AcasăLIFEBetter home: tips & tricks pentru o amenajare cu adevărat reușită

Better home: tips & tricks pentru o amenajare cu adevărat reușită

spot_img

Indiferent dacă ți-ai cumpărat recent o casă care necesită amenajată sau ești în plin proces de renovare apartament, e important să nu faci lucrurile condus de impuls: o amenajare impulsivă se va solda cu o canapea prea mare, o zugrăveală într-o nuanță care te deprimă și un parchet care se zgârie în două luni.

- Publicitate -

Specialiștii de la Fabrica de Profile vorbesc despre cele mai importante tips & tricks de care să ții cont atunci când îți dorești o amenajare cu adevărat reușită.

  • Planifică spațiul, planifică bugetul

Înainte de a te apuca de (re)amenajare, e important să planifici în detaliu atât spațiul, cât și bugetul. Iar „planificarea spațiului” nu se referă la aproximarea „din ochi” ci la o măsurare cât se poate de precisă, pe care să o notezi, și de care să ții cont atunci când achiziționezi toate piesele din cameră.


Care e peretele pe care vei amplasa canapeaua? Măsoară-l, notează, apoi achiziționează doar o canapea care se potrivește pe acel perete. Nu este suficient să mergi în magazin și să vezi o canapea care „pare că se potrivește”; chiar dacă arată bine, cel mai probabil va fi prea mare (sau prea mică) pentru camera ta.

Dacă ai în vedere să achiziționezi un balansoar pentru amenajare balcon, măsoară și planifică spațiul: e suficient de lung și lat balconul pentru balansoar? Vei mai avea loc și de măsuța de cafea pe care ți-o dorești?

La fel de importantă este și planificarea bugetului – facem o mare greșeală atunci când ne gândim că o canapea va costa 1200 lei și „aproximăm” la 1000 de lei – în schimb, ar trebui să aproximăm cu o marjă de eroare în plus, nu în minus, ca să te asiguri că nu vei ieși din bugetul inițial.


  • Culoare și mix & match

Înainte de a începe achiziționarea vopselelor și mobilierului, trebuie să alegi paleta cromatică pe care o vei urma; cum se construiește o paletă cromatică?

În mod ideal, se respectă procentul de 60/30/10 – 60% culoarea primară, de fond, cea subtilă, 30% culoarea secundară și 10% accentul de culoare. Așa te vei asigura că nu cazi în capcana lui „asta pare că va merge cu celălalt lucru verde din cameră” și că estetica finală va fi una curată, unitară, elegantă.

Într-o amenajare interioară adaptabilitatea și flexibilitatea sunt atribute-cheie: joacă-te. Folosește-te de ideea de mix & match ca să combini texturile, formele, dar și mobilierul – nu alege toate piesele de mobilier din același set. Combină piese diferite, care vor eleva felul în care arată încăperea.

  • Fă-ți casa „acasă”

Într-un cuvânt, personalizează. Lasă-ți amprenta de oricâte ori poți în spațiul tău, ca să construiești cu adevărat o zonă intimă, familiară, un safe space în care te poți retrage de fiecare dată când simți nevoia – poate fi citatul tău favorit înrămat pe perete.

Poate fi tabloul pictat de cel mic pe care alegi să îl expui în hol. Important e să fugi de plasticitate – o amenajare reușită nu îți permite să te ascunzi într-o carapace, ci vrea să lase o bucată din tine în fiecare colț din casă. O fotografie cu familia în vacanță. O ilustrație cu animalul de companie. Orice te face să te simți cu adevărat acasă personalizează spațiul și influențează nu doar felul în care arată, ci și felul în care te face să te simți.

  • Design cu sens 

Nu e suficient să alegi piesele din casa ta pentru că „arată bine”. Latura estetică trebuie să fie însoțită de cea practică, funcțională – un parchet din lemn masiv poate arăta superb, dar este alegerea bună pentru tine dacă ai animale de companie gata să-l zgârie? Nu întocmai.

Mobilierul este rezistent la pete? Ușile vor scârțâi după primele două săptămâni? E important să alegi totul cu un ochi critic și, mai mult de atât, să alegi calitatea. Chiar dacă un mobilier mai ieftin pare soluția ideală de moment, dacă va trebui schimbat într-un an nu faci decât să cheltuiești mai mulți bani. Investiția în calitate nu este o cheltuială.

Un proces amplu și fascinant, amenajarea sau reamenajarea unei case vine ca o mișcare de dans în doi pași: pe de-o parte, necesitatea de a contura o estetică desăvârșită și, pe de cealaltă parte, nevoia absolută de funcționalitate.

Amenajarea reușită? Fuziunea impecabilă dintre cele două coordonate – estetica fără funcționalitate nu e suficientă și viceversa. În amenajarea interioară asigură-te că scopul final nu e doar „cum arată” casa, ci mai degrabă felul în care te face pe tine să te simți – o amenajare interioară reușită transformă casa în „acasă”.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri