AcasăACTUALMembrii unui clan trimis în judecată de DIICOT Olt scapă de închisoare...

Membrii unui clan trimis în judecată de DIICOT Olt scapă de închisoare după decizia CCR privind prescrierea faptelor. Procesul a început acum 10 ani

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Magistraţii Tribunalului Olt au decis încetarea procesului penal împotriva membrilor Clanului Brătianu, trimişi în judecată de procurorii DIICOT, pentru constituirea de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu calculat în acea perioadă la peste 10 milioane de euro. Decizia judecătorilor olteni vine în baza deciziei Curţii Constituţionale cu privire la împlinirea termenului general de prescripţie.

Judecătorii de la Tribunal au decis însă ca inculpaţii să achite un prejudicu de aproximativ nouă milioane de lei şi, în acelaşi timp, să menţină şi să lărgească sechestrul asigurătoriu pe anumite bunuri.

CITEŞTE ŞI: Facilități fiscale de 400 de euro pe an la abonamentele pentru practicarea sportului. Legea a fost promulgată

Decizia Tribunalului Olt nu este definitivă şi vine la 10 ani de la trimiterea în judecată a grupării, în 2013, şi după ce în 2017 au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare, în primă instanţă.

Inculpaţii au fost acuzaţi de procurorii DIICOT Olt că au pus bazele unui grup de criminalitate economico-financiară, care avea ca principală activitate eludarea taxelor şi impozitelor datorate statului ramificaţii în judeţe din centrul şi sud-estul ţării, precum şi în Bulgaria şi Ungaria, creând un prejudiciu în valoare de 16.862.638 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

CITEȘTE ȘI: Oltul, județul cu cele mai puține imobile vândute, în decembrie 2022

Astfel, membrii grupului infracţional achiziţionau importante cantităţi de zahăr şi ulei prin intermediul firmelor din Bulgaria, întocmeau facturi fictive prin care se arăta că sunt exportate, astfel evitându-se plata TVA-ului intracomunitar. În realitate, zahărul şi uleiul nu părăseau teritoriul României, fiind comercializate prin intermediul mai multor firme din ţară.

Primele condamnări, în 2018

După mai bine de patru ani de proces, prima soluţie în acest dosar a fost dată, în decembrie 2017, de Tribunalul Olt, fiind însă contestată de inculpaţi.

Ridicați de DIICOT-BT Olt în 2012, membrii grupării, originari din Drăgășani-Vâlcea, au fost trimiși în judecată în aprilie 2013.

CITEȘTE ȘI: Tichetele pentru încălzire ar putea fi folosite începând cu 20 februarie. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Bedu Brătianu, Mihai Brătianu, zis Oaie, Eugen Brătianu, Ilie Turcu și Ilie Bodorin au fost condamnați la câte 7 ani de închisoare. Brătianu Mihai, zis Cucu, a fost condamnat la 7 ani și două luni.

Pentru Laurențiu Marian Preda, trimis și el în judecată, instanța nu s-a mai pronunțat. Bărbatul a murit în urmă cu doi ani.

Cu un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro stabilit de procurorii DIICOT, magistrații Tribunalului Olt i-au obligat pe cei șase membri ai clanului la plata în solidar a peste 52 de milioane de lei, echivalentul a 11 milioane de euro, către ANAF, din care 5 milioane de lei impozit pe profit și peste 3 milioane TVA.

CITEȘTE ȘI: Minerii şi energeticienii din cadrul Complexului Energetic Oltenia, bani în plus la salariile din luna aceasta

Pe lângă plata în solidar, Ilie Bodorin a mai fost obligat să plătească 200 de mii de lei, din care 150 de mii acciză.

Mai mult, instanța a menținut sechestrul impus de procurorii DIICOT pe 7 autoturisme de lux – 2 BMW seria 7, 3 Mercedes, Hummer și un Toyota Land Cruiser.

Alți doi bărbați trimiși în judecată în același dosar au mers pe procedura simplificată și și-au recunoscut faptele. Costel Mirea și Ion Tufurin au fost condamnați la câte trei ani cu suspendare. Dar și aceștia au fost obligați la plata prejudiciului de 11 milioane de euro.

Scăpaţi de decizia CCR privind prescripţia

În octombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie importată privind prescripția specială, în urma deciziei Curții Constituționale conform căreia prevederile articolului 155 din Codul Penal privind întreruperea cursului prescripției răspunderii penale sunt neconstituționale.

CITEŞTE ŞI: Program de vizită restricţionat, în mai multe secţii ale Spitalului Târgu Jiu

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

De această decizie au beneficiat şi membrii Clanului Brătianu.

 Nu scapă de plata prejudiciului

Membrii Clanului Brătianu nu scapă de plata prejudiciului, judecătorii Tribunalui Olt dispunând achitarea unei sume totale de aproximativ nouă milioane lei.

Totodată, a fost menţinut şi lărgit sechestrul asigurător pe unele bunuri, până la rămânerea definitivă a soluţiei.

Decizia Tribunalului Olt a fost deja contestată de inculpaţi, dar şi de procurorii DIICOT şi de ANAF.

CITEȘTE ȘI: Zeci de mii de jucării neconforme depistate de Protecția Consumatorului. Au fost aplicate amenzi de peste două de milioane de lei

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri