AcasăLIFEFOTO | Încuratul cailor de Sân’ Toader, ediţia a 12-a, la Brâncoveni....

FOTO | Încuratul cailor de Sân’ Toader, ediţia a 12-a, la Brâncoveni. Crescători de cabaline din nouă judeţe, în comuna olteană

spot_img

Crescători de cai din nouă judeţe ale ţării au fost prezenţi, sâmbătă, la Brâncoveni, la ediţia cu numărul 12 a Sărbătorii „Încuratul Cailor de Sân’ Toader”.

Evenimentul de la Brâncoveni a reprezintă reînvierea unei tradiţii vechi a comunei oltene cu o bogată istorie. Aici s-au născut domnitorii Ţării Româneşti Matei Basarab, în 1580, şi Constantin Brâncoveanu, în 1654.

În satul tradiţional oltenesc, prima săptămână după Lăsata Secului era Săptămâna Cailor lui Sân’ Toader, iar în fiecare zi se serbea câte un cal din herghelia sa.

Sărbătoarea reprezenta şi un pretext pentru ca gospodarii să arate cât de bine şi-au întreţinut animalele, în perioada iernii. Totodată, fetele de măritat îşi spălau părul, în vinerea premergătoare zilei de Sfântul Toader, cu „iarbă-mare”, sperând să-l aibă tot anul frumos şi mătăsos.

Printre cei prezenţi la evenimentul din acest an s-au numărat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, subprefectul Cosmin Floreanu, dar şi deputaţii Marius Iancu, Florin Barbu, Emil Albotă, Cătălin Grecu şi senatorul Siminica Mirea.

„Veneam la această sărbătoare, încă dinainte de a lucra în Consiliul Judeţean Olt. Este o sărbătoare frumoasă, care a ajuns la douăsprezecea ediţie. CJ încearcă să sprijine tradiţiile locale din judeţ şi sunt anumite festivaluri şi sărbători pe care le susţinem necondiţionat, încercând să ducem mai departe aceste obiceiuri locale. Şi anul acesta am venit cu drag, însoţit de întreaga echipă politică şi administrativă a judeţului Olt, parlamentarii de Olt, senatori, deputaţi, subprefectul judeţului Olt, vicepreşedinţii CJ Olt, preşedinţii de la organizaţiile de Tineret, Femei şi Pensionari ai PSD.

Sunt nostalgic, pentru că în Brâncoveni şi pe aceste locuri vin încă de când eram elev, pentru că fiind din Piatra-Olt, aveam colegi de aici şi era o ocazie să ne revedem”, a declarat Marius Oprescu.

 Spectacol cu mari artişti

Evenimentul se încheie cu un spectacol de zile mari, susţinut de Niculina Stoican, Cornel Cojocaru şi Violeta Constantin.

„Pot să spun că este o sărbătoare naţională, având în vedere numărul foarte mare de spectatori, ne aştepăm la peste 2.000 de persoane, dar şi la un număr foarte mare de concurenţi. Sunt crescători din nouă judeţe ale ţării, inclusiv din judeţul Olt. Mă bucură tare mult pentru că această sărbătoare a devenit într-adevăr, o sărbătoare naţională. Vrem să trecem prin toate etapele pe care ni le-am propus, respectiv să avem botezul cailor, un concurs de echitaţie, concurs de frumuseţe şi bineînţeles concursul de tracţiune cai, la buştean. În paralel cu desfăşurarea concursului, pe scenă vor urca reprezentanţii Ansamblului Muguraţii Brâncovenilor, pentru prima dată în istoria comunei vom decerna premii pentru cuplurile care  au împlinit 50 de ani de căsătorie, iar mai târziu va fi un frumos spectacol folcloric susţinut de interpreţi cunoscuţi”, a declarat primarul comunei, Ion Cheroiu.

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri