AcasăLIFEFructul exotic cultivat de baronul von Brukenthal, în Transilvania, acum mai bine...

Fructul exotic cultivat de baronul von Brukenthal, în Transilvania, acum mai bine de 200 de ani

spot_img

Alături de colecționarea obiectelor de artă sau carte veche și de cultivarea spiritului, baronul Samuel von Brukenthal a avut o preocupare constantă pentru natură. În anul 1780 a ordonat ca iazurile din jurul orașului Sibiu să fie umplute cu pământ, transformându-se astfel în bogate și înfloritoare grădini de zarzavat și livezi, potrivit Muzeului Național Brukenthal.

“Aproape fiecare familie burgheză din Sibiu deținea propriul spațiu verde în afara zidurilor orașului. În acea vreme se importau din Viena sau München plante, arbuști sau diferiți copaci. Plantele rare constituiau și atunci, ca și acum, o atracție specială. Încă din 1757, Brukenthal a început cumpărarea de terenuri. În perioada 1770-1802 acesta și-a extins în special proprietatea de la Avrig, cumpărând constant și fânețe și ogoare. La momentul morții sale, suprafața fermei și a reședinței de la Avrig era de aproximativ șapte hectare. A investit în decursul timpului sume importante de bani, care au făcut ca superba reședință de vară cât și ferma să devină foarte rentabile. Cu o lăptărie, un joagăr și două cârciumi, ferma se putea autofinanța. La Avrig se promovau, prin cercetări ecologice, inovațiile agricole care erau puse într-un context comunitar. O agricultură performantă era necesară pentru a contribui în mod esențial la creșterea bunăstării din regiune. În consemnările din anul 1788 apar introducerea în regiune a 95 de soiuri de păr, 40 de soiuri de piersic și 17 soiuri de măr. În grădina de zarzavat erau cultivate diferite legume. Tot în grădina de la Avrig erau cultivate diferite fructe exotice, oranjeria baronului fiind renumită în epocă”, a transmis Muzeul Național Brukenthal. Continuarea în presshub.ro

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Mihaela Yahya Nakhla
Mihaela Yahya Nakhla
Și-a făcut debutul în 2004 la Ziarul de Vrancea, după care a evoluat în presă locală ca reporter pentru Șansa Vrânceană, Jurnalul de Gherilă, Realitatea TV. În 2007, pasiunea pentru scris a adus-o în sfera autorilor, Editura Eminescu publicându-i prima lucrare de proză scurtă. Ca blogger s-a implicat vreme de 12 ani în proiecte culturale vizând Orientul Mijlociu, dar presa scrisă nu a fost niciodată uitată și rămâne prima sa iubire.
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri