Connect with us

LIFE

FOTO. Biserica Sfânta Treime din Centrul Istoric al Slatinei, monument istoric, restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană

Publicat

în

Biserica Sfânta Treime din Centrul Istoric al Slatinei, monument istoric, a fost reabilitată prin intermediul unui proiect finanţat cu fonduri europene, în valoare de 5.991.710,27  lei.

Finalizarea proiectului a fost marcată, miercuri, printr-o conferinţă de presă la care au participat preotul paroh Iulian Martin şi arhitecul Sever Mitrache.

Timp de trei ani, începând cu anul 2018, s-au derulat lucrări de restaurare generală a bisericii, sfântul lăcaş fiind adus mult mai aproape de forma iniţială a secolului al XVII-lea.


„Reabilitatea bisericii noastre, Parohia Sfânta Treime, este foarte importantă. Vorbim de Biserica Domnească, ce datează de la 1645, era cuprinsă de igrasie şi necesita această intervenţie. Au fost lucrări întinse pe o perioadă de trei ani şi s-a salvat un monument istoric de o importanţă deosebită, la noi în comunitate”, a declarat preotul Martin.

Proiectul are o valoare totală de 5.991.710,27 RON, din care: finanțarea nerambursabilă FEDR 4.998.249,01 RON, finanțare nerambursabilă de la bugetul național 764.438,08 RON şi cofinanțarea beneficiarului 117.605,86 RON, finanțarea totală nerambursabilă fiind de 5.762.687,09 lei.

CITEŞTE ŞI: 483 de ani de atestare documentară a Caracalului. Zilele Municipiului, între 17 şi 20 noiembrie


„Din punct de vedere al execuţiei propriu-zise n-a fost o lucrare dificilă. Mai problematică a fost partea de avizare a documentaţiei. Specific bisericilor din perioada în care şi aceasta a fost construită, au fost foarte multe intervenţii. Dacă forţăm puţin nota, la fiecare sută de ani s-a întâmplat ceva important. Fie s-a înălţat pertele exterior, s-au lărgit golurile ferestrelor, s-a intervenit din punct de vedere de al pereţilor. De asemenea, s-a intervenit asupra turlelor, care au ars, au fost distruse de-a lungul timpului. N-au fost dificultăţi foarte mari tehnice”, a declarat Sever Mitrache.

Pictură Şcoala Tăttărescu şi icoana de hram, salvate de restaurare

Arhitecul a explicat că ân cadrul proiectului de restaurare s-a reuşit inclusiv salvarea unei picturi Şcoală Gheorghe Tăttărescu.

„Dacă iniţial ne-am propus să ne ducem cu biserica cât mai aproape de starea ei iniţială, de forma şi volumetria iniţială, s-a ajuns la concluzia că e bine să păstrăm turla principală pentru că aceasta conserva foarte bine pictura Şcoală Tăttărescu. Turla a fost lăsată cum este ea, puţin disproporţionată în comparaţie cu biserica”, a explicat Sever Mitrache.

El a adăugat că, fără finanţare europeneană, nu s-ar fi reuşit salvarea acestui monument istoric.

„E bine că s-a salvat în ansamblu biserica. Fără implicarea Episcopiei şi a Consiliului Judeţean pentru obţinerea fondurilor europene, nu ştiu cum ar fi putut să se suporte financiar tot acest demers”, a mai spus Mitrache.

De asemenea, constructorii au recuperat o pictură murală, icoana de hram, veche de sute de ani.

„Îmi plăcea să cred că la uşa de la intrare există un încadrament de piatră şi am ezitat destul de mult timp să-l caut, doar de teama că voi fi foarte dezamăgit dacă nu-l găsesc, şi l-am găsit. Aşa a fost descoperită şi icoana de hram. Cel mai valoros metru pătrat de pictură din biserică, din punct de vedere artistc şi istoric”, a conchis Sever Mitrache.

Scurt istoric

Biserica „Sfânta Treime” este cea mai veche biserică din Slatina, fiind situată n zona Centrului Vechi. Numită şi „biserica domnească”, a fost ctitorită între anii 1641 şi 1645 de către slugerul Ghinea Ţucala Brătăşanu şi jupâneasa Florica, soţia sa, în zilelele domnitorului Matei Basarab (1632-1654), ÎN „Mahalaua Albastră” a târgului.

Dintre obiectele vechi şi de valoare ale bisericii, s-au păstrat următoarele:

Clopotul mare (cu diametrul de 0,85 metri), datat 1642, şi clopotul mic din anul 1793, ambele montate, până la restaurare, în turla de pe pronaos;

O icoană cu „Arătarea Sfintei Treimi la stejarul Mamvri”(1m x 0,68m x 0,08m), pictată de Radu zugravul;

O icoană de factură rusească, cu tema „,Maica Domnului Îndurerată”, purtând însemnarea „1844. Nicolae Romaschi”.

CITEŞTE ŞI: INEDIT. Carlos Şacalul a ajuns în judeţul Dolj, după Revoluţie, şi a dormit la o familie din Amărăştii de Jos

 

Print Friendly, PDF & Email

LIFE

Ponturi pretioase despre cum sa gestionezi eficient creditele rapide

Publicat

în

De

Creditele rapide sunt foarte populare in Romania, datorita faptului ca se acorda cu usurinta, fara un dosar stufos cu acte, cum se intampla in cazul celor clasice. Uneori insa, din cauza problemelor financiare, datornicii nu mai pot face fata cheltuielilor. Pentru a trece cu bine peste aceste probleme, este nevoie ca ei sa le constientizeze si sa fie deschisi sa-si faca o reorganizare in viata, pentru ca doar in acest mod isi pot plati ratele la un imprumut rapid contractat si vor putea si sa duca o viata fara lipsuri.

Imprumutul trebuie platit la termen!


Datele scadente trebuie tratate cu responsabilitate, pentru ca plata ratelor face parte din categoria cheltuielilor importante dintr-o familie. Cei care acceseaza pentru prima data un credit pe loc beneficiaza, in foarte multe situatii, de dobanda 0%, cu conditia sa achite la timp ratele. Pe de alta parte, neplata la timp a ratelor atrage penalitati care nu fac altceva decat sa ingreuneze si mai mult povara datoriei.

Reducerea cheltuielilor lunare

Intr-o situatie de stramtorare financiara, a reduce cheltuielile este una dintre cele mai bune decizii care pot fi luate. Se poate renunta la mesele costisitoare in oras, la achizitii mai scumpe in materie de haine si accesorii, mizandu-se doar pe cele de stricta necesitate. Se pot reduce si costurile facturilor, economisind apa, curentul electric sau gazele. Practic, este nevoie de un nou mod de a trai, unul bazat pe responsabilitate, din care sunt eliminate excesele sau extravagantele. Reducand aceste cheltuieli, dupa cateva luni se va constata ca bugetul familiei se echilibreaza.


Se va evita extinderea perioadei de rambursare!

Gandul ca rata lunara se poate diminua prin extinderea perioadei de rambursare este unul care pare foarte atragator, la prima vedere. Insa aceasta decizie nu face altceva decat sa implice costuri mai mari pentru un datornic, pentru ca se va plati o dobanda suplimentara si un comision. Prin urmare, pentru gestionarea eficienta a unui credit rapid NU se va opta pentru prelungirea duratei sale, decat in cazuri extreme.

Refinantarea creditului rapid printr-un alt credit rapid nu este indicata!

Persoanele care au datorii la institutiile financiare nebancare, de unde au accesat un imprumut urgent, sunt tentate de multe ori sa ia un alt credit de la respectiva institutie pentru a-l acoperi pe cel vechi. Nici aceasta idee nu este una recomandata! Mai mult, expertii Financer atrag atentia ca oamenii pot intra astfel intr-o spirala a datoriei, care pentru foarte multi poate avea drept efect diminuarea sanselor de a rambursa datoria.

Calendarul veniturilor si cheltuielilor

Un instrument foarte util pentru gestionarea eficienta a finantelor personale, care-i ajuta pe oameni sa vada mai clar situatia lor economica si sa ia masuri pentru restabilirea echilibrului financiar este bugetul. Fie ca este completat intr-un program sau ca se utilizeaza o aplicatie speciala, pentru introducerea veniturilor si a cheltuielilor, instrumentul este de mare ajutor, pentru ca datorita lui pot fi prioritizate cheltuielile, dar pot fi setate si alerte de plata, pentru ca utilizatorul sa stie cand se apropie scadenta unei rate, de exemplu.

In concluzie, pentru a gestiona eficient ratele la creditele rapide, este esential sa se adopte o atitudine responsabila, sa se tina o evidenta clara a veniturilor si cheltuielilor si sa se prioritizeze platile.

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

Cântăreaţa Lidia Buble, trimisă în judecată. De ce este acuzată artista

Publicat

în

Procurorii DIICOT au decis trimiterea în judecată a cântăreţei Lidia Buble, sub acuzaţia de dare de mită. Aceasta este acuzată că ar fi dat 900 de lei unor agenţi de poliţie pentru a nu fi testată cu aparatul etilotest şi pentru a nu fi sancţionată că nu avea declaraţie pe proprie răspundere necesară la deplasarea pe timpul nopţii. Cei doi agenţi de poliţie şi încă o persoană, trimişi şi ei în judecată.

”Prin rechizitoriul din data de 16.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, sub măsura preventivă a controlului judiciar, a doi agenţi de poliţie din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. De asemenea, prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 2 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi instigare la dare de mită”, a transmis, luni, DIICOT, într-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Sursa citată a precizat că, la data de 15.02.2021, în intervalul orar 02:32 – 03:11, cei doi lucrători de poliţie în cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti au pretins şi primit mită, suma de 900 lei, de la o inculpată, pe care au oprit-o în trafic, pentru efectuarea unui control de rutină.


Surse judiciare au precizat că femeia oprită în trafic era cântăreaţa Lidia Buble.

”Suma de bani primită de către inculpaţi cu titlu de mită, a fost remisă de către o inculpată cercetată în cauză, atât cu scopul de a nu fi testată cu aparatul etilotest, cât şi pentru a nu fi sancţionată contravenţional întrucât aceasta nu avea asupra sa declaraţia pe proprie răspundere necesară pentru deplasarea pe timp de noapte pe parcursul instituirii stării de alertă pe fondul panedmiei COVID-19, respectiv nu deţinea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002, fapt ce constituia contravenţie conform art. art. 101 alin. (1) pct. 18 din acelaşi act normativ. De asemenea, prin actul de sesizare, s-a reţinut faţă de un alt inculpat, cercetat în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la dare de mită, faptul că, la data de 15.02.2021, în intervalul orar 02:55:30 – 03:01:35, în timpul unei convorbiri telefonice purtată cu inculpata cercetată pentru săvâşirea infracţiunii de dare de mită, a instigat-o pe aceasta să ofere diverse sume de bani cu titlu de mită, cuprinse între 300 lei şi 200 euro către lucrătorii de poliţie”, au mai transmis procurorii.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.


CITEŞTE ŞI: Remus Rădoi, zis Codiţă din Caracal, şi-a făcut televiziune. Reprezintă postul eStrada TV la CNA

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

Clădire-monument istoric din Slatina, restaurată cu fonduri europene. Când va fi gata Casa Fântâneanu

Publicat

în

Lucrările de restaurare a monumentului istoric din Slatina, Casa Fântâneanu, sunt aproape de final, iar recepţia investiţie ar trebuie să aibă loc în vara anului 2021. Proiectul este finanţat cu fonduri europene, printr-un proiect al CJ Olt.

Arhitectul Sever Mitrache, omul din spatele proiectului de restaurare, spune că atât structural, cât şi în ceea ce priveşte exteriorul şi interiorul imobilului lucrurile sunt conform planului.

„La Casa Fântâneanu nu se mai poate întâmpla nimic foarte rău. Din punct de vedere al structurii, lucrările sunt complet încheiate. Din punct de vedere arhitectural, la exterior mai sunt foarte mici finisaje – nişte placări de treaptă, la scara de intrare. Se lucrează la interior pentru pictură. Cred că nici cu partea de pictură nu se mai pot întâmpla lucruri rele. Începe să arate din ce în ce mai bine, începe să se întregească. La Casa Fântâneanu mai sunt de executat lucrări din categoria finisajelor interioare”, a spus acesta.


„În vara anului 2022, trebuie să se recepţioneze lucrarea şi are toate şansele să se realizeze”, a precizat Sever Mitrache.

În valoare aproximativ două milioane euro, proiectul este finanţat în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Finanţarea a fost accesată de Consiliul Judeţean Olt, în parteneriat Episcopia Slatinei şi Romanaţilor.


Casa Fântâneanu a fost construită în prima jumătate a secolului XIX şi a aparţinut familiei cu acelaşi nume din Slatina, ai cărei membri au deţinut importante funcţii în viaţa publică a oraşului. Stăpânind numeroase proprietăţi, între care în judeţul Olt moşiile Perieţi, Stoicăneşti şi Făgeţelu, boierii Fântâneni se înscriu la loc de cinste între boierii filantropi ai Oltului. Casa Fântâneanu, devenită Azilul „Elena Fântâneanu”, arată viaţa şi gustul pentru frumos al acestei familii.

De-a lungul anilor, imobilul-monument istoric a servit drept sedii pentru Prefectura Judeţului Olt sau Direcţia Agricolă.

CITEŞTE ŞI: FOTO. Biserica Sfânta Treime din Centrul Istoric al Slatinei, monument istoric, restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.