AcasăLIFEFOTO | „Încuratu’ Cailor de Sân’ Toader”, sărbătoare reluată la Brâncoveni (Olt),...

FOTO | „Încuratu’ Cailor de Sân’ Toader”, sărbătoare reluată la Brâncoveni (Olt), după perioada pandemiei

spot_img

Crescători de cai din tot judeţul, dar şi din alte judeţe ale ţării şi chiar din judeţul Alba, au fost prezenţi, sâmbătă, în comuna olteană Brâncoveni, la Sărbătoarea „Încuratu’ Cailor de Sân’ Toader”, ajunsă la a XI-a ediţie.

- Publicitate -

Sărbătoarea a fost reluată în acest an după ce în 2021 nu a fost organizată din cauza pandemiei COVID-19.

Evenimentul de la Brâncoveni a reprezintă reînvierea unei tradiţii vechi a comunei oltene cu o bogată istorie. Aici s-au născut domnitorii Ţării Româneşti Matei Basarab, în 1580, şi Constantin Brâncoveanu, în 1654.


În satul tradiţional oltenesc, prima săptămână după Lăsata Secului era Săptămâna Cailor lui Sân’ Toader, iar în fiecare zi se serbea câte un cal din herghelia sa.

Sărbătoarea reprezenta şi un pretext pentru ca gospodarii să arate cât de bine şi-au întreţinut animalele, în perioada iernii. Totodată, fetele de măritat îşi spălau părul, în vinerea premergătoare zilei de Sfântul Toader, cu „iarbă-mare”, sperând să-l aibă tot anul frumos şi mătăsos.

Tradiţie reînviată

Primarul comunei Brâncoveni, Ion Cheroiu, spune că în localitate încă mai sunt peste 120 de crescători de cabaline. Pe lângă concursul de frumuseţe, a fost organizat şi un concurs de tracţiune, cu premii consistente.


„Este îmbucurător că n-am făcut o pauză mai mare de o ediţie. Suntem la ediţia a XI-a, est eo sărbătoare naţională aş putea zice, pe care am făcut-o la Brâncoveni pentru a păstra tradiţiile şi obiceiurile locale de Sfântul Toader. Ne bucură faptul că încă mai avem în comună 122 de cai şi participă concurenţi din 20 de comune ale Oltului şi din cinci judeţe ale ţării. Mă mândreşte acest lucru – avem un concurent de la Alba Iulia, cu un cal foarte apreciat la nivel naţional. Este o sărbătoare în cadrul căreia vom da şi premii pentru frumuseţe, pentru tracţiune, pentru cea mai frumoasă caleaşcă, premii consistente”, a declarat edilul.

CITEŞTE ŞI: FOTO | Judecătoria Slatina funcţionează în clădirea celui mai vechi hotel din oraş. Povestea

La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreşedinţii Ionuţ Ivan şi Virgil Delureanu, dar şi deputaţii Marius Iancu, Emil Albotă, Cătălin Grecu, Florin Barbu, senatorul Siminica Mirea, preşedintele OFSD Olt, Cornelia Sulger, şi preşedintele Seniorilor PSD Olt, Emil Marinescu.

„Din fericire, am scăpat de pandemia de coronavirus. Am revenit la Bârncoveni, suntem la a XI-a ediţie şi ca de fiecare dată, împreună cu toată echipa PSD Olt, suntem alături de primarul localităţii, de domnul Cheroiu, un prieten al nostru şi un primar care a reuşit să-şi păstreze tradiţiile localităţii. ”, a declarat Marius Oprescu.

În cadrul evenimentului, au existat momente artistice susţinute de Ansamblul Folcloric „Muguraşii Brâncovenilor” şi Grupul Vocal „Mândruţele” de la Perieţi.

Seara s-a încheiat cu un spectacol extraordinar susţinut de Ansamblul prefesionist „Doina Oltului”  şi cu foc de artificii.

VEZI GALERIA FOTO:

CITEŞTE ŞI: De ce au fost isterizate autorităţile comuniste de un stâlp în formă de cruce de la una din intrările în Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina

 

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri