Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Lia Olguța Vasilescu, despre reabilitarea termică a blocurilor cu bani europeni: „Acolo unde nu obținem semnături, se vor face reparații din fonduri proprii”

Publicat

în

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, miercuri, că în cazul blocurilor unde locatarii nu vor fi de acord cu reabilitarea termică a imobilului, pe fonduri europene, se va aplica o lege apărută la finalul anului trecut, potrivit căreia cetățenii vor trebui să suporte costurile cu reparațiile fațadei.   

Edilul a spus că aceasta va fi o ultimă soluție și municipalitatea a luat-o în calcul întrucât craiovenii sunt reticenți în privința reabilitării termice a blocurilor. Aceștia nu prea vor să semneze întrucât deși este un proiect cu finanțare europeană, ei vor trebui să suporte 20% din costul investiției.

„Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este foarte bine să semneze pentru procedura de reabilitare termică a blocurilor. Ne-am întâlnit până acum cu toți președinții de asociații. În urma discuțiilor cu dumnealor, dar și cu cetățenii din cartiere, am observat că unii s-au mișcat extraordinar de bine și au obținut semnăturile, în schimb alții nu sunt suficient de interesați și atunci considerăm ca și cetățenii, atunci când merg să achite întreținerea, să pună întrebări legate de acea listă unde să semneze pentru reabilitarea termică a blocurilor. Reabilitarea, așa cum s-a mai făcut și în mandatul meu trecut, se desfășoară în cam aceleași condiții. Deocamdată asta știm pentru că încă nu au apărut ghidurile. Probabil că partea de cofinanțare a proprietarilor va fi de 20%, va fi o cofinanțare a primăriei și restul din fonduri europene. Practic, proprietarii vor trebui să suporte doar 20% din costul reabilitării”, a explicat edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Lucrările presupun reabilitare termică pe exterior, refacerea tavanului de la subsol, înlocuirea ușilor de la bloc sau a ferestrelor care sunt în proprietate comună, schimbarea conductelor din subsol, a șarpantei și a festrelor sau teraselor din termopan pentru absolut toate apartamentele.

În cazul în care proprietarii au termopane și proiectantul va susține că acestea sunt conforme, nu va mai fi nevoie să achite cofinanțarea în totalitate, ci procentul va fi mai mic.

Deși Craiova ocupă un loc codaș în privința numărului de blocuri ce vor fi reabilitate termic, primarul speră ca numărul imobilelor să ajungă la 4.000.

„Este foarte important să avem acest proiect. Suntem unul dintre puținele municipii din țară care au intrat în prima fază cu doar 40 de blocuri în reabilitare, asta pentru că efectiv asociațiile de proprietari nu au înțeles demersurile noastre și nu au putut să îi convingă pe oameni să semneze. În alte orașe stau mult mai bine lucrurile. Eu sper să intrăm cu 4.000 de blocuri în reabilitare termică în următorul ciclu financiar al UE”, a mai spus Vasilescu.

Aceasta a punctat faptul că este suficient ca într-un bloc să fie de acord cu reabilitarea termică, jumătate plus unu din totalul proprietarilor apartamentelor. Unde nu se va atinge acest prag, municipalitatea ia în calcul aplicarea legii care obligă cetățenii să repare fațada blocurilor.

„Când se atinge pragul de 50% plus unu este suficient pentru a demara proiectul. Celor care refuză să plătească, li se va impune la Direcția de Taxe partea care le revine la plată. Când acest prag nu se atinge, luăm în calcul să aplicăm legea care prevede obligativitatea tuturor proprietarilor de a-și repara fațada blocurilor. Legea a apărut la finalul anului trecut. Oamenii trebuie să știe că aceste reparații costă cam cât înseamnă acea cofinanțare de 20%, avanatajul reabilitării termice fiind net superior”, a conchis primarul Craiovei.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Craiova: Pubele pentru colectarea selectivă a gunoiului, distribuite în zonele unde sunt case. Se vor aplica amenzi

Publicat

în

Craiovenii care locuiesc la case vor primi, în perioada următoare, din partea operatorului de salubrizare SC Iridex Group Salubrizare, recipientele pentru colectarea selectivă. Astfel, fiecărei gospodării i se va atribui un număr de trei recipiente: unul NEGRU pentru deșeurile reziduale, unul ALBASTRU pentru hârtie și carton și unul GALBEN pentru plastic și metal.

Potrivit uni comunicat remis, luni, de Primăria Craiova, orașul va fi împărțit în opt sectoare, iar distribuirea recipientelor către persoane fizice care locuiesc în imobile de tip case/vile se va face de către o echipă formată din reprezentanți ai SC Iridex Group Salubrizare și ai municipalității craiovene.

„Programul de distribuire al pubelelor va fi comunicat săptămânal pe site-ul www.iridexsalubrizare.ro, prin comunicate de presă, dar și pe pagina de facebook Iridex Group Salubrizare. Astfel, craiovenii vor fi informați din timp data și intervalul orar când sunt programați pentru distribuire, dar și ce documente trebuie să pregătească pentru a fi prezentate operatorului. Cei care nu vor fi acasă în ziua de distribuire, vor primi un pliant cu numărul de telefon pentru reprogramarea distribuirii. De asemenea, este important de știut că fiecare locatar este obligat să aștepte în dreptul gospodăriei sale pentru a-și primi pubelele. Recipientele NU se vor preda în dreptul altor locații”, se arată în comunicatul de presă.

Distribuirea se va efectua etapizat, începând cu casele aflate pe partea străzii cu numere impare și finalizând cu cele aflate pe partea cu numere pare.

În cazul în care locatarii vor dori suplimentarea numărului de recipiente, aceștia va trebui să facă o solicitare către primărie.

„Rugăm cetățenii să-și rezerve câteva minute pentru ziua când sunt programați să-și primească recipientele. Echipa care le aduce va trebui să completeze, într-o aplicație electronică, mai multe informații, precum: acordul locatarului pentru prelucrarea datelor personale, nume, CNP, serie și număr C.I., adresa la care locuiește etc”, mai spun reprezentanții Primăriei Craiova.

Odată cu recipientele, persoanele fizice care locuiesc la case/vile vor primi și un pliant informativ privind categoriile de deșeuri ce trebuie colectate în recipientele distribuite, precum și informații despre modalitatea de colectare a deșeurilor care nu trebuie depuse în recipientele primite.

Persoanele care nu vor colecta selectiv vor fi amendate, mai informează reprezentanții Primăriei Craiova.

„Directivele europene din domeniul reciclării prevăd ca minimum jumătate din cantitatea de deșeuri ridicate de la populație să fie colectată selectiv. Astfel, Primăria Craiova va fi obligată să instituie amenzi pentru persoanele care, deși vor avea posibilitatea de a colecta selectiv, nu vor dori să facă acest lucru. Cuantumul amenzii se va stabili printr-un regulament aflat în dezbatere publică”, precizează reprezentanții primăriei.

Sursa foto: Gazeta de Sud.

 

         

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

Ce soluţie a găsit CJ Olt să achite facturi pentru investiţii din 2020, în lipsa unui buget

Publicat

în

Consiliul Judeţean Olt a aprobat, luni, un proiect de hotărâre prin care direcţionează peste cinci milioane de lei din excedentul bugetar pentru achitarea unor investiţii derulate anul trecut.

Preşedintele forului judeţean, Marius Oprescu, a precizat că a fost nevoie de această procedură deoarece Guvernul a întârziat aprobarea bugetului aferent anului 2021.

„Aşa cum ştiţi, până la această dată, bugetul nu este aprobat, iar în lipsa acestuia, pentru plata investiţiilor începute încă de anul trecut, folosim o parte din excedentul pe care l-am avut anul trecut. Din acest excedent, putem plăti până la 1/12 per total lună, aşa cum este procedura, până la aprobarea bugetului. Astfel, aceşti bani merg pentru plata unor facturi de anul trecut. Suma este de peste cinci milioane lei, bani ce merg către dezvoltare”, a declarat Marius Oprescu.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Craiovenii sunt speriați de costurile reabilitării termice a blocurilor. A fost prelungit termenul până la care își pot da acordul

Publicat

în

A fost prelungit termenul până la care craiovenii își pot da acordul pentru reabilitarea termică a blocului, până pe 15 martie 2021.

Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, doar 113 asociații, din cele 496 au adus până acum liste de semnături, cu un total de 688 de scări de bloc.

Semnăturile reprezintă un acord de principiu al locatarilor pentru demararea studiilor în urma cărora vor fi stabilite intervențiile necesare asupra condominiilor, precum și suma totală. Reamintim faptul că peste 50% din costuri sunt suportate de Uniunea Europeană, iar un procent de aproximativ 30% de Primăria Craiova.

Locatarii vor achita un procent de 20% din costurile reabilitării termice aferente locuinței proprii și a spațiului comun de pe scară, procentul fiind stabilit ulterior apariției ghidurilor de finanțare, în luna iulie 2021. Sumele care revin cetățenilor se vor împărți în părți egale, pe o perioadă de 10 ani și în funcție de lucrările ce vor efectiv realizate, urmând a fi impuse prin Direcția de Taxe și Impozite Craiova.

Proiectul de reabilitare termică include: lucrări de izolare termică a faţadelor, schimbarea tâmplăriei, închiderea balcoanelor, lucrări de termo și hidroizolație, repararea acoperișului blocului, instalarea unor dispozitive de producere a energiei din surse regenerabile, reabilitarea sistemului de încălzire / furnizare a apei calde de consum. Proprietarii apartamentelor care au deja realizate unele din aceste îmbunătățiri nu vor fi nevoiți să le refacă. Astfel, costurile vor scădea substanțial. O estimare a costurilor pentru un apartament de două camere este de aproximativ 200 euro/anual, reprezentând contribuția proprietarului.

„Dacă inițial am apelat la președinții asociațiilor de proprietari, acum apelăm la toți cetățenii Craiovei pentru a merge direct la președintele de asociație și a semna aceste tabele, care nu presupun niciun angajament financiar, ci doar un acord de principiu. Unii președinți nu acționează în interesul locatarilor pe care îi reprezintă și din acest motiv craiovenii trebuie să meargă direct la ei și să le solicite să li se respecte drepturile, pentru că aceste lucrări sunt absolut necesare și în interesul tuturor locuitorilor unui bloc. Sunt asociații care au adus tabele pentru 20-30 de scări de bloc, iar altele doar pentru un bloc sau nu s-au implicat deloc, din această cauză am ajuns la concluzia că președinții nu i-au informat corect pe locatari”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Printre asociațiile care au adus cel mai mare număr de semnături se numără:

Asociația 25 Brazda lui Novac – 14 scări de bloc

Asociația 11 Brazda lui Novac – 17 scări de bloc

Asociația 8 Calea București – 20 scări de bloc

Asociația 16 Brazda lui Novac – 22 scări de bloc

Asociația 3 Siloz – 26 scări de bloc

Asociația 3 Rovine – 27 scări de bloc

Asociația 2 Lăpuș – 31 scări de bloc

Termenul pentru depunerea, de către președinții de asociații de proprietari, a tabelelor cu semnăturile locatarilor care sunt interesați de viitorul proiect de reabilitare termică finanțat din fonduri europene, a fost prelungit până pe 15 martie 2021.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.