AcasăLIFEFOTO | Judecătoria Slatina funcţionează în clădirea celui mai vechi hotel din...

FOTO | Judecătoria Slatina funcţionează în clădirea celui mai vechi hotel din oraş. Povestea

spot_img

În imobilul în care funcţionează în prezent Judecătoria Slatina a fost, în secolul 19,  cel mai vechi hotel din oraş – Hotelul Jianu.

- Publicitate -

Istoricul Aurelia Grosu notează că negustorul cojocar Marin Jianu construiește pe strada Lipscani un hotel ce apare pe un plan al străzii din 1896.  Prin testamentul încheiat în anul 1890, Marin Jianu donează Primăriei Slatina hotelul și via din Sulești.

Conform dorinței sale, veniturile obținute urmau să fie folosite pentru construirea unui spital și apoi pentru întreținerea acestuia și a bolnavilor „…astfel ca niciodată să nu se desființeze”.


La începutul anilor 1900, negustorul de cereale Carol Zoler solicită Primăriei dreptul de a administra hotelul, căruia îi atribuie numele său. În perioada interbelică, hotelul Carol se bucura de un bun renume prin dotările moderne și „serviciul prompt”, după cum se consemna în presa vremii.

La parter amenajează sala de cinema și teatru „Modern”.

CITEŞTE ŞI: De ce au fost isterizate autorităţile comuniste de un stâlp în formă de cruce de la una din intrările în Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina


IMOBILUL, NAŢIONALIZAT ÎN 1948

Clădirea hotelului a fost naționalizată în anul 1948, trecând prin transformări majore.

De ceva vreme, în clădirea fostului hotel, modificată și extinsă, funcționează Judecătoria Slatina, elementul de identificare reprezentându-l balcoanele din zidărie care se mai păstrau pe fațada clădirii și în anul 1972.

JUDECĂTORIA SLATINA, MUTATĂ ÎNTR-O ALTĂ CLĂDIRE DE PATRIMONIU

Judecătoria Slatina se mută din fostul hotel într-o altă clădire cu o încărcată istorie pentru urbe. Este vorba despre fostul sediu BNR, unde în prezent se desăfşoară lucrări de reabilitare şi extindere.

Lucrările de reabilitare sunt desfăşurate în cadrul Programului Naţional de Consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată aflate în municipii reşedinţă de judeţ, derulat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Valoare totală a investiţiei se ridică la 10.032.519,8 lei.

Clădirea monument istoric, din zona Centrul Istoric al oraşului, cândva sediul Băncii Naţionale a României, se află din anul 2006 în patrimoniul Primăriei Slatina. Construită în anul 1908, clădirea era, la acea vreme, cea mai reprezentativă bancă din Slatina, Banca Uniunii Agricole, Comerciale şi Industriale. Ulterior, a devenit Sucursala Olt a Băncii Naţionale a României, până în septembrie 2000, când a fost desfiinţată. De atunci, ani la rândul, în imobil a funcţionat, în perioadele scrutinelor electorale, Biroul Electoral Judeţean.

Din 2004, clădirea figurează ca monument istoric în lista Ministerului Culturii.

În 2015, Primăria Slatina a făcut un schimb de imobile cu Ministerul Justiţiei. Astfel, Guvernul a primit fostul sediu BNR, unde va amenaja spaţii de judecată, iar actualul sediu al Judecătoriei Slatina va fi preluat de municipalitate, care va muta acolo mai multe direcţii din subordine.

sursă foto: Facebook.com/Aurelia Grosu

CITEŞTE ŞI: FOTO. Ruinele fostului cazino din Slatina, în conservare. Legătura cu biserica din imediata apropiere

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri