Connect with us

LIFE

Care sunt cele mai populare sporturi nautice pe care le poți practica pe litoralul românesc?

Avatar

Publicat

în

Litoralul românesc nu este doar un loc unde să-ți petreci vacanța de vară prăjindu-te la soare sau bălăcindu-te în apele de lângă mal. Țărmul românesc al Mării Negre, pe lângă aceste activități de bun simț când vine vorba de litoral, oferă și o mulțime de posibilități de a practica sporturi nautice.

Astfel, persoanele cu un spirit de aventură dezvoltat și cărora nu le place să stea o secundă locului, pot profita din plin de valurile mării și să facă în așa fel încât nivelul de adrenalină din organismul lor să atingă cote maxime.

În funcție de ceea ce te pasionează, dar și de bugetul pe care vrei să-l aloci diferitelor metode de distracție de pe litoral, ai la dispoziție o gamă variată de sporturi și activități de agrement de la tractări cu colaci sau banane gonflabile și până la plimbări cu hidrobicicleta, skijet, scuba diving, scufundări, ridicări cu parașuta sau yachting și windsurfing dacă îți permite buzunarul.


De asemenea, sportivii cu o pregătire solidă în spate, pot face pe litoral wakeboarding, kitesurfing sau flyboarding, dacă aleg să se cazeze într-o stațiune care le oferă toate aceste alternative.

Tot la mare, dar nu direct pe valurile mării, poți face sport și te poți bucura de senzații tari pe apele lacurilor Siutghiol și Tăbăcăriei. Autoritățile locale, dar și antreprenorii de pe litoral au investit mulți bani în refacerea bazelor de teleschi nautic, agrement cu bărci sau hidrobiciclete și windsurfing. În stațiunile mari ca de exemplu Eforie Nord sunt frumos amenajate și pontoanele pentru plimbările cu vaporașe sau cu ambarcațiuni mai mari.

Să trecem însă la sporturile propriu-zise și să enumerăm câteva din alternativele de care se pot bucura turiștii care își fac vacanța pe litoral!


Ridicare cu parașuta

Ridicarea cu parașuta, denumită și parasailing este o activitate foarte plăcută pentru persoanele cărora nu le este frică să se ia la întrecere cu valurile, dar și cu vântul. Acest sport poate fi practicat de una sau chiar de două ori trei persoane simultan, care sunt trase de o ambarcațiune în timp ce parașuta de care sunt prinse le ridică în aer.

Flyboarding

Dintre toate sporturile nautice care se pot practica pe litoralul românesc, flyboarding-ul este unul dintre cele mai noi. El presupune propulsia aeriană, la suprafața apei și executarea unor salturi complexe în timp ce stai în picioare pe un skyjet special.

Stand Up Paddle

Despre Stand Up Paddle se spune că este o forme veche de surfing, cu rădăcini polineze. Dar spre diferență de surfing-ul pe care cu toții îl cunoaștem în ziua de azi, în cazul Stand Up Paddle-ului nu sunt necesare valurile, iar sportul poate fi practicat de orice bun înotător care dispune de un echipament special compus dintr-o placă și o vâslă.

Kitesurfing

Pe litoralul românesc există chiar o școală de kitesurfing unde orice amator de senzații tari poate învățat un sport acvatic cu adevărat special. Pentru kitesurfing este necesară o placă de surf precum, un zmeu de dimensiuni foarte mari care purtat de vânt te ajută să te deplasezi, dar și o tehnică specială.

Yachting

Yachting-ul este un sport nautic foarte costisitor, dar în același timp potrivit pentru persoanele care nu țin neapărat să-și pună toți mușchii în mișcare. Bazele yachting-ului pot fi învățate în doar o săptămână, iar ca activitate, yachting-ul este un sport care aduce oferă multe satisfacții.

Vrei să încerci sporturile descrise mai sus? Atunci alege o unitate de cazare Eforie deoarece această stațiune este un loc ideal pentru turiștii care merg la mare mânați de dragostea lor pentru sport. Cele mai frumoase, dar și cele mai convenabile unități de cazare Eforie Nord le poți găsi accesând portalul eforieonline.ro pe care îți recomandăm să-l folosești cu încredere pentru a economisi un ban, dar și pentru a găsi o pensiune, un hotel, o vilă sau un apartament care să-ți satisfacă toate cerințele.

Print Friendly, PDF & Email

LIFE

Conacul Neamţu din Olt, monument istoric salvat de la distrugere, devine centru de studii şi educaţiei

Avatar

Publicat

în

Conacul Neamţu din comuna olteană Pârşcoveni este pe punctul să devină un centru de studii şi educaţie, potrivit Fundaţiei Pro Patrimoniu, care l-a preluat în administrare. În paralel, continuă lucrările reabilitare a monumentului istoric.

Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei, au fost luate şi ultimele autorizaţii.

„Cu sprijinul finanţării obţinute în cadrul concursului de proiecte la Timbrul Monumentelor Istorice al Institutului Naţional al Patrimoniului din 2020 am realizat şi depus pentru avizare proiectele necesare obținerii autorizației de construire. La începutul lunii iunie 2021 am obţinut Autorizaţia de Construire cu nr 3/03.06.2021. Pentru Conservare conac Neamțu, sat Olari, comuna Pârșcoveni, jud. Olt și refuncționalizare în centru experimental de studii și educație, LMI 2015-OT-II-m-B-08968. Este un moment important!”, se arată într-un comunicat remis de Pro Patrimoniu.


De asemenea, refacerea finisajului de fațadă al conacului înaintează.

„Peste tencuiala de var meșterii au observat un strat subțiere mai dur care a ajutat ca profilele trase să aibă muchiile drepte. Am analizat acest strat cu ajutorul Universității Tehnice de Construcții ca să îi înţelegem mai bine structura şi compoziţia. Săptămânile viitoare vom face un test de glet de var la fața locului. Mulţumim Pro Patrimonio Franţa pentru cremoanele trimise în România, acest sistem de închidere al ferestrelor nu l-am mai putut găsi la noi”, mai arată cei de la Fundaţie.

Încet, încet conacul prinde o nouă viaţă deja şi se primeneşte pentru noile întâlniri cu copiii din comunitătile din jur, care se vor desfășura în vară.


„Săptămâna aceasta, alături de partenerii de la UiPath Foundation, am vizitat școlile din jurul Conacului Neamţu și cele două comunităţi din care, în curând, 20 de copii din familii vulnerabile se vor alătura programului educațional Future Acceleration Program. Copii de gimnaziu vor primi sprijin integrat menit să le asigure accesul mai bun la educație și vor participa la activități educaționale desfășurate chiar în curtea Conacului”, mai arată reprezentanţii ONG-ului.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

Astăzi, cea mai lungă zi din an. DETALII despre solstiţiul de vară

Avatar

Publicat

în

Solstiţiul de vară a avut loc astăzi, la ora 06:32, ziua de 21 iunie fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de 15h 32m, cea a nopţii fiind de numai 8h 28m.

Potrivit informaţiior de pe site-ul Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu”, citat de news.ro, în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o miscare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.


Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanţa unghiulară nord faţa de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .

Denumirea de Solstiţiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopţii fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopţi albe”.

După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.


Solstiţiul de vară este din vechime legat de strângerea primelor recolte. Încep să se aprindă focurile pentru Noaptea de Sânziene. Se fac la răspântii, pe locul cel mai înalt, lângă ape stătătoare, pentru îndepărtarea bolilor şi a necazurilor. Animalele domestice se trec prin foc pentru purificare, iar torţe aprinse se poartă pe câmpuri, pentru a îndepărta dăunătorii. În plus, este o perioadă bună din an pentru organizarea nunţilor.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

Festivalul Căluşului Oltenesc, aflat la prima ediţie, începe duminică

Avatar

Publicat

în

Festivalul Căluşului Oltenesc, susţinut de Consiliul Judeţean Olt, începe duminică şi se desfăşoară pe parcursul a opt zile în tot atâtea localităţi din judeţul Olt.

Este vorba despre prima ediţie a Festivalului Căluşul Oltenesc, manifestarea culturală fiind lansată, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat vicepreşedintele CJ Olt, Ionuţ Ivan, directorul Centrului Judeţean de Cultură şi Artă, Viorel Pintea, directorul Palatului Copiilor Slatina, Iliuţă Brăileanu, dar şi vătafi de căluş din mai multe localităţi din judeţ.

Organizat de Centrul Judeţean de Cultură şi Artă, din subordinea CJ Olt, Festivalul începe la Vâlcele, pe 20 iunie, spectacolul extraordinar urmând să se desfăşoare în Târgu Săptămânal.


Pe 21 iunie, spectacolul se mută la Corbu, la Şcoala Buzeşti, pentru ca în următoarea zi, pe 22 iunie, festivalul să se desfăşoare pe stadionul din comuna Osica de Sus.

Pe 25 iunie, este spectacol la Brastavăţu, locaţia aleasă fiind parcul din localitate, iar pe 26 iunie, pe stadionul din Pleşoiu.

Prima ediţie a Festivalului Căluşul Oltenesc se încheie pe 27 iunie, la Sâmbureşti, în faţa primăriei.


Pe lângă acest spectacole, căluşarii vor susţin demonstraţii şi în gospodăriile unor cetăţeni din localităţile implicate în Festival, conform tradiţiei strămoşeşti.

Spectacolele vor fi susţinute de ansambluri folclorice şi formaţii şi cete de căluşari din tot judeţul, dar şi de orchestra şi dansatorii Ansamblului „Doina Oltului”. Totodată, la cele opt spectacol vor urca pe scenă soliştii Maria Ghinea, Vasilica Dinu, Cătălin Bărbulescu, Dorina Mete, Carmen Budulan, Ştefan Constantin, Marian Toma, Sorina Dinu, Neta Soare.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.