AcasăLIFEFOTO | Casa Deleanu din Slatina, monument istoric retrocedat care se degradează...

FOTO | Casa Deleanu din Slatina, monument istoric retrocedat care se degradează continuu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Casa Deleanu, monument istoric situat pe strada Ionaşcu din Slatina, se degradează de la zi la zi după ce, în anul 2011, a fost retrocedată celor care spun că sunt moştenitori ai vechii familii de boieri slătineni. Timp de decenii, imobilul a fost sediu al Muzeului Judeţean Olt.

Casa, situată pe strada Ionașcu (fostă Ulița Boierească), unește două mari familii boierești: Vulturescu și Deleanu, marchează un moment important al revoluției de la 1821, traversează perioade grele în cele două războaie mondiale, iar de la începutul anilor 1970 până în 2011 este sediul Muzeului Județean Olt.

Potrivit istoricului Aurelia Grosu, la începutul secolului al XIX-lea, casa se afla în proprietatea serdarului Constantin Vulturescu, descendentul unei familii a cărei istorie începe pe la 1545 cu un Vâltur, ce deținea satul Vâlturești (Vulturești) și care va continua și în interbelic cu oameni politici discreți, de calitate.

„Serdarul Constantin Vulturescu, prieten cu Tudor Vladimirescu, a sprijinit în momente cheie revoluția de la 1821, fiind ucis de capitanul Ivancea care se alăturase eteriștilor. Cât timp oștile Domnului Tudor poposesc în Slatina (4-10 martie 1821), în casele serdarului Constantin Vulturescu se organizează un depozit de muniții, iar Tudor Vladimirescu ține un sfat ostășesc, la care s-au luat importante măsuri pentru continuarea marșului spre București”, notează istoricul.

Casele vor intra în proprietatea boierilor Deleanu prin căsătoria Mariței Vulturescu cu Costache Deleanu,  prefect al județului Olt în timpul războiului de independență (1877). Fiul lor, Mihail Deleanu va fi primar al Slatinei intre 1901-1905.

„Vreme de aproape 300 de ani, boierii Deleanu au deținut înalte dregătorii în divanul țării și în ocârmuirea orașului Slatina. Aveau moșie la Deleni, de unde și-au luat numele și unde au construit o „mănăstioară” și două biserici în care se slujește și astăzi. Mănăstirea zidită de paharnicul Drăgușin Deleanu, rudă apropiată cu domnitorul Matei Basarab, a fost distrusă de apele Oltului în anul 1667”, mai spune Aurelia Grosu.

În primul și al doilea război mondial, casa Deleanu a fost rechiziționată, pe rând, de armatele germane și rusești, care au afectat grav starea imobilului și apoi a devenit școală de corecție pentru delicvenții minori.

De la începutul anilor 1970 în casa Deleanu funcționează o instituție de cultură reprezentativă: Muzeul de Istorie și Etnografie.

În anul 2011 este retrocedată cu ușurință urmașilor și de atunci casa se degradează pe zi ce trece.

VEZI GALERIA FOTO:

CITEŞTE ŞI: Istorii uitate: Cafenele din Slatina de altădată (FOTO)

- Publicitate-spot_img

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are peste 16 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Ştirea ta -spot_img
- Ştirea ta -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Parteneriat -spot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri