Connect with us

EDUCAŢIE

VIDEO | Cioloş şi Barna vor desfiinţarea inspectoratelor şcolare. Ce au declarat după o întâlnire cu Iohannis

Publicat

în

Desființarea inspectoratelor școlare județene și „transformarea lor în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, aceasta trebuie să meargă spre administrația locală”, a declarat Dan Barna, liderul USR-PLUS, după întâlnirea de ieri de la Cotroceni, pe tema proiectului România Educată. La rândul său copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că „inspectoratele școlare trebuie reorganizate”.

Liderii USR-PLUS au explicat, potrivit edu-pedu.ro, că au discutat cu președintele Iohannis despre modificări la nivelul învățământului profesional, pentru ca elevii „să aibă posibilitatea să fluctueze, să meargă dintr-un sistem în celălalt astfel încât fiecare să-și poată găsit vocația cea mai potrivită”:

Dan Barna: „Practic, acest program, România Educată, și acesta a fost mesajul pe care l-am transmis președintelui, vine pe o așteptare uriașă din partea societății pentru că este un program pe care președintele și l-a asumat ca un proiect de mandat al său. În momentul de față există susținere la nivelul Guvernului, există o majoritate parlamentară și există și acest program, după sute și cred că chiar mii de ore de consultări. Avem un program, un proiect de țară despre ceea ce înseamnă reformă în educația din România. Pentru că așteptăm de foarte mulți ani să vedem o perspectivă și o direcție pe ceea ce înseamnă această reformă În educație. Printre lucrurile importante discutate a fost acest subiect foarte, foarte important pentru mediul economic: învățământul profesional și în unele locuri învățământul dual, practic ceea ce se propune în acest proiect este un sistem de vase comunicante în care elevii și tinerii, viitori studenți unii dintre ei, să aibă posibilitatea să fluctueze, să meargă dintr-un sistem în celălalt astfel încât fiecare să-și poată găsit vocația cea mai potrivită.


CITEŞTE ŞI: Cioloş (PLUS) i-ar fi propus lui Barna (USR) să nu candideze niciunul la şefia noului partid

Vestea bună pentru astăzi este că România Educată devină realitate și am discutat în cea mai mare parte a întâlnirii despre transformarea în legislație și modificări pe care să le simtă fiecare beneficiar al sistemului de educație.

Sunt elemente care se regăsesc în acest program și partea de structură cu modificările la nivelul liceului în principal, celelalte sisteme nu foarte mult. Inspectoratele școlare – este o inițiativă pe care noi, USR-PLUS, am susținut-o – desființarea acestora și transformarea lor în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, aceasta trebuie să meargă spre administrația locală. Sunt elemente care vor mai fi, tot așa, dezbătute”, a spus Barna.


Inspectoratele școlare trebuie reorganizate, a anunțat și Dacian Cioloș, co-președintele USR-PLUS. „Am avut un schimb de opinii, deja legat de câteva idei privind reforma instituțională din educație sau felul în care se crește performanța sistemului instituțional printr-o mai mare descentralizare, prin implicarea mai mult a școlii, a consiliului de administrație, a părinților la nivel local”, a spus Cioloș.

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare a fost una dintre condițiile propuse încă de anul trecut, după alegerile parlamentare, de USR-PLUS, Coaliției de guvernare. Aceasta măsură nu a fost introdusă în programul de Guvernare al Guvernului Cîțu.

În document apare doar: „clarificarea atribuțiilor și responsabilităților inspectoratelor școlare, în vederea reducerii birocrației, a limitării suprapunerilor de responsabilități cu alte instituții și a eficientizării activității acestora”.

Ministrul Educației spunea, în ianuarie 2021, legat de acest subiect, că desființarea pripită a inspectoratelor școlare ar genera “un adevărat dezastru, o lovitură finală dată unui sistem aflat în suferință. Acest lucru trebuie făcut, dar trebuie pregătit în timp. Nu voi susține o desființare haotică a inspectoratelor, dar voi susține o descentralizare”.

Barna a mai spus ieri, pentru G4Media.ro că „în ceea ce privește organizarea sistemului de educație, pachetul de reforme prevede spargerea actualelor inspectorate județene și împărțirea atribuțiilor lor între Centrele Județene pentru Învățământ Preuniversitar și Centrele Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale”.

Liderul USR-PLUS, Dan Barna a mai explicat că „este practic o fereastră de oportunitate de doi ani, doi ani și jumătate, până în proximitatea alegerilor din 2024 în care statul are și resursa de program, acest proiect în România Educată, are și susținerea și în Parlament și Guvern pentru ca o reformă în educație să devină o realitate.

De fapt România Educată este un proiect în desfășurare, care are șanse să facă acele schimbări de care e nevoie și pe care practica ni le-a arătat ca necesare. Ține și de gândirea critică a elevilor, și de necesitatea de a merge în zona digitală, pentru că vine online-ul și digitalul peste noi și dacă nu ne adaptăm foarte repede copiii și mai târziu tinerii vor avea dificultăți de găsirea unui job, toate aceste lucruri au o perspectivă bună în această fereastră de oportunitate care depinde de noi să fie folosită”, a mai spus Dan Barna.

CITEŞTE ŞI: De ce a scăzut numărul claselor de învăţământ profesional, în judeţul Olt. Explicaţiile ISJ

Print Friendly, PDF & Email

EDUCAŢIE

Admiterea la liceu 2021. Au fost afişate rezultatele repartizării computerizate

Publicat

în

Ministerul Educaţiei a publicat, sâmbătă, rezultatele admiterii computerizate la liceu. Patru elevi din Olt au intrat cu media zece, iar 116 locuri au rămas neocupate, urmând să fie repartizate în următoarele etape.

Toţi cei patru elevi cu media 10 au ales să intre la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina.

Rezultatele repartizării computerizate pot fi consultate AICI.


Ditre cele 116 locuri neocupate, cele mai multe sunt la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Balş – 16, Liceul Tehnologic Iancu Jianu – 12 şi Liceul Tehnologic Tufeni – 11.

CITEŞTE ŞI: Patru clase de învăţământ profesional dual, din toamnă. La ce licee din Olt vor funcţiona

Repartizarea absolvenţilor de clasa a VIII-a la liceu continuă în perioada 25 – 28 iulie 2021 cu depunerea/transmiterea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.


Pe 29 iulie 2021 este programată transmiterea de către unitățile de învățământ liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere până la data începerii cursurilor anului școlar 2021-2022

A doua etapă a admiterii debutează pe 29 iulie.

CITEŞTE ŞI: REZULTATE DEFINITIVAT 2021. Doi dascăli din Olt au luat notă maximă la proba scrisă

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Patru clase de învăţământ profesional dual, din toamnă. La ce licee din Olt vor funcţiona

Publicat

în

Patru clase de învăţământ profesional dual vor funcţiona, din această toamnă, la licee tehnologice din judeţul Olt.

Potrivit ISJ Olt, este vorba despre două clase la Liceul Tehnologic Metalurgic Slatina, susţinute de Alro Slatina, o clasă la Liceul Tehnologic „Alexe Marin”, susţinută de Altur, şi despre o clasă la Liceul Tehnologic Nr.1 Balş, susţintă de Casa Noastră – QFort.

CITEŞTE ŞI: REZULTATE DEFINITIVAT 2021. Doi dascăli din Olt au luat notă maximă la proba scrisă


„Pe mine mă bucură această implicare a firmelor. În urmă cu o lună şi jumătate, am avut o vizită a unor profesori de la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi spuneau că inclusiv din judeţul Olt sunt firme, care le ce ingineri în domeniul respectiv. Din acest motiv, dumnealor au ales să vină în judeţul Olt, să-şi facă lobby, astfel încât să atragă cât mai mulţi candidaţi către Politehnică”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Victor Iacobescu.

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

VEZI ŞI: Emisiunea “Reporter 24” din 19 iulie | Invitat – Victor Iacobescu, inspector general ISJ Olt


„Unii dintre părinţi, în momentul în care aud că totuşi copiii primesc bani, se gândesc că pentru lor este o cheltuială în minus. Această perspectivă de a se angaja la una dintre marile fabrici este una destul de îmbucurătoare, mai ales că aici elevii au posibilitatea să desfăşoare practică, iar ulterior să fie recrutaţi şi să primească prime de instalare, de angajare, iar salariul să fie unul mulţumitor”, a mai declarat Iacobescu.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Universitatea din Craiova: Admitere la Master anul universitar 2021-2022

Publicat

în

Universitatea din Craiova organizează, în perioada 9 – 28 IULIE, Admiterea pentru Master, anul universitar 2021-2022, la cele 12 facultăţi din structura sa. Candidații au la dispoziţie 1770 locuri la buget și 1278 cu taxă.

La Facultatea de Științe sunt scoase la concurs 198 de locuri la buget și 58 la taxă, la specializările: Chimia compușilor biologic activi (40 de locuri buget și 10 la taxă), Fizică aplicată (38 la buget și 5 la taxă), Metode și modele în inteligența artificială (60 la buget și 20 la taxă), Matematici aplicate (30 la buget și 5 la taxă), Turism și dezvoltare durabilă (30 la buget și 18 cu taxă).

La Facultatea de Educație Fizică și Sport sunt disponibile 75 de locuri la buget și 113 la taxă la specializările: Kinetoterapie în reeducarea neuromotorie (30 buget și 62 taxă), Activitate motrică extracurriculară și curriculară (20 de locuri buget și 25 cu taxă), Performanță în sport (25 la buget și 26 la taxă).


CITEŞTE ŞI: Admitere la Facultatea de Ştiinţe Sociale, Universitatea din Craiova

La Facultatea de Litere sunt scoase la concurs 230 de locuri la buget și 208 la taxă, la specializările: Studii de limba și literatura română (40 la buget și 6 locuri la taxă), Studii de limbă engleză și literaturi anglo-americane (40 la buget și 10 la taxă), Traducere și terminologii în context european (19 la buget și 30 la taxă),  Paradigme ale comunicării interculturale (20 de locuri la buget și 25 la taxă), Management educational (20 la buget și 30 taxă), Consiliere educațională și dezvoltarea carierei, la Drobeta-Turnu Severin, (20 de locuri la buget și 30 la taxă ), Masterat didactic în Biologie (13 buget, 12 taxă), Masterat didactic în Calculatoare și Tehnologia Informației (13 buget, 12 taxă), Masterat didactic în Chimie (12 buget, 13 taxă), Masterat didactic în Informatică (12 buget, 13 taxă), Arta actorului (8 la buget și 5 la taxă), Management și antreprenoriat cultural (5 la buget și 5 la taxă), Artă muzicală românească contemporană (8 la buget și 17 la taxă).

 Facultatea de Teologie scoate la concurs 35 de locuri la buget și 70 la taxă la specializările: Teologie și cultură (22 de locuri la buget și 53 la taxă), Conservare și restaurare (13 la buget și 17 la taxă).


Facultatea de Științe Sociale organizează sdmitere pentru 60 de locuri la buget și 54 la taxă la cele două programe: Securitate Națională și Euro-Atlantică  (35 de locuri la buget și 31 la taxă) și Filozofie aplicată în organizații și mediul de afaceri (25 de locuri la buget și 23 la taxă).

La Facultatea de Drept sunt disponibile 195 de locuri la buget și 45 la taxă la specializările: Drept privat (55 la buget și 10 la taxă), Științe penale ( 55 la buget și 10 la taxă), Dreptul afacerilor/Business law (în lb.engleză) (40 la buget și 10 la taxă), Administrație publică (45 la buget și 15 la taxă).

 La Facultatea de Economie și administrarea afacerilor sunt scoase la concurs 295 locuri la buget și 182 la taxă la specializările: Managementul afacerilor electronice (28 la buget și 15 la taxă), Contabilitate și raportări financiare conforme cu standardele internaționale (39 la buget și 22 la taxă), Management contabil, expertiză și audit la Drobeta-Turnu Severin (27 locuri la Buget și 13 la taxă), Economie și administrarea afacerilor internaționale/ International Economics and Business Administration (17 la buget și 10 la taxă), Economie și afaceri europene (25 de locuri la buget și 15 la taxă), Analiza și evaluarea financiară a organizațiilor (27 de locuri la buget și 15 la taxă), Finanțe și administrarea afacerilor (26 de locuri la buget și 15 la taxă), Managementul afacerilor (26 de locuri la buget și 25 la taxă), Managementul organizației la Drobeta-Turnu Severin (28 la buget și 22 la taxă), Managementul resurselor umane (26 la buget și 15 la taxă, Marketing și comunicare în afaceri (26 la buget și 15 la taxă).

La Facultatea de Mecanică sunt scoase la concurs 200 de locuri la buget  și 280 la taxă la specializările: Proiectarea autovehiculelor modern (21 la buget și 28 la taxă), Optimizarea sistemelor de transport rutier (21 la buget și 28 la taxă), Proiectare și fabricație în ingineria autovehiculelor/ Design and Manufacturing in Automotive Engineering (31 la buget și 19 la taxă), Optimizarea proceselor și echipamentelor tehnologice (21 la buget și 37 la taxă), Modelare și simulare în ingineria mecanică (21 la buget și 27 la taxă), Managementul producției și logisticii (21 la buget și 28 la taxă), Ingineria și managementul calității, la Dr.-Tr. Severin, (22 la buget și 27 la taxă), Managementul sistemelor logistice la Dr.-Tr. Severin (22 la buget și 27 la taxă), Managementul mediului și energie durabilă la Drobeta-Turnu Severin (20 la buget și 29 la taxă), Materiale avansate la Drobeta-Turnu Severin, (30 de locuri la taxă).

La Facultatea de Inginerie Electrică sunt scoase la concurs 127 de locuri la buget și 10 locuri la taxă la specializările: Calitatea energiei și compatibilitate electromagnetică în sisteme electrice (25 de locuri la buget și 2 la taxă), Sisteme electromecanice complexe (40 de locuri la buget și 2 la taxă), Inginerie electrică aplicată în protecția și managementul mediului (17 locuri la buget și 2 la taxă), Sisteme energetice informatizate (25 la buget și 2 locuri la taxă), Sisteme complexe pentru inginerie aerospațială (20 de locuri la buget și 2 locuri cu taxă).

La Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică sunt disponibile 170 de locuri la buget și 61 de locuri la taxă la următoarele specializări: Sisteme automate incorporate (34 de locuri la buget și 6 la taxă), Tehnologii informatice în ingineria sistemelor (30 de locuri la buget și 10 locuri la taxă), Inginerie software (30 de locuri la buget și 15 locuri la taxă), Sisteme informatice pentru comerț electronic/ Information Systems for e-Business) (26 de locuri la buget și 10 locuri la taxă), Ingineria calculatoarelor și comunicațiilor (25 de locuri la buget și 10 la taxă), Sisteme de conducere în robotică (25 de locuri la buget și 10 locuri la taxă).

Facultatea de Horticultură organizează admitere pentru 90 de locuri la buget și 144 de locuri la taxă, repartizate astfel: Expertizare viti-vinicolă (15 locuri la buget și 32 de locuri la taxă), Management și consultanță în horticultură și dezvoltare rurală (19 locuri la buget și 28 la taxă), Siguranța alimentară și protecția consumatorului (20 de locuri la buget și 26 de locuri la taxă), Evoluția ecosistemelor naturale și conservarea biodiversității (17 locuri la buget și 30 la taxă), Managementul ecologic al resurselor naturale(19 locuri la buget și 28 de locuri la taxă).

La Facultatea de Agronomie sunt scoase la concurs 95 de locuri la buget și 53 de locuri la taxă la următoarele specializări: Consultanță și management în agricultură (32 de locuri la buget și 17 locuri la taxă), Protecția mediului în agricultură (31 de locuri la buget și 18 locuri la taxă), Management în agroturism și calitatea produselor agroalimentare(32 de locuri la buget și 18 locuri la taxă).

Înscrierile se vor face on-line, iar lista documentelor necesare și modalitatea de admitere poate fi vizualizată pe  https://www.ucv.ro/admitere/.

Departamentul de Relații Publice și Imagine Academică al Ucv

CITEŞTE ŞI: VIDEO. Maşini filmate pe A2 mergând pe contrasens. Poliţiştii îi caută pe şoferi

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.