AcasăLIFEIstorii uitate: Cafenele din Slatina de altădată (FOTO)

Istorii uitate: Cafenele din Slatina de altădată (FOTO)

spot_img

Cea mai veche cafenea din Slatina datează de la 1890 şi se afla într-o clădire care astăzi nu mai există.

- Publicitate -

Istoricul Aurelia Grosu trece în revistă cafenelele din Slatina de altădată, din secolul XIX, până în anii ’60.

„Cafeaua, plăcerea nevinovată a dimineților noastre, a inventat cafenelele, locuri de siestă și de întâlnire a unei clientele selecte. Cea mai veche cafenea din Slatina ne este semnalată în anul 1890 și se datorează macedoneanului Caragheorghevici. Cafeneaua era amenajată în clădirea Cazinoului, aflat la intersecția Lipscaniului cu str. Cazinoului, denumire păstrată și astăzi. Construit în jurul anului 1880, Cazinoul, interesant ca înfățișare în peisajul citadin al Slatinei, a animat viața orașului până în vara anului 1966, când a fost demolat”, notează istoricul.


La intersecția actualelor străzi Lipscani cu Frații Buzești la începutul secolului XX se afla Cafeneaua Găbunea, o familie de boiernași cu moșie la Perieți și case lângă Primărie.

„Un Găbunea a fost și primar orașului, iar Uța Găbunea măritată cu dascălul Gheorghe de la școala Ionașcu a fost mama academicianului și omului politic Petru S.Aurelian”, spune Aurelia Grosu.

Ceva mai târziu, Constantin Ionescu preia Cafeneaua lui Niță Găbunea și o transformă în pretențioasa Cafenea Imperial, unde se servea după moda europeană.


În interbelic, s-au bucurat de mare succes Cafeneaua Bursei și Cafeneaua Traian.

„Cafeneaua Bursei este deschisă de Niță Traicu la parterul casei de str. Tache Protopopescu/Frații Buzești. Era frecventată de negustori care se întălneau să discute de toate, să  negocieza tranzacții comerciale, să joace table, ghiulbahar și mai ales biliard, caniota fiind întotdeauna pierdută de proprietarul Niță Traicu. De fapt, era un gest elegant al lui  Niță Traicu față de oapeții săi, pe care îi considera prieteni”, arată istoricul slătinean.

Lângă Grădina Publică „Regina Maria”/parcul „Eugen Ionescu” se afla vestita Cafenea Traian, cu terasă.

„Bărbați sobri și respectabili petreceau câteva ore la o cafea turcească sau europeană, asezonată cu băuturi fine, produse de patiserie sau cofetărie. Aici se treceau în revistă «știrile zilei»”, conchide Aurelia Grosu.

GALERIE FOTO:

CITEŞTE ŞI: FOTO | Judecătoria Slatina funcţionează în clădirea celui mai vechi hotel din oraş. Povestea

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri