AcasăACTUALLumea arde mai mulți combustibili fosili ca niciodată

Lumea arde mai mulți combustibili fosili ca niciodată

spot_img

Obiectivul privind reducerea emisiilor de carbon este departe de a fi îndeplinit şi, mai mult, arderea combustibililor fosili este la un nivel mai mare ca niciodată.

Arderea combustibililor fosili a cauzat 86% din toate emisiile de carbon în ultimii zece ani. În urmă cu un an, la summitul ONU privind clima de la Glasgow, a fost semnat în sfârșit un pact privind clima. Acordul conținea prima recunoaștere a rolului combustibililor fosili în provocarea schimbărilor climatice. De asemenea, a îndemnat națiunile să elimine treptat măsurile care subvenționează extracția sau consumul de combustibili fosili și să „reducă treptat” energia pe bază de cărbune.

CITEŞTE ŞI: Alexandru Berechet, viceprimar Slatina: Suntem un partener strategic şi un partener de încredere şi ne bucură să vedem că investitorii aleg să vină în Slatina

Odată cu COP27, care a început la Sharm El Sheikh, în Egipt, a sosit momentul pentru o actualizare a progreselor înregistrate. Din păcate, nu sunt vești bune, spun oamenii de știință pentru The Conversation. Criza energetică în curs de desfășurare – și răspunsurile pe termen scurt ale guvernelor din întreaga lume la aceasta – au făcut mai dificilă îndeplinirea obiectivelor pactului.

Europa se încălzește mai repede decât alte părți ale planetei

Temperaturile din Europa au crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani față de media globală, fiind cele mai ridicate de pe orice continent din lume. Potrivit unui raport recent al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), temperaturile au crescut semnificativ între 1991 și 2021, cu o rată medie de aproximativ +0,5 °C pe deceniu; ghețarii alpini au pierdut 30 de metri de gheață între 1997 și 2021.

CITEŞTE ŞI: Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov investeşte în România

OMM avertizează că, dacă tendința de încălzire continuă, foarte curând se vor înregistra călduri extreme, incendii, inundații și alte efecte ale schimbărilor climatice asupra societății, economiei și ecosistemelor.

Dezastrul ecologic este deja aici. Ne poate ajuta teoria jocurilor să ne schimbăm comportamentele?

Deși există tot mai multe semne ale schimbărilor climatice în jur, omenirea încă nu simte că acestea sunt suficient de amenințătoare pentru a face schimbări drastice în stilul său de viață.

Potrivit lui László Garamszegi, director general al Centrului de Cercetări Ecologice, citat de telex.hu, abordarea noastră față de problema schimbărilor climatice este descrisă de așa-numita dilemă socială a riscului colectiv: trebuie să facem sacrificii la nivel individual pentru a aduce un fel de beneficiu comunității în viitor, dar, cum nimeni nu știe exact cât de mult trebuie să contribuie participanții individuali la atingerea obiectivului comun (care este protecția împotriva dezastrelor ecologice), nu reușim.

CITEŞTE ŞI: Preot filmat când loveşte o femeie, în curtea bisericii (VIDEO)

În cele din urmă, dacă programul comun eșuează, toată lumea are de suferit în mod egal. Dar mai mulți psihologi și ecologiști încearcă deja să folosească teoria jocurilor pentru a-i motiva pe oameni să își schimbe comportamentele colective.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri