AcasăACTUALINTERVIU | Expert în securitate: Rusia nu se oprește din agresiuni în...

INTERVIU | Expert în securitate: Rusia nu se oprește din agresiuni în raport cu Ucraina și în raport cu Occidentul de bună voie

spot_img

Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown, specializată în securitatea europeană și a Mării Negre, explică pentru PressHUB de ce au fost controversate declarațiile recente ale ministrului Apărării, Vasile Dîncu, privind războiul din Ucraina.

Ministrul a declarat într-o intervenție la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua” și „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

CITEŞTE ŞI: Trafic rutier blocat între Slatina şi Piteşti, din cauza unui accident produs în judeţul Olt

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

Iulia Joja susține că declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii și față de cea a celorlalte puteri aliate: „Nici Germania, nici Franța nu au spus că ar trebui să se negocieze ceva fără Ucraina. În general, poziția comună a statelor aliate este aceea că nimic nu se va întâmpla fără Ucraina când vine vorba de negocieri în numele ei”.

Cele mai importante declarații ale Iuliei Joja

Nu vorbim despre negocierea unor teritorii ca simple bucăți de teren, vorbim de oamenii care locuiesc în acele locuri.

Declarațiile lui Dîncu au pus România într-o poziție opusă față de cea a Statelor Unite ale Americii. Americanii susțin că nicio negociere nu va avea loc fără Ucraina.

Iohannis nu clarifică cum de ministrul Apărării are o poziție care deviază radical de la poziția României.

Până în acest moment, România nu a transmis care sunt obiectivele ei în raport cu acest conflict și care e rezultatul pe care îl dorește din acest conflict.

În realitate, conflictul Rusiei este unul proxy împotriva Occidentului, dar, cum nu are puterea să ducă o confruntare militară directă cu Occidentul, face ce poate în Ucraina și în Occident pentru a crește diviziunile existente și a reduce susținerea în Vest față de Ucraina.

Rusia nu se oprește din agresiuni în raport cu Ucraina și în raport cu Occidentul de bună voie. Nu are niciun motiv să o facă.

Interviul complet, pe PressHUB

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri