AcasăLIFEFOTO | Fostul sediu BNR din Slatina devine judecătorie. Se lucrează la...

FOTO | Fostul sediu BNR din Slatina devine judecătorie. Se lucrează la finisajele interioare

spot_img

Transformarea fostului sediu BNR din Slatina în judecătorie este aproape gata, potrivit arhitectului Sever Mitrache.

Sursa citată susţine că, anul viitor, lucrările vor fi finalizate. În prezent se lucrează la finisajele interioare.

„Acum, stadiul lucrărilor este bun. Este o lucrare care se face greu pentru că e mare şi se face pe bani puţini. Este un veşnic dialog între constructor şi CNI, astfel încât să poată să iasă lucrarea şi nici constructorul să nu aducă bani de acasă. Casa este salvată, se lucrează la interioare, la finsaje”, a declarat Sever Mitrache.

blank

CITEŞTE ŞI: Cula Călăţeanu din Piatra-Olt, restaurată cu ajutorul unui ONG local (FOTO&VIDEO)

Reputatul arhitect a ţinut să precizeze şi care a fost raţionamentul pentru extinderea clădirii existente cu un imobil nou.

„La fostul sediu BNR am decis să facem această extindere vitală pentru funcţionarea imobilului. Fără extinderea care înseamnă toată secţia de penal a unei judecătorii de municipiu reşedinţă de judeţ, această casă n-ar fi funcţionat. (…) Dacă această casă era așa de bună așa cum e, întrebarea este de ce a lăsat-o banca şi a dat-o primăriei, de ce a lăsat-o primăria şi a dat-o judecătoriei şi de ce atunci când ne-am dus la avizare la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Justiţiei şi le-am spus cât costă şi ce presupune restaurearea acestei case, s-a pus problema, la un momentat, ca mai bine să fie cumpărată clădire nouă pentru a nu se complica. Dacă nici judecătoria n-o lua, s-ar fi degradat şi era mult până începea să plouă în interior. Atunci am fi vorbit de conservarea ruinei nu de reabilitare”, a conchis acesta.

blank

Investiţie de peste 10 milioane lei

Lucrările de reabilitare sunt desfăşurate în cadrul Programului Naţional de Consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată aflate în municipii reşedinţă de judeţ, derulat prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Valoare totală a investiţiei se ridică la 10.032.519,8 lei.

Scurt istoric

Clădirea monument istoric, din zona Centrul Istoric al oraşului, cândva sediul Băncii Naţionale a României, se află din anul 2006 în patrimoniul Primăriei Slatina. Construită în anul 1908, clădirea era, la acea vreme, cea mai reprezentativă bancă din Slatina, Banca Uniunii Agricole, Comerciale şi Industriale. Ulterior, a devenit Sucursala Olt a Băncii Naţionale a României, până în septembrie 2000, când a fost desfiinţată. De atunci, ani la rândul, în imobil a funcţionat, în perioadele scrutinelor electorale, Biroul Electoral Judeţean.

Din 2004, clădirea figurează ca monument istoric în lista Ministerului Culturii.

blank

În 2015, Primăria Slatina a făcut un schimb de imobile cu Ministerul Justiţiei. Astfel, Guvernul a primit fostul sediu BNR, unde va amenaja spaţii de judecată, iar actualul sediu al Judecătoriei Slatina va fi preluat de municipalitate, care va muta acolo mai multe direcţii din subordine.

CITEŞTE ŞI: Clădire-monument istoric din Slatina, restaurată cu fonduri europene. Când va fi gata Casa Fântâneanu

 

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri