AcasăACTUALMai multe ONG-uri cer retragerea unui proiect de lege care reduce la...

Mai multe ONG-uri cer retragerea unui proiect de lege care reduce la 16 ani vârsta de circulaţie a minorilor în străinătate

spot_img

Rețeaua de ONG-uri împotriva Traficului de Persoane (RoTIP) solicită retragerea unui proiect de lege iniţiat de 88 de membri ai Senatului României, prin care se promovează un proiect de lege care pune în pericol minorii români și pe cei cu drepturi asimilate acestora.

Potrivit unui comunicat remis de RoTIP, Proiectul de lege ”B658/2022 Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, precum și pentru modificarea articolului 23 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului” urmărește schimbarea regimului juridic de circulație în străinătate pentru minori, reducând vârsta de la 18 la 16 ani. Această măsură legislativă a fost introdusă la Senat pe data de 24 octombrie și pare să parcurgă rapid procesul legislativ.

Modificarea vine și în contextul în care copiii ucraineni au dreptul de a călători neînsoțiți de la vârsta de 16 ani. Reducerea vârstei de circulație în străinătate pentru minori, de la 18 la 16 ani, vulnerabilizează și mai mult copii români și ucraineni aflați în fața rețelelor de criminalitate organizată care sunt foarte active în ambele state. În practică, scoaterea din România a copiilor, potențiale victime ale traficului de persoane sau altor forme de criminalitate, va fi facilitată de această modificare legislativă.

Solicităm Senatului României să retragă de urgență Proiectul

„Menționăm că România are cel mai mare număr de minori traficați în Europa și că numărul acestora a crescut de 10 ori în 2 ani, arată Raportul Comisiei Europene „Data collection on trafficking in human beings in the EU” la pagina 33, publicat în octombrie 2020.

Datele statistice pentru anul 2020, publicate de Guvernul României și prelucrate de ECLER, arată că numărul de copii exploatați este în continuă creștere, acoperind toate vârstele – de la 1 an la 18 ani, cu o pondere foarte mare a copiilor cu vârste între 16 și 18 ani care sunt, în special, exploatați sexual.

Solicităm Senatului României să retragă de urgență Proiectul de lege B658/2022, care, în contextul specific al țări noastre și raportat la datele prezentate mai sus, nu poate fi o modificare legislativă eficientă și în favoarea copilului român sau a celui aflat pe teritoriul României”, arată sursa citată.

Susțin prezentul demers următorii membri RoTIP:
Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER)
Asociația Cultural Socială Economică Christiana
Asociația Femeilor Românce din Italia (AFRI)
Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ)
Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă (ACDD)
Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România (JRS)
Asociația Valoare Plus (AVP)
Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună
Fundația Freedom House România (FHR)

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri