AcasăLIFEFOTO&VIDEO | Tezaur monetar roman, descoperit în nordul judeţului Olt

FOTO&VIDEO | Tezaur monetar roman, descoperit în nordul judeţului Olt

spot_img

Un tezaur monetar datând din perioada Republicii Romei Antice, a fost descoperit cu detectorul de metale în localitatea Verguleasa, din județul Olt. Monedele au fost predate autorităţilor şi au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt.

- Publicitate -

Descoperirea a fost făcute de un poliţist din Drăgăşani, judeţul Vâlcea,  Constantin Andreescu, un pasionat de istorie şi de arheologie.

„Dacă vom mai găsi, vom proceda la fel, cu cea mai mare plăcere le vom preda autorităţilor”, a declarat acesta.


Arheologul din cadrul Muzeului Judeţean Olt, Florin Ciulavu, a declarat că urmează investigaţii arheologice în zona unde a fost găsit tezaurul, având în vedere că descoperirea a fost făcută la distanţă considerabilă de cele două situri arheologice din zonă.

„Este format din 51 de monede de argint, din care 50 sunt dinari romani republicani, emişi în secolele II şi I îninte de Christos. Avem şi o tetragramă Dasiană emisă pe la jumătatea secolului II înainte de Christos. Descoperirea este destul de interesantă. Este făcută într-o zonă în care nu este cunoscut un sit arheologic, deocamdată, departe de cele două situri arheologice cunoscute de la Verguleasa şi unde vom încerca să facem o investigaţie arheologică, un diagnostic arheologic şi de suprafaţă şi intruziv pentru a încerca să extragem tot potenţialul zonei şi al acestui tezaur. Atât noi, cât şi descoperitorii bănuim că sunt şanse să mai găsim ceva acolo”, a declarat arheologul.

Este al treilea tezaur care ajunge în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt, în mai puţin de un an.


CITEŞTE ŞI: Directorul Filarmonicii Oltenia, cunoscut pentru mai multe declaraţii controversate, concediat după ce a picat evaluarea anuală

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri