AcasăACTUALIleana Racheru, expert în spaţiul ex-sovietic: Rusia ar pune și mai multe...

Ileana Racheru, expert în spaţiul ex-sovietic: Rusia ar pune și mai multe probleme Ucrainei, dacă ar instala la Chișinău un guvern pro-rus

spot_img

Republica Moldova devine, în contextul războiului ruso-ucrainean, țara cea mai afectată economic și energetic. Inevitabil, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a început să plătească electoral factura grea a războiului. Pe fondul erodării de popularitate, principala temere devine ascensiunea unor facțiuni politice pro-ruse care are putea prelua puterea la următoarele alegeri.

PRESShub a invitat-o pe Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic și doctor în științe politice la Universitatea din București, să explice cât de puternic este pericolul rusesc pentru președinta Maia Sandu și partidul pe care îl susține.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Energiei dă asigurări că nu se va închide nicio centrală de producere a energiei electrice pe bază de cărbune

Cele mai importante declarații ale Ilenei Racheru

Republica Moldova are mari probleme de securitate, care decurg atât din proximitatea față de zona de conflict, existența unei false asigurări de securitate care este statutul de neutralitate.

Diplomația moldovenească a înregistrat cele mai importante succese din ultimii 30 ani: președinta a fost interlocutoarea unor lideri europeni de prim rang, chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE a fost completat într-un timp record, la Chișinău va fi organizat în 2023 summit-ul Comunității Politice Europene, la care vor participa 44 lideri ai statelor și regiunilor din Europa.

Potrivit sondajelor de opinie, aproximativ 30% din respondenți susțin unirea celor două state. Presupun că aceasta este electoratul pe care vrea să îl convingă Coaliția pentru Unitate și Bunăstare.

În R. Moldova, nu doar partidele cu un discurs anti-România/Occident pot fi conectate la rețelele de corupție, finanțare, șantaj și spionaj întreținute de Rusia. Pot fi la fel de bine partide fals pro-europene (cum este inițiativa primarului Chișinăului Ion Ceban – Mișcarea Alternativă Națională).

Este clar că o guvernare pro-rusă nu ar obține sprijin financiar din Occident, chiar dacă aceasta ar susține declarativ aderarea la UE, așa cum face primarul Chișinăului, Ion Ceban.

În criza energetică, ajutorul României este esențial. Guvernul de la București a modificat, în octombrie 2022, o ordonanță din energie și a stabilit că producătorii de energie electrică din România sunt obligați să vândă energie la preț preferențial de 450 lei/MWh către companii din Republica Moldova.

Platohniuc, Șor și Platon nu au șanse să revină ca politicieni în Republica Moldova. Sunt mult prea compromiși.

interviul complet, în PRESShub

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri