AcasăLIFEFOTO. Descoperiri arheologice, în judeţul Olt: Ziduri şi podeaua unei locuinţe romane,...

FOTO. Descoperiri arheologice, în judeţul Olt: Ziduri şi podeaua unei locuinţe romane, din perioada provinciei Dacia Malvensis

spot_img

Ziduri şi podeaua unei locuinţe din epoca romană a fost descoperite în satul Reşca, comuna Dobrosloveni din judeţul Olt, în cadrul cercetărilor arheologice desfăşurate în cadrul proiectului de extindere a reţelei de apă din localitate.

- Publicitate -

Pe actualul amplasament al localităţii Reşca se afla capitala provinciei romane Dacia Malvensis, Romula Malva.

„În ultimele zile au fost descoperite noi complexe și artefacte arheologice în cursul cercetărilor de la Romula, demarate în cadrul proiectului de extindere a rețelei de apă. Așa cum era de așteptat, cele mai multe datează din epoca romană (ziduri, podea de locuință realizată din cocciopesto, gropi, vatră), însă au fost descoperite și câteva preistorice, aparținând culturii Vădastra. Vă invităm să urmăriți în continuare pagina Muzeului Județean Olt pentru a fi la curent cu noutățile arheologice din județ”, spune Florin Ciulavu, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Olt.


Cei mai mulţi istorici plasează Malva la Reşca-Romula pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis în Oltenia. Aceştia se bazează pe textul unei inscripţii aflate în Sevilla, la baza turnului La Girallda.

S-a păstrat până în prezent doar o copie realizată, în anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales şi un mulaj în ghips aflat la muzeul din Sevilla. În rândurile patru şi cinci ale inscripţiei este menţionată localitatea Romula: ”Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”.

CITEŞTE ŞI: FOTO | Descoperire arheologică importantă, într-o pădure din Olt: Mai multe monede antice din argint


- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri