Connect with us

LIFE

Better home: tips & tricks pentru o amenajare cu adevărat reușită

Publicat

în

Indiferent dacă ți-ai cumpărat recent o casă care necesită amenajată sau ești în plin proces de renovare apartament, e important să nu faci lucrurile condus de impuls: o amenajare impulsivă se va solda cu o canapea prea mare, o zugrăveală într-o nuanță care te deprimă și un parchet care se zgârie în două luni.

Specialiștii de la Fabrica de Profile vorbesc despre cele mai importante tips & tricks de care să ții cont atunci când îți dorești o amenajare cu adevărat reușită.

 • Planifică spațiul, planifică bugetul

Înainte de a te apuca de (re)amenajare, e important să planifici în detaliu atât spațiul, cât și bugetul. Iar „planificarea spațiului” nu se referă la aproximarea „din ochi” ci la o măsurare cât se poate de precisă, pe care să o notezi, și de care să ții cont atunci când achiziționezi toate piesele din cameră.


Care e peretele pe care vei amplasa canapeaua? Măsoară-l, notează, apoi achiziționează doar o canapea care se potrivește pe acel perete. Nu este suficient să mergi în magazin și să vezi o canapea care „pare că se potrivește”; chiar dacă arată bine, cel mai probabil va fi prea mare (sau prea mică) pentru camera ta.

Dacă ai în vedere să achiziționezi un balansoar pentru amenajare balcon, măsoară și planifică spațiul: e suficient de lung și lat balconul pentru balansoar? Vei mai avea loc și de măsuța de cafea pe care ți-o dorești?

La fel de importantă este și planificarea bugetului – facem o mare greșeală atunci când ne gândim că o canapea va costa 1200 lei și „aproximăm” la 1000 de lei – în schimb, ar trebui să aproximăm cu o marjă de eroare în plus, nu în minus, ca să te asiguri că nu vei ieși din bugetul inițial.


 • Culoare și mix & match

Înainte de a începe achiziționarea vopselelor și mobilierului, trebuie să alegi paleta cromatică pe care o vei urma; cum se construiește o paletă cromatică?

În mod ideal, se respectă procentul de 60/30/10 – 60% culoarea primară, de fond, cea subtilă, 30% culoarea secundară și 10% accentul de culoare. Așa te vei asigura că nu cazi în capcana lui „asta pare că va merge cu celălalt lucru verde din cameră” și că estetica finală va fi una curată, unitară, elegantă.

Într-o amenajare interioară adaptabilitatea și flexibilitatea sunt atribute-cheie: joacă-te. Folosește-te de ideea de mix & match ca să combini texturile, formele, dar și mobilierul – nu alege toate piesele de mobilier din același set. Combină piese diferite, care vor eleva felul în care arată încăperea.

 • Fă-ți casa „acasă”

Într-un cuvânt, personalizează. Lasă-ți amprenta de oricâte ori poți în spațiul tău, ca să construiești cu adevărat o zonă intimă, familiară, un safe space în care te poți retrage de fiecare dată când simți nevoia – poate fi citatul tău favorit înrămat pe perete.

Poate fi tabloul pictat de cel mic pe care alegi să îl expui în hol. Important e să fugi de plasticitate – o amenajare reușită nu îți permite să te ascunzi într-o carapace, ci vrea să lase o bucată din tine în fiecare colț din casă. O fotografie cu familia în vacanță. O ilustrație cu animalul de companie. Orice te face să te simți cu adevărat acasă personalizează spațiul și influențează nu doar felul în care arată, ci și felul în care te face să te simți.

 • Design cu sens 

Nu e suficient să alegi piesele din casa ta pentru că „arată bine”. Latura estetică trebuie să fie însoțită de cea practică, funcțională – un parchet din lemn masiv poate arăta superb, dar este alegerea bună pentru tine dacă ai animale de companie gata să-l zgârie? Nu întocmai.

Mobilierul este rezistent la pete? Ușile vor scârțâi după primele două săptămâni? E important să alegi totul cu un ochi critic și, mai mult de atât, să alegi calitatea. Chiar dacă un mobilier mai ieftin pare soluția ideală de moment, dacă va trebui schimbat într-un an nu faci decât să cheltuiești mai mulți bani. Investiția în calitate nu este o cheltuială.

Un proces amplu și fascinant, amenajarea sau reamenajarea unei case vine ca o mișcare de dans în doi pași: pe de-o parte, necesitatea de a contura o estetică desăvârșită și, pe de cealaltă parte, nevoia absolută de funcționalitate.

Amenajarea reușită? Fuziunea impecabilă dintre cele două coordonate – estetica fără funcționalitate nu e suficientă și viceversa. În amenajarea interioară asigură-te că scopul final nu e doar „cum arată” casa, ci mai degrabă felul în care te face pe tine să te simți – o amenajare interioară reușită transformă casa în „acasă”.

Print Friendly, PDF & Email

LIFE

De ce este schiul unul dintre cele mai iubite sporturi de iarnă?

Publicat

în

De

Deși este considerat un sport de periculos, schiul reprezintă unul dintre cele mai iubite sporturi, care ajută la întărirea musculaturii picioarelor și a corpului inferior. Acest sport îmbină excelent petrecerea timpului în aer liber cu activitatea fizică intensă, toți acești factori ameliorând simptomele depresiei sezoniere. Cei care doresc să se apuce de acest sport, trebuie să cunoască numeroasele beneficii pe care le aduce.

Schiul este unul dintre sporturile de iarnă care încetinește procesul normal de îmbătrânire. În timpul în care se schiază, persoanele își vor purta întreaga greutate a corpului pe picioare. În acest fel, genunchii se întăresc. De asemenea, acest sport plin de adrenalină îi va ajuta să ardă calorii și să dea jos kilogramele în plus.


Ținând mușchii trunchiului mereu în priză, persoanele își vor îmbunătăți echilibrul și vor putea aborda altfel alunecările și căzăturile. Un alt avantaj al schiului constă în îmbunătățirea flexibilității corpului, astfel persoanele vor evita entorsele și întinderile musculare.

Deși iarna este sezonul gripei și al răcelilor, cei care fac exerciții fizice constant vor contribui la stimularea sistemului imunitar, iar calitatea somnului se va îmbunătăți pe termen lung.

Care este echipamentul necesar pentru practicarea acestui sport?


În mod evident, pasionații sporturilor de iarnă au nevoie de schiuri. Cei care doresc să achiziționeze schiuri second hand sau noi trebuie să știe că există o mulțime de mărimi, modele și culori din care pot alege. În alegerea schiurilor, este necesar să se țină cont de nivelul de pregătire (începător, intermediar sau avansat) și de tipul de zăpadă pe care se va schia. La fel ca în cazul schiurilor, clăparii trebuie aleși în funcție de nivelul de pregătire și de modelul de schiuri. Ținând cont de timpul îndelungat de utilizare, aceștia trebuie să se potrivească perfect.

Îmbrăcămintea de schi trebuie să includă mai multe straturi. Primul strat, de bază, este alcătuit din hainele care vin direct pe piele și care trebuie să protejeze de umezeala venită din exterior și de transpirație. Al doilea strat trebuie să conțină lenjeria termoactivă, care protejează de frig. Ultimul strat este format din jachetă și pantaloni de schi: este recomandat ca acestea să fie din material impermeabil, menit să protejeze de umezeală, vânt și frig. Cei care achiziționează acest tip de îmbrăcăminte pot alege culori vii, ca sa poată fi ușor de recunoscut pe pârtie.

Când vine vorba de șosete de schi, este important ca acestea să fie lungi până la genunchi și să mențină piciorul uscat. Cagula de schi va proteja gâtul și fața de frig și de vânt, dar este perfectă și pentru protecție în cazul unei căzături.

De asemenea, mănușile trebuie să fie confecționate dintr-un material impermeabil. Casca pentru schi este utilă atât pentru începători, cât și pentru avansați, deoarece poate salva viața în situația unei căzături. Nu trebuie omiși nici ochelarii de schi, pentru că protejează ochii și pomeții de soare, zâpadă și vânt.

După ce a fost achiziționat tot echipamentul special pentru schi, oamenii pot începe pregătirea corespunzătoare pentru acest sport de iarnă, mult îndrăgit și apreciat, care aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

Care este rolul unui topograf?

Publicat

în

De

Orice proiect de construcție presupune participarea unui topograf pentru bună desfășurare a lucrărilor. În functei de etapele în care se află proiectul, funcţiile topografului pot varia, însă acesta va fi prezent pe toată durata lucrărilor, el fiind cel care realizează măsurătorile iniţiale, precum și cel care ia parte la procesul de evaluare a proiectului.

Rolul topografului în timpul lucrărilor premergătoare


Serviciile pe care le oferă o firmă de topografie ar trebui contractate încă de la planificarea proiectului de construcții, astfel încât un expert topograf să poată realiza toate măsurătorile necesare și să poată lua parte la planificarea următoarelor etape.

Prin urmare, în cazul lucrărilor premergătoare unui proiect de construcții, acesta are următoarele funcții:

 • cadastrarea și intabularea – indiferent de tipul imobilului sau de lucrările planificate, acesta trebuie să fie iniţial înregistrat în Cartea Funciară, atribuţii de care se poate ocupa topograful;
 • lucrările de dezmembrare sau de alipire – aceste acțiuni pot fi necesare, dar nu sunt obligatorii, pentru pregătirea unui teren în vederea construirii unei clădiri;
 • planul topografic – acesta este necesar atât pentru realizarea documentaţiei pentru Proiectare, cât și pentru cea în vederea obţinerii Autorizaţiei de Construire;
 • terasarea, verificarea limitelor de proprietate – acesta face parte din categoria de servicii topografice absolut necesare a fi realizat înainte de orice tranzacţie cu un imobil, dar care este adesea ignorat de proprietari;
 • consultanta – orice specialist trebuie să ofere și servicii de consultanţă clienţilor săi, iar topograful nu face excepție, acesta având la dispoziție informații importante pentru orice tranzacţie sau acțiune ce se dorește a fi desfăşurata asupra unui imobil.

Rolul topografului în timpul construcţiilor


În timpul desfăşurării proiectului de construcție, topograful are trei roluri principale. În primul and, acesta oferă asistenţă topografică pe şantier, aceasta constând, de fapt, în toate acțiunile pe care acesta le desfășoară pentru a asigura respectarea normelor și planurile proiectului.

De asemenea, topograful se poate ocupa și cu calculul de cantităţi, acesta bazându-se pe măsurătorile precise pe care le realizează cu privire la suprafeţe, distanţe, volum, cote. În plus, acesta are și rolul de a monitoriza clădirile adiacente, în cazul în care acestea se afla în apropierea şantierului.

Lucrările realizate de topograf după terminarea construcţiilor

Deși un topograf este alături de client încă din faza de proiect a construcţiei, funcţiile pe care le îndeplineşte la finalizarea acestuia sunt foarte importante, printre acestea regăsindu-se următoarele:

 • realizarea planurilor topografice și a lucrărilor de cadastru, în special pentru racordarea noilor construcţiilor la utilităţi;
 • realizarea lucrărilor de cadastru și intabulare, necesare pentru a pute fi ulitizata construcția;
 • realizară lucrărilor de apartamentare, în special, în cazul blocurilor de locuinţe sau de clădirilor de birouri;
 • relevee ale spatiilor interioare – utile în verificarea și proiectarea spaţiilor de birouri;
 • monitorizarea clădirilor noi – funcţia este utilă pentru a descoperi cum se comporta construcția de-a lungul timpului și pentru identificare apariţiei vreunor defecțiuni, dacă este cazul.

În concluzie, un astfel de expert este mai mult decât necesar în desfăşurarea proiectului de construcție, expertiza sa fiind utilă și după trecerea unui anumit interval de timp.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

LIFE

A murit Ion Dobran, veteran aviator în cel de-al Doilea Război Mondial. Avea 102 ani

Publicat

în

Generalul-locotenent Ion Dobran, unul dintre piloții Armatei Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit vineri, la vârsta de 102 ani, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

„Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte”, transmite MApN, potrivit stirileprotv.ro

Dobran a participat la 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.


Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

„În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari”, potrivit MApN.

CITEȘTE ȘI: Iohannis, fotografie alături de manelistul Sorinel Puştiu, în Times Square din New York


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.