Connect with us

LIFE

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura reîntoarsă la Muzeul judeţean Olt. Publicul larg poate vizita expoziţia, începând de astăzi (FOTO)

Publicat

în

Brăţara dacică descoperită în anul 2017, la Optaşi-Măgura, poate fi văzută începând de astăzi la Muzeul Judeţean Olt, unde este expusă.

La „dezvelirea” podoabei dacice, desfăşurate miercuri, au fost prezenţi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreşedintele Ionuţ Ivan, şi directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu.

De la descoperire, brăţara a fost în custodia Muzeului Național de Istorie a României – București pentru expertizare și evaluare, iar prin eforturile CJ Olt şi Muzeului Judeţean, a revenit acasă.


„Începem această toamnă cu un eveniment dedicat brăţării dacice de la Optaşi-Măgura. Având în vedere valoarea istorică a acestei podoabe, mă bucur că am reuşit să o aducem acasă. Ea va rămâne pentru totdeauna în patrimoniul local. Sunt convins că brăţara dacică de la Optaşi-Măgura va împodobi Muzeul Judeţean Olt şi sunt convins că, datorită ei, mulţi vizitatori vor trece pragul acestui muzeu. Îi felicit încă o dată pe toţi cei care au depus demersuri pentru ca brăţara să ajungă acasă. Felicit organizatorii acestui eveniment şi vreau să le mulţumesc oaspeţilor noştri pentru interesul acordat”, a declarat Marius Oprescu.

CITEŞTE ŞI: Un totem cu cifra 8 peste cărţi de joc imense, la intrarea într-o localitate din Olt. Ce reprezintă – FOTO

Valoare istorică deosebită

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 grame) şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.


„Mă bucur foarte mult că am posibilitatea să fiu astăzi la Slatina pentru un eveniment important nu numai pentru autorităţile locale, Muzeul Judeţean Olt, dar şi pentru viaţa culturală şi pentru ceea ce înseamnă interesul public faţă de patrimoniu. Este vorba de prezentarea în public aici, în cadrul Muzeului, a unei piese excepţionale, nu numai prin materialul din care este făcută – este o brăţară dacică de aur – dar şi pentru semnificaţia ei istorică. Aceste brăţări de aur dacice, decorate cu capete de dragon înaripaţi, sunt tot mai mult considerate ca fiind un simbol al puterii clasei politice care a condus regatul dac, în vremea lui Burebista şi imediat după”, a declarat Oberlander-Târnoveanu.

Centru politic dac, în nordul judeţului Olt

Directorul Muzeului Naţional de Istorie spune că descoperirea acestei brăţări la Optaşi Măgura, în nord-estul judeţului Olt, arată că aici exista un centru poltic important al regatului dac. Astfel de podoabe erau purtate doar de nobilii daci.

„Apariţia unei asemenea brăţări la Optaşi ne duce cu gândul la existenţa unui centru politic important pentru că aceste brăţări reprezintă elemente foarte importante legate de istoria şi de organizarea politică a regatului dacic. Nu erau frecvente. Cele de aur sunt numărabile pe degetele mâinilor a două persoane şi cu atât mai mult, până în prezent, nu erau cunoscute în Muntenia, decât replici în argint”, a declarat acesta.

Brăţara, distrusă de cel care a găsit-o, încercând să o amaneteze

Totodată Ernest Oberlander-Târnoveanu a ţinut să tragă un semnal de alarmă pentru conştientizarea populaţiei, în legătură cu importanţa patrimoniului cultural. În noiembrie 2017, poliţiştii din Optaşi au ridicat brăţara de la un tânăr din localitate, în vârstă de 27 de ani, care nu a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută. Mai mult, acesta a distrus-o, încercând să amaneteze o parte din ea.

CITEȘTE ȘI: Serial bazat pe viaţa interlopului craiovean Florin Tudor, zis „Rechinul”, şi a gangsterilor de pe Riviera Maya

„Profit de ocazie să fac un apel la mass-media să popularizeze cât mai mult importanţa patrimoniului. Această piesă ar fi avut şansa să fie şi mai importantă şi mai valoroasă decât este acum. Din păcate, cei care au descoperit-o, deşi sunt oameni tineri şi nu trăiesc la fundul pământului, au distrus-o. În bună măsură, a fost distrusă cu sălbăticie şi cu prostie. Nu găsesc suficiente cuvinte ca să veştejesc ceea ce s-a întâmplat acolo. Această piesă ar fi fost şi mai valoroasă dacă ea ar fi ajuns la un muzeu, în mâinile specialiştilor, care să o identifice, să o expertizeze şi să o pună în valoare. Din păcate, lăcomia şi ignoranţa au făcut ca această piesă să ajungă văduvită în patrimoniul public. Eu zic că este bine şi aşa, se putea şi mai rău”, a mai spus istoricul.

Materialul din care a fost lucrată brăţara este un aliaj de aur, foarte probabil, natural, el este alcătuit, în proporţie de 86%, din aur, un procent cupru şi restul argint. Este o structură tipică pentru aurul nativ nerafinat. Suprafaţa este şlefuită, ceea ce o deosebeşte de brăţările din complexele de la Sarmisegetuza şi pare să aibă şi urme de utilizare.

„Nu cred că este de prisos spunem mereu că patrimoniul este un lucru care ne reprezintă. A-l distruge este ca şi cum ne-am distruge actele noastre de identitate, ale părinţilor, bunicilor, străbunicilor noştri. Nu cred că un om normal face aşa ceva”, a conchis Oberlander-Târnoveanu.

Print Friendly, PDF & Email

LIFE

Festivalul „Oltenii şi Restu’ Lumii” revine la Slatina, în weekendul 24-26 septembrie. Actorul Eugen Cristea, invitat de onoare

Publicat

în

Actorul Eugen Cristea este personalitatea din acest an a Festivalului „Oltenii & Restu’ Lumii”, care se desfăşoară în perioada 24-26 septembrie, la Slatina.

Festivalul a fost reluat în acest an, după ce în 2020 organizarea evenimentului a fost suspendată din cauza pandemiei de SARS-CoV2.

Totul va începe vineri, 24 septembrie, în Parcul Tineretului, cu Vama Oltenească (ora 11 şi ceva) şi primirea invitaţilor. Tot în această locaţie va fi inaugurat şi Târgul Meşteşugarilor (ora 13.13), Târgu „Bucătăria tradiţională românească”, dar şi Mustăria „La Căţaua Leşinată”.


Tot vineri este programată şi deschiderea „butoiului cu vin şi glume”, eveniment moderat de actorul Andrei Duban.

CITEŞTE ŞI: Primăria Slatina aşteaptă undă verde de la Guvern pentru construirea creşei de 110 locuri. Moţ: Sperăm ca, în două luni, să avem răspunsul

Evenimentul continuă cu călcarea strugurilor, atribuirea de funcţii şi (i)responsabilităţi, şi cu concursuri ad-hoc de glume şi epigrame.


În paralel, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” şi la Galeria „Artis” vor avea loc lansări de carte şi expoziţii de caricatură.

Tot vineri, este programată piesa de teatru „Toţi banii merg la Lola”, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” – ora 19.19.

Seara se încheie cu un concert al ansamblurilor invitate, în Parcul Tineretului.

Festivalul continuă sâmbătă şi duminică.

„În cadrul celei de-a XXVI-a ediții, care se va desfășura în perioada 24-26 septembrie 2021, vor fi cuprinse activități culturale, concursuri de bancuri, dueluri epigramistice și momente de umor. Pe lângă aceste activități, vă așteptăm să ne bucurăm împreună de bucatele tradiționale oltenești, multe alte momente artistice și să întâmpinăm cu voie bună ansamblurile folclorice ce aparțin diferitelor etnii.

Menționăm faptul că pe întreaga perioadă de desfășurare a acestui eveniment se vor respecta toate actele normative în vigoare la data desfășurării festivalului, cu privire la prevenirea și combaterea răspândirii virusului DARS CoV-2 (COVID19)”, transmite primarul Emil Moţ.

CITEŞTE ŞI: Posturile de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ din Olt, scoase la CONCURS. Când încep înscrierile şi care sunt condiţiile de participare

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

A murit Petrică Cercel. Manelistul, diagonsticat cu COVID-19, era intubat la un spital din Capitală

Publicat

în

Manelistul Petrică Cercel s-a stins viață, joi. El era diagnosticat cu noul coronavirus, fiind intubat la un spital din Capitală, deși inițial a refuzat îngrijirile medicilor.

Duminică, Ionuț Cercel a anunțat că tatăl său, Petrică Cercel este intubat la un spital din Capitală, după ce a fost confirmat pozitiv la SARS-CoV-2.


Starea de sănătate a celebrului manelist era extrem de gravă și iată că, din nefericire, Petrică Cercel a fost victima noului coronavirus.

Sursa: spynews.ro

CITEŞTE ŞI: Un reputat profesor din Slatina a decedat


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ECONOMIE

Ce produse pot fi găsite la Piaţa Volantă de la Slatina, din weekend. Au confirmat prezenţa producători din tot judeţul

Publicat

în

Legumicultori din tot judeţul vor fi prezenţi, sâmbătă, în apropierea sediului CJ Olt din Slatina, la Piaţa Volantă.

Proiectul este realizat de Consiliul Judeţean Olt, în colaborare cu Asociaţia Tinerilor Fermieri (ATF) din Olt .

15 producători din judeţul Olt au confirmat deja prezenţa la Piaţa Volantă. Aceştia vin cu flori şi plante ornamentale, legume, pepeni, miere, lactate, mere bio şi suc de mere bio.


„Fermierii aşteaptă cu mare interese să-şi poată expune produsele şi să le şi vândă. În acelaşi timp cred că acest demers este şi în beneficiul cetăţenilor din Slatina, care pot veni să ia legume româneşti, proaspete, aduse direct de la producători. Este un experiment, doar pentru ziua de sâmbătă, dar dacă lucrurile vor merge şi vom reuşi să ţinem lucrurile sub control, probabil că vom extinde piaţa şi sâmbătă şi duminică, atunci când la CJ Olt nu se lucrează”, a declarat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.

CITEŞTE ŞI: Posturile de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ din Olt, scoase la CONCURS. Când încep înscrierile şi care sunt condiţiile de participare

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.