AcasăACTUALIrigaţiile au salvat culturile fermierilor olteni | Peste 20.000 de hectare din...

Irigaţiile au salvat culturile fermierilor olteni | Peste 20.000 de hectare din zona Piatra-Olt, irigate din Amenjarea Bocșani-Cioroiu (VIDEO&FOTO)

spot_img

Culturile agricole ale fermierilor din zona Piatra-Olt au fost salvate, în acest an, de sistemul de irigaţii Bucaşni-Cioroiu, administrat de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri funciare (ANIF). Fermierii primesc apa gratis, în baza unei solicitări.

Amenajarea de irigaţii Bucşani-Cioroiu a fost pusă în funcţiune, în 2018, după o investiţie ce s-a ridicat la peste 23 de milioane de lei.

Au fost modernizate trei staţii, au fost schimbate toate grupurile electro-pompe, motoare, partea electrică, totul fiind automatizat. S-a refăcut şi partea de canale şi au fost înlocuite conductele de refulare pe 1,2 kilometri.


Sistemul este alimentat cu apă din râul Olt, din barajul Arceşti. Apoi, cu ajutorul unor conducte, apa ajunge într-un canal, iar de aici este transportată pe alte canale către culturile agricole.

Până în acel moment, Amenajarea Bucşani-Cioroiu nu mai funcţionase, în ultimii 15 ani. Sistemul de irigaţii poate uda peste 20.000 de hectare de teren agricol.

De atunci, în fiecare vară, tot mai mulţi fermieri apelează la ANIF pentru a folosi apa din canale pentru irigarea culturilor lor. În acest an agricol, condiţiile meteo au făcut ca sistemul de irigaţii să fie cu atât mai important pentru agricultori.


Fermier: „Anii sunt secetoşi şi culturile trebuie alimentate cu apă”

Inginerul agronom Tudor Ancuţa lucrează pentru o societate cu profil agricol care a înfiinţat o cultură de soia, în imediata apropiere a oraşului Piatra-Olt. O astfel de cultură ar fi fost compromisă, având în vedere seceta din acest an, dacă nu ar fi existat sistemul de irigaţii al ANIF.

Inginerul agronom Tudor Ancuţa

Societatea se numără printre cele care au investit în echipamente pentru a folosi apa pe care o primeşte gratuit.

„Noi am înfiinţat aici o cultură de soia, iar apa o preluăm din canalul ANIF. Anul acest a fost foarte secetos, dar am avut apă suficientă pentru irigat. Apa este gratuită, noi facem o comandă şi niciodată n-au fost probleme.  Înainte nu aveam nici noi sistemul de irigat. Atunci când dânşii au renovat şi au curăţat canalul, noi ne-am achiziţionat sistemele de irigaţii. Este un mare beneficiu pentru că anii sunt secetoşi şi culturile trebuie alimentate cu apă”, spune inginerul.

Cum primesc fermierii apa?

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ANIF, suportă din fonduri asigurate de la bugetul de stat:

  • costul apei și costul energiei electrice, în baza contractelor încheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigații până la stațiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare;
  • costul apei pentru irigații, în baza contractelor încheiate cu alți furnizori;
  • costul energiei electrice necesare asigurării funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, în cotă de până la 50%.

„Având în vedere măsurile de sprijin aflate în derulare, MADR, prin structurile teritoriale, încurajează și sprijină toți fermierii să încheie contracte, având ca obiect livrarea apei pentru irigații, pentru a putea asigura astfel un nivel corespunzător de umiditate a solului, care să stimuleze creșterea productivității agricole”, transmit reprezentanţii Ministerului.

Pot beneficia de aceste măsuri fermierii – persoane fizice/persoane juridice, organizați în OUAI/FOUAI sau asociațiile agricole.

Contractele se transmit în format electronic, la adresele de e-mail ale Filialelor Teritoriale, precum și la cea a unității centrale a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, adrese pe care le regăsiți pe pagina https://www.anif.ro/contact.

În cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/fax, aceștia se pot adresa filialelor teritoriale ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în vederea programării pentru semnarea contractelor.

Seceta din Europa ar putea fi considerată cea mai gravă din ultimii  500 de ani

Seceta care a pârjolit o mare parte din Uniunea Europeană va fi cea mai gravă înregistrată din secolul al XVI-lea până astăzi, a avertizat un cercetător de la Serviciul privind seceta al Comisiei Europene.

„În momentul de față… acest an pare să fie cel mai rău” an din ultimii 500 de ani, deși ulterior va trebui realizată o analiză retrospectivă completă, a spus Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al CE, care prelucrează date pentru Observatorul European privind Seceta, citat de economedia.ro.

Anul acesta, „comparativ, cea mai mare parte a Europei” este expusă valurilor de căldură și vremii uscate, a spus el, iar seceta afectează producția de alimente și energie, apa potabilă și fauna sălbatică.

„Anul acesta este cu adevărat unul de excepție”, a adăugat el. Cele mai recente date de la Observatorul European privind Seceta (EDO) arată că jumătate din teritoriul UE se află în stare de „avertizare”, a doua dintre cele trei categorii de secetă, în cele 10 zile premergătoare datei de 20 iulie.

Mai îngrijorător, 15% din teritoriu a intrat în cea mai nefavorabilă stare, cea de „alertă”, ceea ce înseamnă nu doar că solul se usucă după ploi slabe, ci și că plantele și culturile au de suferit.

Alimentarea cu apă ar putea fi pusă în pericol din cauza valurilor extreme de căldură din toată Europa

Observatorul European privind Seceta (EDO) și Comisia Europeană au avertizat că, din cauza secetei care s-a accentuat tot mai mult de la începutul anului, aprovizionarea cu apă în Europa ar putea fi în pericol în următoarele luni, iar recordurile de căldură vor fi depășite în mai multe părți ale continentului.

Potrivit celui mai recent raport al Agenției de monitorizare a climei EDO, citat de 444.hu, luna iulie a fost mai uscată decât media în cea mai mare parte a Europei, în special în jumătatea de vest a continentului – mai mult de 60% din teritoriul Uniunii Europene și al Regatului Unit sunt sub avertisment sau alertă de secetă.

Potrivit raportului EDO, seceta a provocat un deficit de apă în sectorul energetic și, din cauza recoltelor diminuate, efectul va fi resimțit și mai mult în sectorul agricol și în prețurile alimentelor.

Aşadar, este cu atât mai important acest sistem complex de irigaţii de care fermierii români beneficiază, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri