după şedinţa CSAT, creșterea capacității de apărare a statului român

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri