AcasăLIFEFOTO | Tradiţii păstrate la Piatra-Olt. Concurs de ciocnit ouă roşii, în...

FOTO | Tradiţii păstrate la Piatra-Olt. Concurs de ciocnit ouă roşii, în a doua zi de Paşte

spot_img

Sute de persoane au fost prezente, luni, în a doua zi de Paşte, în cartierul Criva din oraşul Piatra-Olt, pentru a participa la concursul de ciocnit ouă roşii, o tradiţie reluată după perioada de pandemie.

- Publicitate -

Evenimentul s-a desfăşurat în Criva, la locația cunoscută de localnici din preajma fostului Han.

Printre cei care au participat la concurs s-au numărat şi primarul Nicuşor Rada, dar şi viceprimarul Robert Munteanu.


Conform tradiţiei, de Paşte, se ciocnesc numai ouă roșii, după un anumit ceremonial care în comunitățile rurale se păstrează fără abatere. Ca regulă generală, primul care ciocnește este cel mai vârstnic bărbat de la masă sau o persoană mai în vârstă, care ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de un comesean, în timp ce rostește „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.

În tradiția populară românească, ouăle de Paști sunt considerate păzitorii casei și se crede că sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli și protejează animalele din gospodărie. În acelaşi timp, oul simbolizează viața eternă, fertilitatea, renaşterea și norocul.

VEZI GALERIA FOTO:


CITEŞTE ŞI: FOTO | Motocicliştii din Slatina, ajutoare de Paşte pentru mai multe familii din Piatra-Olt

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri