AcasăACTUALMark Rutte spune că Olanda nu e "în principiu" împotriva aderării României...

Mark Rutte spune că Olanda nu e „în principiu” împotriva aderării României la Schengen

spot_img

„Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte, după o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă la poligonul militar de la Cincu.

„Olanda nu este în principiu împotriva aderării [României la Schengen]. Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani”, a spus Rutte.

CITEŞTE ŞI: Un bărbat dintr-o localitate din Mehedinți, la spital după ce a fost bătut pe stradă. Agresorii au fost reținuți

„În acelaşi timp, zicem noi că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă la Cincu, dacă opoziţia Olandei privind aderarea ţării noastre la Schengen ţine de corupţia de la port Constanta, problemele de la frontiere sau infrastructură, potrivit News.ro

Iohannis, despre aderarea României la Spațiul Schengen: „Nu putem eșua în acest demers. Eu sunt optimist”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că printre temele abordate în discuţia cu premierul Olandei Mark Rutte s-a numărat şi aderarea României la Spaţiul Schengen, o aşteptare legitimă a românilor deoarece ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice. „Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen”, a spus şeful statului.

CITEȘTE ȘI: Primăria Craiova plătește recenzorii începând de joi. Sumele de bani se ridică de la casieria instituției

„Am discutat azi in extenso tema Schengen şi discuţia a fost una pozitivă. Noi toţi trei căutăm calea cea mai bună pentru a finaliza aderarea la Schengen cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne putem imagina că putem să eşuam în acest demers. S-au scurs acei 11 ani de la ultima evaluare, iar cei din UE doresc să primească confirmarea că am aderat nu doar la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele şi în alte domenii. Întregul Spaţiu Schengen e supus unei modernizări şi noi suntem parte din ea. Dar e nevoie de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei. Nu, nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă strict la chestiunile legate de Schengen şi vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă lămurite. Eu sunt optimist”, a explicat Iohannis.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Iohannis: „Un eşec în aderarea ţării noastre la Schengen probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România”

„Pentru mine, pentru noi cei prezenţi aici la pupitre eşecul nu este o variantă. Noi căutăm soluţiile pentru a transforma acest demers într-o reuşită. Asta e convingerea noastră, dar trebuie să vedem lucrurile aşa cum ar putea fi, în cazul contrar. Un eşec în acest obiectiv naţional probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România. Dar este o variantă ipotetică care nu se va întâmpla, fiindcă noi nu calculăm pentru varianta eşec, noi calculăm pentru varianta reuşită”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri la Cincu.

Nicolae Ciucă: „Avem nevoie de continuitatea Spaţiului Schengen în România”

Premierul Nicolae Ciucă a intervenit și el și a subliniat „beneficiul direct pe care aderarea României la Schengen îl poate aduce pentru economia olandeză”.

CITEȘTE ȘI: O femeie s-a chinuit un deceniu să scoată stâlpii de electricitate de pe terenul său

„Prin ridicarea controalelor la frontierele interne se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi, în egală măsură, efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice. Este o realitate că războiul Rusiei în Ucraina a deviat fluxuri semnificative de mărfuri către România. Eforturile noastre sunt concentrate pe frontiera externă pentru a asigura echilibrul optim între securitate şi eficienţa tranzitului de mărfuri, mai ales cereale. Pentru piaţa unică europeană, însă, avem nevoie de continuitatea Spaţiului Schengen în România”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri