AcasăADMINISTRAŢIELia Olguța Vasilescu, despre reabilitarea termică a blocurilor cu bani europeni: „Acolo...

Lia Olguța Vasilescu, despre reabilitarea termică a blocurilor cu bani europeni: „Acolo unde nu obținem semnături, se vor face reparații din fonduri proprii”

spot_img

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, miercuri, că în cazul blocurilor unde locatarii nu vor fi de acord cu reabilitarea termică a imobilului, pe fonduri europene, se va aplica o lege apărută la finalul anului trecut, potrivit căreia cetățenii vor trebui să suporte costurile cu reparațiile fațadei.   

- Publicitate -

Edilul a spus că aceasta va fi o ultimă soluție și municipalitatea a luat-o în calcul întrucât craiovenii sunt reticenți în privința reabilitării termice a blocurilor. Aceștia nu prea vor să semneze întrucât deși este un proiect cu finanțare europeană, ei vor trebui să suporte 20% din costul investiției.

„Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este foarte bine să semneze pentru procedura de reabilitare termică a blocurilor. Ne-am întâlnit până acum cu toți președinții de asociații. În urma discuțiilor cu dumnealor, dar și cu cetățenii din cartiere, am observat că unii s-au mișcat extraordinar de bine și au obținut semnăturile, în schimb alții nu sunt suficient de interesați și atunci considerăm ca și cetățenii, atunci când merg să achite întreținerea, să pună întrebări legate de acea listă unde să semneze pentru reabilitarea termică a blocurilor. Reabilitarea, așa cum s-a mai făcut și în mandatul meu trecut, se desfășoară în cam aceleași condiții. Deocamdată asta știm pentru că încă nu au apărut ghidurile. Probabil că partea de cofinanțare a proprietarilor va fi de 20%, va fi o cofinanțare a primăriei și restul din fonduri europene. Practic, proprietarii vor trebui să suporte doar 20% din costul reabilitării”, a explicat edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.


Lucrările presupun reabilitare termică pe exterior, refacerea tavanului de la subsol, înlocuirea ușilor de la bloc sau a ferestrelor care sunt în proprietate comună, schimbarea conductelor din subsol, a șarpantei și a festrelor sau teraselor din termopan pentru absolut toate apartamentele.

În cazul în care proprietarii au termopane și proiectantul va susține că acestea sunt conforme, nu va mai fi nevoie să achite cofinanțarea în totalitate, ci procentul va fi mai mic.

Deși Craiova ocupă un loc codaș în privința numărului de blocuri ce vor fi reabilitate termic, primarul speră ca numărul imobilelor să ajungă la 4.000.


„Este foarte important să avem acest proiect. Suntem unul dintre puținele municipii din țară care au intrat în prima fază cu doar 40 de blocuri în reabilitare, asta pentru că efectiv asociațiile de proprietari nu au înțeles demersurile noastre și nu au putut să îi convingă pe oameni să semneze. În alte orașe stau mult mai bine lucrurile. Eu sper să intrăm cu 4.000 de blocuri în reabilitare termică în următorul ciclu financiar al UE”, a mai spus Vasilescu.

Aceasta a punctat faptul că este suficient ca într-un bloc să fie de acord cu reabilitarea termică, jumătate plus unu din totalul proprietarilor apartamentelor. Unde nu se va atinge acest prag, municipalitatea ia în calcul aplicarea legii care obligă cetățenii să repare fațada blocurilor.

„Când se atinge pragul de 50% plus unu este suficient pentru a demara proiectul. Celor care refuză să plătească, li se va impune la Direcția de Taxe partea care le revine la plată. Când acest prag nu se atinge, luăm în calcul să aplicăm legea care prevede obligativitatea tuturor proprietarilor de a-și repara fațada blocurilor. Legea a apărut la finalul anului trecut. Oamenii trebuie să știe că aceste reparații costă cam cât înseamnă acea cofinanțare de 20%, avanatajul reabilitării termice fiind net superior”, a conchis primarul Craiovei.

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri