AcasăACTUALÎn sfârşit, se întâmplă. Este vorba despre „celebrele” statui din faţa Primăriei...

În sfârşit, se întâmplă. Este vorba despre „celebrele” statui din faţa Primăriei Balş, de 800 de euro bucata

spot_img

Primăria Balş a semnat contractul pentru reabilitarea şi modernizarea centrului oraşului, proiect care vizează, printre altele, relocarea celor 15 statui din faţa sediului Primăriei, proiect care s-a remarcat prin kitsch şi costuri imense.

Primarul Cătălin Rotea a declarat că momentul marchează apusul unei epoci de tristă amintire.

„Am semnat contractul şi aştept proiectul tehnic la modernizarea esplanadei, a platoului de la Casa Tineretului, parcul de lângă Primărie şi zona din faţa Primăriei. E o întrebare pe care mi-aţi pus-o de fiecare dată, avem finanţarea asigurată, aştept proiectul tehnic astfel încât să dau ordin de începere a lucrărilor. Vom începe aceste lucrări, în funcţie de cum vremea ne va permite, cu relocarea statuilor din faţa Primăriei Balş, un simbol la doi ani şi ceva”, a declarat Rotea.

CITEŞTE ŞI: Centrală pe gaz, construită prin PNRR, în incinta CET Craiova. Cât vor mai funcționa grupurile actuale

El a adăugat că, pe lângă costurile lucrării, ansamblul reprezintă un kitsch.

„Cu tot respectul pentru cei care sunt imortalizaţi în acele statui, care sunt oameni care au făcut ceva pentru Balş, dar forma în care îi pui în evidenţă, în ceea ce înseamnă o istorie a oraşului, nu trebuie să fie un kitsch, ci trebuie să fie o formă care să le onoreze trecutul şi memoria. Vom reloca aceste statui, ca un simbol al încheierii unei epoci apuse, pe o alee din zona Parcului Central”, a mai spus Cătălin Rotea.

Cele 15 busturi sunt croite dintr-o răşină specială care imită bronzul. Ansamblul statuar este aşezat în faţa primăriei Balş, partea stângă în sensul de mers spre Craiova. În mijlocul grupului, este amplasată o fântână arteziană.

În afară de Petru cel Tânăr şi de Mihail Drumeş, restul de 13 statui înfăţişează personalităţi locale din perioada interbelică, oameni de care mulţi dintre bălşeni nu au auzit. În ordinea în care au fost amplasate, personalităţile de pe statui sunt: Petru cel Tânăr, Petre D. Roşca, Ion Ţurlui, Gheorghe Vasilescu, Aurelian Florescu, Paul Ionescu Pastion, Ana Dinculescu, Nicolae Mihăescu, Mihail Drumeş, Nicolae Petrulian, Petre Pandrea, Paul Tomescu, Marin Truşcă, Nicolae Teică şi Ioan Ion Diaconu.

Potrivit informaţiilor făcute publice de Primăria Balş, 800 de euro a costat fiecare bust, primăria suportând doar costurile pentru statuile propriu-zise. Soclurile pe care acestea au fost aşezate fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene, în valoare de 20 milioane lei, prin care a fost reabilitată zona centrală a oraşului şi infrastructura din această zonă.

Principalul susţinător al ansamblului statuar din Balş a fost Mădălin Teodosescu, fostul primar al localităţii.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri