AcasăACTUALFOTO: Varianta Omicron a Covid-19 prezintă mult mai multe mutaţii faţă de...

FOTO: Varianta Omicron a Covid-19 prezintă mult mai multe mutaţii faţă de Delta

spot_img

Varianta Omicron a Covid-19 prezintă mult mai multe mutaţii faţă de Delta, aşa cum arată prima „imagine” a acestei noi variante depistate în Africa de Sud, realizată şi publicată de prestigiosul spital Bambino Gesù din Roma, scrie AFP.

Pe această „imagine” tridimensională, care seamănă cu o hartă, „se vede bine că varianta Omicron prezintă mult mai multe mutaţii decât varianta Delta (care deja prezintă ea însăşi un număr mare de mutaţii), concentrate într-o zonă a proteinei care interacţionează cu celulele umane”, a explicat echipa de cercetători într-un comunicat apărut duminică şi citat de news.ro.

„Acest lucru nu înseamnă automat că aceste variaţii sunt mai periculoase, pur şi simplu virusul s-a adaptat la specia umană generând o altă variantă”, au precizat cercetătorii. „Alte studii ne spun că această adaptare este neutră, mai puţin periculoasă sau mai periculoasă”.

Echipa de cercetători de la Bambino Gesù s-a concentrat în studiu pe cercetarea mutaţiilor la nivelul „structurii tridimensionale a proteinei spike”, a precizat Claudia Alteri, profesor de microbiologie clinică la Universitatea de stat din Milano şi cercetător la spitalul Bambino Gesù din Roma, întrebată de AFP.

Această proteină, care este partea din virus „studiată cu mai multă atenţie”, este responsabilă de recunoaşterea receptorului uman şi de pătrunderea virusului în interiorul celulelor”. „Pe proteina spike acţionează anticorpii monoclonali şi bineînţeles pe virusuri”, a subliniat ea.

Imaginea a fost realizată „plecând de la studierea secvenţelor acestei noi variante pusă la dispoziţie de comunitatea ştiinţifică”, provenind în special „din Botswana, din Africa de Sud şi din Hong Kong”.

„Această imagine, ce reprezintă puţin harta tuturor variaţiilor, descrie mutaţiile Omicron dar nu le defineşte rolul”, a subliniat profesoara. „Va fi foarte important în prezent să definim, prin experienţe de laborator, dacă combinarea acestor mutaţii poate avea un impact în trasmiterea virusului sau eficacitatea vaccinurilor de exemplu”, a concluzionat ea.

CITEŞTE ŞI: Cinci persoane rănite într-un accident rutier în judeţul Olt

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri