Connect with us

LIFE

Este nevoie de reteta pentru un medicament veterinar? Afla de la specialisti

Avatar

Publicat

în

La fel ca și oamenii, animalele de companie se pot îmbolnăvi și au nevoie de medicamente pentru a se face bine. Multe dintre diagnostice nu sunt grave și pot fi tratate foarte ușor utilizând un medicament veterinar sau mai multe.

 

Întreabă întotdeauna medicul înainte de administrarea unui medicament veterinar


 

Majoritatea medicamentelor care sunt utilizate în bolile umane sunt indicate și în tratamentul afecțiunilor de care suferă animalele de companie. Totuși, datorită faptului că animăluțele sunt mai mici, iar semnele bolilor sunt mai greu de identificat, este întotdeauna obligatoriu un consult de specialitate la medicul de veterinar. Doar acesta poate face recomandările potrivite pentru un medicament veterinar, dozele și frecvența cu care va fi administrat.

 

Alte medicamente umane sunt toxice pentru animale, iar administrarea lor este complet interzisă. Sub nicio formă nu trebuie făcute aprecieri hazardate referitor la dozarea acestor medicamente, deoarece consecințele pot fi tragice.

 

Câinii și pisicile sau alte animale de companie nu sunt oameni mai mici, iar exactitatea dozelor se pierde dacă medicamentele sunt împărțite în bucăți. În timp ce prescripțiile pentru oameni nu depind de obicei de greutate, nu la fel se procedează în cazul animalelor de companie. La acestea, este în primul rând importantă specia, iar în al doilea rând greutatea. Astfel, un medicament care poate fi administrat o dată pe zi unei persoane, ar putea fi administrat o dată la 3 zile unei pisici, deoarece metabolizează medicamentul mult mai lent decât un om.


 

Un alt potențial pericol, atunci când nu se utilizează medicament veterinar specific, este faptul că unele ingrediente inactive folosite în medicamente, deși sunt inofensive pentru oameni, sunt toxice pentru animalele de companie. De exemplu, îndulcitorul artificial este letal pentru câini.

 

Dacă ai un animal de companie, siguranța lui este responsabilitatea ta

 

Animalul tău de companie te iubește necondiționat, așa că fă același lucru pentru el: îngrijește-l cu multă dăruire și du-l întotdeauna la medic atunci când starea lui de sănătate se înrăutățește. Câinele sau pisicuța ta se bazează doar pe tine pentru a lua deciziile corecte cu privire la tratamentul pe care i-l administrezi. Alegerea unui medicament veterinar este întotdeauna cea mai bună soluție, deoarece concentrația este sigură și nu poate avea efecte grave în caz de administrare greșită.

 

Doar pentru că poți cumpăra de la farmacie medicamente umane fără rețetă, iar acestea știi că îți fac ție bine, asta nu înseamnă că sunt sigure pentru animalul tău. Există riscuri foarte mari ca respectivele medicamente să nu fi fost studiate vreodată pe animale. În schimb, poți folosi cu încredere un medicament veterinar deoarece cu siguranță a fost testat corespunzător, iar prospectul conține toate informațiile necesare cu privire la modul de administrare sau reacțiile adverse.

 

Medicii veterinari avertizează asupra faptului că medicamentele eliberate fără rețetă pot fi cumpărate de oricine, dar asta nu înseamnă că pot fi utilizate pentru animale. Ibuprofenul sau alte medicamente de durere pot fi foarte dăunătoare, chiar dacă sunt administrate pentru dimensiunea lor.

 

Concluzia este că un medicament veterinar poate fi eliberat cu sau fără rețetă, însă doar medicul este singurul care poate să stabilească tratamentul adecvat pentru animalul tău de companie. Atunci când medicul îți eliberează o rețetă pentru un medicament veterinar, înseamnă că doar așa poate fi tratată afecțiunea respectivă. Multe medicamente eliberate pe bază de rețetă sunt eficiente doar pentru probleme specifice și pot fi la rândul lor dăunătoare dacă nu sunt utilizate în urma unui consult riguros. Eliberarea unei rețete va asigura medicul că respectivul medicament veterinar va fi utilizat în mod corespunzător.

 

Procedura este similară și pentru administrarea unui vaccin veterinar, deoarece medicul este singurul care poate stabili dacă animalul tău de companie are o stare bună de sănătate pentru efectuarea intervenției.

 

Mai multe informații de la specialiști pentru îngrijirea corespunzătoare a animalului tău de companie poți găsi pe www.veteco.com.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Libertatea: Alianța PNL – USRPLUS propune șef la TVR o ziaristă care a difuzat un interviu de promovare a unei vrăjitoare-tămăduitoare

Avatar

Publicat

în

Ramona Săseanu, de la TVR Craiova, este propunerea Alianței pentru poziția de președinte director-general al televiziunii publice. G4 Media a arătat că Săseanu a făcut în 2015 un interviu cu o vrăjitoare, cercetată mai apoi de poliție pentru înșelăciune. În interviu, audienței televiziunii publice i s-a explicat felul în care clarvăzătoarele vindecă boli.

Reportaje cu personaje diverse, care se declară ”vrăjitoare”, sunt întâlnite peste tot în lume. Validarea acestor personaje în probleme de sănătate publică este cu totul altceva.

În 2015, Ramona Săseanu a intervievat-o pe Vrăjitoarea Elena. Aceasta se recomandă pe parcursul dialogului drept ”vrăjitoare, tămăduitoare sau clarvăzătoare, cum doriți dumneavoastră să spuneți”. Interviul a fost difuzat pe TVR 3.

***

Ziarista nu îi pune nicio întrebare despre cum pretinde că îi vindecă pe oameni de boli. Angajata TVR Craiova îi ridică permanent mingi la fileu, elogiindu-i vrăjitoarei ”harul pe care îl aveți”.

La un moment dat, ziarista întreabă dacă, spre deosebire de interlocutoarea ei, ”există oameni care nu au aceste puteri și încearcă să păcălească oamenii?”.

***
Imediat, vrăjitoarea a scos un craniu translucid și a exemplificat de unde îi vine o parte a puterii ei.
”Aduceți și noutăți în ceea ce faceți, apar noutăți?”

Iată cum a decurs, în continuare, dialogul difuzat pe TVR 3 și reluat pe siteul publicației Ziarul de Ploiești.
-Cred oamenii în ceea ce faceți?
-Unii cred, alții nu. Exact ca la doctor. Unul m-a tratat, altul nu m-a tratat.
-Se întâmplă ca după o anumită perioadă oamenii să vină și să vă mulțumească pentru că problema a fost rezolvată?
-Cam 30%, da.
-Aduceți și noutăți în ceea ce faceți, apar noutăți sau totul e din ceea ce ați moștenit?
-Noutatea nu avem cum să aducem. E vorba de baltă, de vârtelniță și de cimitir.
Apoi, la rugămintea Ramona Săseanu, Vrăjitoarea Elena explică pe rînd fiecare dintre aceste metode: baltă, vârtelniță și cimitir, din care aflăm că uneori e nevoie de unirea puterilor a mai multor vrăjitoare.

Ce s-a întâmplat mai departe în interviu?

Citiţi continuarea pe Libertatea.ro

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

Izvorul Tămăduirii. Semnificația acestei sărbători și tradițiile respectate de creștin-ortodocși

Octavia Hantea

Publicat

în

Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixe, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată. În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică. Din bătrâni se spune că de Izvorul Tămăduirii este bine ca oamenii să se spele cu rouă şi să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca.

Sărbătoarea aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit glas Maicii Domnului care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului.


Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în 1453, la căderea Constantinopului.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor ar fi vindecat multe boli şi ar fi tămăduit diferite răni şi suferinţe.

Conform tradișiei, de Izvorul Tămăduirii se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Credinţa spune că fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.


Pe vremuri, se credea că cine lucra în această zi era lovit de o boală din care nu își mai revenea până la moarte.

Se spunea că femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Săptămâna Luminată, un vas cu apă, și îl recuperau după slujba de vineri, aveau norocul de a se spăla cu acea apă de numeroase necazuri.

La Izvorul Tămăduirii, în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legământul juvenil. Acesta se făcea, cu sau fără martori, în casă, în gradini sau în jurul unui copac înflorit.
Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care faceau jurământul respectiv: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite intotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.

Etnograful Ion Ghinoiu menţionează ca în unele zone etnografice, ceremonia se repetă anual, la aceeaşi data, până la intrarea în joc a fetelor însurăţite şi băieţilor înfârtăţiţi. Persoanele legate, veri, văruţe, surate, fraţi de cruce etc., se întâlneau anual sau, după căsătorie, la Rusalii.

După încheierea solemnă a legământului, copii şi apoi oameni maturi îşi spuneau până la moarte surată, vere, fârtate, verişoară şi se comportau unul faţă de altul ca adevaraţi fraţi şi surori.

Se sfătuiau în cele mai intime şi grele probleme ivite în viaţă, îşi împărtaşeau tainele, nu se căsătoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fârtatului, se ajutau şi se apărau reciproc chiar şi până la moarte.

Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare nu are dată fixă. Este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, adică prima zi de vineri care urmează după Paşti.

Sărbătoarea se referă la vindecarea unui orb după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Ulterior, pe acel loc, împăratul Leon a ridicat o biserică, aceasta primind hramul “Izvorul Tămăduirii”.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

1 Mai muncitoresc – de la sărbătoarea capitalistă, la defilările comuniste

Avatar

Publicat

în

Ziua internaţională a muncii, cunoscută şi sub denumirile de Ziua muncii sau Ziua internaţională a muncitorilor, este sărbătorită, anual, la data de 1 mai.

Ziua muncii îşi are originea în Statele Unite. În 1884, în cadrul Convenţiei naţionale de la Chicago, Federaţia Organizaţiilor Meşteşugăreşti şi a Uniunilor Sindicale (care a devenit mai târziu Federaţia Americană a Muncii) a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore sau săptămâna de lucru să aibă 48 de ore. Muncitorii aveau dreptul doar la o singură zi de odihnă pe săptămână, arată https://www.calagenda.fr/. În anul următor, Federaţia şi-a reiterat proclamaţia declarând că aceasta va fi susţinută de greve şi demonstraţii.

La 1 mai 1886, muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au mărşăluit pentru a-şi susţine cauza. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat aproximativ 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi.


Revendicările muncitorilor din Statele Unite au ajuns în Franţa în 1889, cu ocazia centenarului revoluţiei franceze. La primul Congres al Internaţionalei a II-a întrunit la Paris, la 20 iulie 1889, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago dar şi de a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore, se arată pe https://maitron.fr/. Între 1890 şi 1891 au avut loc manifestaţii atât în SUA dar şi în mai multe ţări europene.

În Franţa, la 1 mai 1891, ciocnirile dintre muncitori şi forţele de ordine au dus la zece decese. Cererile erau simple: “8 ore de muncă, 8 ore de timp liber, 8 ore de somn”. Începând din 1919, 1 mai a devenit zi de sărbătoare publică, la această dată fiind ratificată săptămâna de 48 de ore, cu 6 zile lucrătoare. Eliminată temporar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către mareşalul Pétain, 1 Mai a redevenit sărbătoare publică în 1947, conform https://www.calagenda.fr/.

Ziua internaţională a muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual, oficial, la cel de-al doilea Congres al Internaţionalei a II-a din 1891, de la Bruxelles. De atunci, an de an, la 1 Mai, muncitorii au avut prilejul să-şi exprime public cererile privitoare la condiţii mai bune de muncă şi la salarii decente, potrivit http://indiatoday.intoday.in/.


Preşedintele american Grover Cleveland (1885-1889; 1893-1897), îngrijorat de ameninţarea politică a acestei sărbători create de socialişti, a decretat în 1894, ca Ziua muncii să fie marcată în prima zi de luni a lunii septembrie. Preşedintele Dwight D. Eisenhower (1953-1961) a continuat aceeaşi politică, declarând această zi drept Ziua loialităţii în SUA, potrivit https://yeu.ca/. Şi Canada sărbătoreşte Ziua muncii, începând din 1894, în prima zi de luni a lunii septembrie, conform https://www.thecanadianencyclopedia.ca/.

În România, ziua de 1 Mai a fost marcată, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti. Primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945, la Bucureşti, iar ultimele s-au desfăşurat în 1971. După 1990, această zi este sărbătorită prin organizarea de concerte, plimbări cu bicicleta, ieşiri la iarbă verde, diverse activităţi festive, concursuri pentru copii etc.

Ziua de 1 Mai este zi nelucrătoare în cele mai multe state, între care şi România. Pe de altă parte, în multe alte ţări, Ziua internaţională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele mai multor categorii profesionale de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale. Agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.