Connect with us

LIFE

Prima Doamnă a SUA, impresionată de un cunoscut meşter opincar din judeţul Vâlcea

Publicat

în

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, a cunoscut tradiţiile româneşti prin intermediul unei vizite de lucru din anul 2014 (a vicepreşedintelui SUA, pe atunci Joe Biden) la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Prima Doamnă a fost cucerită şi de un reprezentant al tradiţiilor de pe meleagurile vâlcene: meşteşugarul opincar Alexandru Ilinca, potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Vâlcea.

Ilinca Alexandru sau nea Sandu, cum îi place să fie numit este un meşter opincar desăvârşit cu o dăruire aparte pentru datinile străbune.

S-a născut în comuna Orleşti, judeţul Vâlcea şi a învăţat să lucreze opinci de la tatăl său, Gheorghe Ilinca. A practicat croitoria până s-a pensionat şi a revenit cu drag la opincărie. Aşa a început Alexandru Ilinca să folosească din nou pielea de porc din care confecţionează tradiţionalele opinci.

La toate târgurile la care este invitat, Alexandru Ilinca poartă mândru costumul popular, reuşind de fiecare dată să fie remarcat. Barba albită de vreme, modul de lucru al opincilor (prin implicarea activa a publicului) şi poveştile despre lumea satului de odinioară, stârnesc de fiecare dată curiozitatea iubitorilor de tradiţie. El deţine o colecţie etnografică ce conţine aproape 60 de perechi de opinici, iar cea mai veche pereche a fost purtată de un ţăran din Horezu în anul 1870.

sursa foto: facebook.com/cniptvalcea

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Faceți clic pentru a comenta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

LIFE

Director nou la Muzeul Judeţean Olt

Publicat

în

Directorul Centrului Cultural „Eugen Ionescu” va fi numit în funcţia de manager al Muzeului Judeţean Olt.

Smarandache îl înlocuieşte pe Laurenţiu Guţică-Florescu, iar schimbarea urmează să fie avizată în şedinţa Consiliului Judeţean de joi.

George Smarandache este dramaturg, scriitor, dar şi regizor de teatru.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

FILMELE ALINEI | Cruella (2021) – Reacție la trailer

Publicat

în

Emma Stone este noul star Disney, cea mai mare companie de producții pentru copii. Filmul Cruella urmează să fie lansat în mai 2021 și va fi, probabil, o poveste despre cum a ajuns Cruella să fie atât de insensibilă.

Cel puțin asta pare să sugereze trailer-ul care de câteva zile e la dispoziția noastră pe internet. Câteva elemente din film pun semne de întrebare dacă Disney mai este sau nu o companie de producții cinematografice pentru copii: comportamentul de psihopată al Cruellei, o siglă Disney pe care nu o mai recunoaștem, un font roșu din care pare să curgă sânge și care ne duce cu gândul mai mult la filmele de groază interzise unei categorii de copii.

Filmul Cruella este inspirat de povestea 101 Dalmațieni, dar nu este o interpretare directă. Este vorba mai mult despre intrarea Cruellei în lumea modei.

Lansarea filmului este estimată pentru 28 mai 2021, dar depinde și de restricțiile legate de pandemie pentru că multe cinematografe au ușile închise.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

Află dieta potrivită pentru pisica ta

Publicat

în

Alegerea dietei potrivite pentru pisica ta este un proces de durată, care necesită timp și multă atenție. Pentru a-i oferi exact ce are nevoie, nu numai că trebuie să o hrănești cu mâncare de bună calitate, ci trebuie să fii atent și la preferințele ei.

Stăpânii de pisici știu că acestea pot fi foarte pretențioase la mâncare, pe măsura personalităților lor. De aceea este esențial să găsim echilibrul între ceea ce le place și ceea ce este și sănătos pentru ele.

Este esențial să stabilim un plan de hrănire al pisicii, simplu și ușor de urmat, fie că alegem mâncarea umedă sau pe cea uscată,  ori o combinație între cele două.

Cum putem fi siguri că ceea ce am ales este și potrivit pentru felina noastră? Răspunsul este simplu, însă trebuie să fim foarte atenți la ce implică acesta: alegem întotdeauna hrană naturală obținută cu ingrediente naturale, fără conservanți și aditivi sintentici. Oferta de mâncare de pisici este atât de diversficată însă și mulți producători se promovează ca având mâncare 100% naturală, încât trebuie să fim atenți să și fie adevărat.

Cu produsele de la Lenda nu veți avea această problemă, însă. Compania originară din Spania garantează prin specialiștii săi o mâncare holistică, non-alergenă, ce are în compoziția sa doar ingrediente verificate și naturale: carne, probiotice, ulei de pasăre și somon, orez, porumb, etc. perfecte pentru sănătatea pisicii tale.

Hrana Lenda pentru pisici este alcătuită dintr-o gamă variată și originală de produse pe placul felinelor. Există pe de-o parte Gama Originală Lenda Pentru Pisici și pe de altă parte, Conserve Lenda Naturale fără cereale, ce conțin hrană umedă, fabricată din ingrediente de cea mai înaltă calitate, non-alergene.

Gama Originală Lenda pentru Pisici propune o varietate de produse de hrană uscată pentru pisoi, pisici sterilizate, pisici tinere și adulte, de orice rasă. Sunt fabricate din ingrediente premium care ajută la fortifierea sistemului imunitar al pisicii și datorită nutrienților pe care le conțin, previn apariția unor afecțiuni medicale precum căderea părului sau formarea pietrelor la rinichi. Rețetele acestor produse sunt 100% originale, create special pentru fiecare felină în parte, anume pentru grupa ei de vârstă și condiția ei fizică. De asemenea, nu includ ingrediente cu un potențial mare de declanșare a reacțiilor alergice precum grâul, laptele, carnea roșie sau soia.

Conservele Lenda Naturale fără cereale se diferențiază de competiție nu numai prin ingredientele naturale și de calitate și prin savoare, ci și prin faptul că nu conțin cereale, ingrediente la care anumite pisici sunt alergice. Dacă nu este ținută sub control, alergia poate la cereale poate determina ca pisicile să aibă simptome grave ca pierderea în greutate, mâncărimi sau chiar tuse.

Pe lângă alegerea unei hrane naturale și de calitate premium, trebuie să ai în vedere, că trebuie să respecți și tu niște reguli:

  1. Evită să îi dai mâncare în exces

Pisicile adoră să mânânce și nu trebuie să cădem pradă fiecărui mieunat care apare când bolul s-a golit. Dacă nu respectăm acest lucru, s-ar putea ca pisica să depășească limita de greutate normală și să se confrunte cu probleme de sănătate

  1. Tipul de mâncare ales

Putem hrăni pisicile atât cu mâncare uscată, cât și umedă, Lenda având la dispoziție din ambele tipuri.

Hrana uscată are o textură crocantă ceea ce va ajuta la dentiția pisicii tale, însă are și o concentrație mai mare de nutrienți decât cea umedă, deci porțiile vor trebui să fie mai mici.

Dacă alegeți hrana umedă, cum ar fi conserve apetisante cu ton și creveți sau calamari de la Lenda, trebuie să aveți în vedere faptul că acest tip trebuie servit la temperatura camerei, porțiile rămase din pachetele deschise se vor păstra în frigider dar nu mai mult de 24 de ore și nu trebuie să stea în farfurie mai mult de o oră de la deschidere, deoarece nu va mai fi apetisantă și atrage bacterii.

  1. Apă din belșug

Alimentația sănătoasă a pisicii presupune și o cantitate suficientă de apă proaspată și curată. De aceea asigurați-vă ca bolul de apă este mereu plin si cu apă proaspată pe toată durata zilei.

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.