AcasăPOLITICĂGeoană i-ar bate la prezidenţiale pe Ciucă şi Kovesi, conform unui sondaj

Geoană i-ar bate la prezidenţiale pe Ciucă şi Kovesi, conform unui sondaj

spot_img

Mircea Geoană ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă scrutinul electoral ar avea loc acum. Contracandidații cu șanse ai actualului secretar-general adjunct al NATO, măsurați de casa de sondare Sociopol, ar fi Nicolae Ciucă, din partea PNL, și Laura Codruța Kovesi, actualul procuror-șef european.

- Publicitate -

Candidatul PSD la prezidențiale ar obține 34% din voturi, dacă primul tur de scrutin ar avea loc acum. Pe locul al doilea s-ar afla candidatul PNL, cu 18%, și Laura Codruța Kovesi, cu 16%, susține casa de sondare condusă de Mirel Paladă, fost consilier al lui Victor Ponta.

Sociopol a luat în calcul, în sondajul făcut în luna iunie, drept candidat al pesediștilor, pe Mircea Geoană, iar din partea liberalilor pe Nicolae Ciucă.


Liderul cel mai vizibil al AUR, George Simion, ar prinde locul al patrulea, cu 13% din voturi.

Actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, ar avea cele mai mici șanse.

În turul al doilea, Sociopol susține că tot Mircea Geoană ar ieși câștigător, indiferent dacă ar concura cu Nicolae Ciucă, Codruța Kovesi sau George Simion.


Kovesi ar avea șanse doar cu Ciucă

Concluziile Sociopol pentru turul I al alegerilor prezidențiale, dacă acestea ar avea loc acum, sunt următoarele, pentru fiecare candidat:

Geoană: Iese pe locul 1, indiferent de scenariu: candidat comun sau variantă cu candidat PNL separat.

Ciucă: Mai slab decât partidul. Riscă să nu prindă turul 2, dacă PSD vine cu candidat separat. Dacă e candidat comun din partea PSD PNL, intră clar în turul 2.
Ciolacu: Varianta cea mai slabă dintre cei trei (Geoană, Ciucă, Ciolacu). Și chiar dacă ar candida la comun (PSD + PNL), e aproape la egalitate de locul 2 (Kovesi) și locul 3 (Simion).
PSD PNL: Dacă au candidați separați, e posibil să intre amândoi în finală, deși Ciucă stă destul de prost, e la strânsă concurență cu Kovesi și Simion. Dacă au candidat comun, îi fac loc lui Kovesi în turul 2.

Kovesi: Locul 2-3, la strânsă concurență cu Simion (care e erodat de Șoșoacă). Foarte posibil să prindă locul 2, datorită lui Șoșoacă și mai ales dacă PSD și PNL vor avea candidat comun.

Simion: Locul 3-4. Ratează să intre în turul 2, mai ales dacă PSD și PNL au candidați separați. E întrecut la mustață de Kovesi, din cauza lui Șoșoacă, care îi rupe între 1/4 și 1/3 din voturi. Câștigă cel mai mult în varianta în care nu candidează Geoană drept candidat comun PSD PNL și e posibil să intre astfel în turul 2.

Turul 2: tot Geoană favorit

În turul al doilea, poza momentului rămâne similară:

Geoană: Învinge clar pe toți.
Ciucă: Învinge pe Simion și pe Ciolacu, egal cu Kovesi, e învins de Geoană.
Kovesi: Învinge pe Simion și pe Ciolacu, egal cu Ciucă, e învinsă de Geoană.
Ciolacu: Învinge pe Simion, e învins de restul.
Simion: E învins de toți.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 27 iunie 2022, potrivit presshub.ro.

CITEŞTE ŞI: Femeie din Olt, dispărută în urmă cu o săptămână, găsită moartă într-o pădure

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri