AcasăLIFEINEDIT | Povestea poporului shuar şi a primei femei diplomat a acestei...

INEDIT | Povestea poporului shuar şi a primei femei diplomat a acestei naţii

spot_img

Ligia Fanny Utitiaj Ankuash (Nua) este prima femeie din istoria indienilor shuar din Amazonia Ecuatorială care a intrat în diplomație. Ea lucrează în Geneva, într-o misiune diplomatică permanentă și anterior a fost viceconsul al Ecuadorului în Beijing.

Shuarii sau jivaro sunt indigenii din America de Sud cunoscuți pentru ritualul cu ayahuasca, care a devenit astăzi o curiozitate turistică. Pe lângă acest ritual cu această plantă halucinogenă, despre care shuarii spun că este sacră, tsantsa este un alt obicei care i-a făcut renumiți. Trofeu de război shuar este capul dușmanului, micșorat de 4 ori. În cadrul acestui obicei, inamicului i se tăia capul, care apoi era micșorat pentru a putea fi folosit ca trofeu sau amuletă.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Energiei cere eliberarea din funcție a directorilor CE Oltenia. Cine mai pleacă din conducerea Complexului

Tehnica de micșorare a capetelor inamicilor consta într-o incizie făcută la ceafă, prin care se scoteau oasele craniului. Pielea era fiartă de mai multe ori până se strângea. Pe urmă era remodelată în așa fel încât să păstreze trăsăturile chipului omenesc. Capul obținut era 4 ori mai mic decât cel retezat.

În prezent, majoritatea shuarilor s-au integrat în societățile din Ecuador și Peru, în baza teritoriilor care le aparțin, părăsind jungla amazoniană. Cu toate acestea, ei păstrează și transmit din generație în generație modul de gândire, practicile și obiceiurile shuar.

În afara „shuarilor contactați”, adică a celor integrați în noile societăți, există însă și un număr mult mai mic al „shuarilor necontactați”, care trăiesc în continuare în junglă, refuzând formele de civilizație modernă. Procesul de contactare și de asimilare a shuarilor a fost unul îndelungat.

articolul complet, în PRESShub

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri