AcasăLIFESuperstiții de Revelion și Anul Nou

Superstiții de Revelion și Anul Nou

Suntem români, iar la noi sunt o mulțime de superstiții legate de Anul Nou. Se spune că în noaptea dintre ani e bine să facem cât mai mult zgomot ca să alungăm spiritele rele.

Alți români cred că dacă țin în buzunar o căpățână de usturoi vor fi feriți de spiritele rele.

Altă superstiție spune că în ultima zi din an, dar și în prima din cel nou e de preferat să nu facem cheltuieli și să nu aruncăm nimic din ce avem în casă. Nici măcar gunoiul. Se spune că odată cu el aruncăm și norocul.


Superstiții de Revelion. De asemenea, se mai spune că nu e bine să intri în noul an cu datorii fiindcă așa va merge și următorul.

O altă superstiție foarte cunoscut spune că prima persoană care intră în locuința ta în prima zi din Noul An te va influența tot anul. Se spune că persoanele cu părul blond sau roșcat aduc ghinion, iar cele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.

Fetele nemăritate își pun, de regulă, de Anul Nou, un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și un ban. Dimineaț aele își vor visa alesul.


Mai mult, la miezul nopții se ține ușa deschisă pentru a permite anului vechi să iasă și a-l lăsa pe cel nou să intre.

O altă superstiție simpatică este sărutul sub vâsc. E practicat în noaptea dintre ani de îndrăgostiți. Ei vor rămâne împreună și la fel de îndrăgostiți tot anul.

Mulți bătrâni spun că e bine ca toată lumea să poarte ceva nou și ceva roșu, fiind o culoare veselă care atrage energiile pozitive.

Se mai spune și că de Anul Nou nu se doarme, iar cine nu rezistă va fi somnoros tot anul. La miezul nopții trebuie să aveți la voi câteva boabe de grâu și bani în buzunar.

Nu e bine să plângeți în noaptea dintre ani și nici pe 1 ianuarie. Altfel, se spune că veți plânge tot anul și veți avea parte de evenimente triste.

În seara Ajunului de An Nou, Plugusorul se recită din casă în casă până când razele soarelui îi dezmiardă dimineața pe micii colindători. Conform tradiției, acesta era practicat doar de copii sau adolescenți.

În prima zi din Anoul Nou se colindă. Mulți copii merg cu Sorcova sau Plugușorul. Umblatul cu Sorcova este unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiționale românesti, motiv de bucurie pentru copii. Cei mici merg cu o crenguța înmugurită de copac sau cu o sorcovă creata dintr-un baț pe care s-au împletit flori din hârtie colorată.

CITEȘTE ȘI: De ce ar trebui sa fie obligatorii jocurile de societate in orice familie, mai ales in pandemie

- Advertisement -spot_img
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
5,026FaniÎmi place
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri