AcasăACTUALKlaus Iohannis: „Dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”

Klaus Iohannis: „Dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că dependenţa UE faţă de gazul rusesc trebuie să înceteze.

- Publicitate -

Şeful statului a făcut declaraţia la o conferinţă de presă susţinută alături de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

“Doamna preşedinte von der Leyen m-a informat despre demersurile pentru creşterea securităţii energetice a Europei. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toţi.


Interconectarea, importurile masive de gaz petrolier lichefiat, investiţiile masive în energii regenerabile şi în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijijnite în continuare.

Pentru noi, aceste aspecte sunt foarte importante şi am discutat pe larg aceste chestiuni. Este o nevoie de o abordare pe termen scurt pentru a asigura aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale UE.

Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă astfel încât preţurile să nu explodeze, iar economia să nu fie sufocată. Trebuie să avem grijă, în cazul nostru, ca preţurile să nu sufoce economia românească.


Este clar că dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată. Este în acest sens nevoie să insistăm mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative şi am găsit înţelegere totală în acest sens când am spus că pentru România decizia este clară: trebuie să trecem pe independenţă energetică, prin investiţii în regenerabile şi sectorul nuclear civil”, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Antena3.

Șeful statului dă asigurări că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat din calea războiului din Ucraina.

“România intenționează să acceseze în perioada următoare fondurile disponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fluxul masiv de refugiați din Ucraina, respectiv Fondul pentru azil, migrație și integrare și Fondul pentru gestionarea frontierelor și viză. De asemenea, ne vom coordona și cu celelalte state membre ale Uniunii Europene și cu alți parteneri și organizații internaționale”, adaugă Iohannis.

Totodată, şeful statului a precizat că președintele Comisiei Europene l-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii.

“Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți – interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.

Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna președinte aceste chestiuni. Este nevoie de o abordare pe termen scurt pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii.

Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă că aceste prețuri să nu sufoce economia românească și da, avem nevoie de o abordare pe termen lung.

Este clar și subliniez că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată. Este în acest sens nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative și în acest sens am găsit înțelegere totală când am spus că pentru România decizia este clară, trebuie să trecem spre independența energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil.

În acest sens se vede practic imediat cât de important a fost actul delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziție bună spre o economie verde și mulțumesc mult pentru această abordare pe care am avut o în comun”, a adăugat preşedintele Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Dosar penal deschis, după accidentele aviatice de miercuri seara

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri