AcasăACTUALMedicul Marinescu, despre tulpina Omicron: „Virusul nu are granițe”

Medicul Marinescu, despre tulpina Omicron: „Virusul nu are granițe”

spot_img

Adrian Marinescu, director medical Institutul „Matei Balș” a explicat, joi, ce înseamnă Omicron, nouă tulpina a coronavirusului, dar şi care sunt principalele măsuri de care trebuie să ţinem cont pentru a nu ne infecta.

În curând este posibil să avem primele cazuri de infectare cu tulpina Omicron şi în România, a spus medicul la Antena3.

Este vorba despre trei pasageri din avionul care s-a întors din Africa de Sud, ale căror teste PCR au ieşit pozitive când au ajuns în ţară.

Printre ei se află şi unul dintre sportivii de la CSM Ştiinţa Baia-Mare.

„În primul rând, trebuie să spunem foarte clar, după doi ani de pandemie, ştim că virusul nu are graniţe. Pe de altă parte, e situaţia fericită în care identificăm nişte cazuri. Sunt cazuri de import. Marea problemă pe care o avem acum este să nu se ajungă la o transmitere comunitară, ceea ce se face acum şi aceste măsuri care deja se iau, nu doar în România. Sunt categoric cele mai corecte, să împiedicăm transmiterea comunitară.

Faptul că sunt în general forme uşoare, şi aceaste date le avem şi din Africa de Sud şi de celelalte cazuri din lume, care sunt izolate, e de asemenea un lucru care e de asemenea bun.

S-ar putea să vorbim de o variantă virală care se transmite uşor, dar, care vine, în cele mai multe cazuri cu forme mai mult decât uşoare. Nu avem alte lucruri de făcut. E aceeaşi modalitate de trasmitere. Deocamdată nu există o variantă de vaccin care să fie în mod clar eficientă într-un procent mare. Şi vaccinurile actuale fac ceea ce este de fapt important, că o mare probabilitate împiedică apariţia complicaţiilor a formelor severe. Imunitatea pe care populaţia a obţinut-o ne va fi de mare ajutor şi pentru varianta Omicron. Deci e clar că lucrurile de aici ar trebuie să plece.

La momentul acesta, tratamentul nu diferă. Sigur, trebui să vedem dacă aceste terapii pe care le avem în momentul de faţă, vor avea aceeaşi eficienţă. Ce este clar este că vom avea grjă de persoanele vulnerabile, pentru că ele sunt cele care vor putea face faţă forme severe.

Sperăm că de această dată, să vorbim de o variantă care este mai puţin agresivă, şi atunci, lucrurile vor fi mai simple. Practic, dacă vom avea o imunitate prin vaccinarea pe care am făcut-o, plus lucrurile noi care vor veni, inclusiv varianta de vaccin, care probabil că va veni la începutul anului viitor, poate că reuşim să transformăm ceea ce ne dorim demult, să transformăm infecţia cu SARS-CoV-2 într-un guturai, şi atunci lucrurile vor fi mult mai echilibrate.

E greu să tragem o concluzie, fiind doar cazuri izolate. Dacă ne uităm la ceea ce spun doctorii din Africa de Sud, se merge în general pe simptomatologie uşoară. Cele mai multe dintre forme au fost uşoare: durere de cap, stare generală modificată. Practic, un aspect pseudo-gripal. Sigur, rămâne de văzut în viitorul apropiat, când ea se va extinde, să sperăm că nu se va întâmpla într-o mare măsură”, a spus dr. Adrian Marinescu.

CITEȘTE ȘI: Primul român, suspect că ar fi infectat cu tulpina Omicron a COVID-19

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri