Connect with us

EDUCAŢIE

Şcoala ar putea debuta doar online, timp de două săptămâni. Motivul

Publicat

în

Se ia în considerare începerea școlii doar în sistem online timp de 2 săptămâni. Medicul Adrian Marinescu de la Spitalul Matei Balș a explicat de ce este o idee bună și motivul pentru care s-a ales acest interval de timp.

Adrian Marinescu a explicat la Realitatea PLUS faptul ca o întârziere cu 2 săptămâni a începerii anului școlar cu prezență fizică în școli este o idee bună, fiind o perioadă tampon de incubare pentru cei care au venit din concedii și ar putea fi infectați cu coronavirus.

“Nu avem o luna septembrie linistita asa cum ne-am fi dorit, avem o transmitere accelerata. Masurile care ar trebui luate la nivel de scoala de multe ori raman in plan teoretic si multe scoli nu pot sa le puna in practica: igiena, distantare, lucrurile astea din pacate daca nu se fac in practica, exista un risc sa apara focare.


Pana la urma cele 2 saptamani inseamna o perioada tampon pentru cei care au venit din concedii, o perioada de incubatie. Dar asta nu inseamna ca la 1 octombrie lucrurile vor sta mai bine. Nu stim cate infectari vor fi la 1 octombrie la cat de imprevizibil merg lucrurile.

Scoala ar trebui sa fie un mediu controlat unde aceste masuri sa poata fi monitorizate, sunt niste reguli clare. Va fi greu pentru dascali. Daca numarul de elevi ar fi mai mic, o distantare mult mai clara, chiar si in pauza ar putea fi monitorizati. Lucrurile astea se pot face, nu exista o garantie, mai ales pentru cei mici, dar alta varianta nu avem.

In pauza, atunci cand vin in contact, riscul e categoric mare, mai ales un contact prelungit. In pauze ar putea sa fie un numar mai mic de elevi, sa fie cumva impartite, sa stea in aer liber cand vremea e frumoasa. Daca sunt scoli care nu pot sa aplice masurile, ar trebui sa se aplice un program hibrid.


E important sa pastram masurile, iar in primul moment in care un profesor sau un elev are simptomatologie, acesta sa se izoleze.

Situatia e imprevizibila, dar parerea mea e ca daca lucrurile sunt echilibrate, nu ar trebui sa fie infectari, sa creasca foarte mult numarul strict pentru ca incepe scoala nu ar trebui sa se intample.”, a explicat medicul.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Sindicatele anunță că vor da în judecată statul dacă profesorii vor trebui să se testeze din bani proprii

Publicat

în

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” anunţă că vor da în judecată statul dacă angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să facă teste Covid-19 pe banii lor.

“Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ‘Spiru Haret’ – federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – avertizează Guvernul României că va ataca în justiţie orice act prin care angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19″, se menţionează într-un comunicat al celor două organizaţii sindicale.

Acestea spun că înainte să dea o astfel de măsură, premierul “ar trebui să lectureze” Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: “Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi”, potrivit Agerpres.


“Ţinând cont de acest articol, şi nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătăţii angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul şi-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populaţie, cifră care conducea la imunizarea de masă”, spun sindicaliştii.

Ei consideră că, dacă Executivul îşi respecta obiectivul şi, prin campaniile publice, determina 70% din populaţia României să se vaccineze, se ajungea la imunizarea de masă şi nu mai eram sub ameninţarea valului 4 al pandemiei.

“Eşecul guvernanţilor nu trebuie decontat de angajaţii din învăţământ. Având în vedere cele prezentate mai sus şi ţinând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât şi imoral”, precizează reprezentanţii celor două organizaţii sindicale.


CITEȘTE ȘI: Profesorii, medicii și militarii, vaccinați obligatoriu sau testați cu bani din buzunarul lor

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Premii pentru elevii din Olt care au luat media zece la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Publicat

în

Elevii olteni care au obţinut nota maximă la Evaluarea Naţională şi la examenul de Bacalaureat au fost premiaţi, miercuri, la Inspectoratul Şcolar.

Premiile au constat în câte 1.000 de lei pentru cei cinci absolvenţi de clasa a VIII-a şi în câte 3.000 lei pentru absolvenţii de liceu.

„Ne aflăm într-un moment fericit pentru câţiva dintre copiii noştri: cinci elevi care au obţinut media zece la examenul de Evaluare Naţională şi doi care au obţinut media zece la examenul de bacalaureat. Personal, mi-aş fi dorit să fie mai mulţi elevi mai ales că pe lângă faptul că primesc o sumă de bani motivantă, acest lucru demonstrează şi că avem elevi care pun accentul pe învăţătură. Într-o perioadă în care învăţatul a devenit oarecum în plan secund din cauza pandemiei, elevii noştri ne demonstrează că unul dintre remediile împotriva pandemiei este şi acela al ambiţiei pentur a demonstra că au învăţat, pentru a-i face mândri de rezultatele lor atât pe părinţi, cât şi pe profesori”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Victor Iacobescu.


Absolvenţii de clasa a VIII-a premiaţi sunt următorii: Maria Cristina Boţogan (Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina), Francesca Alexandra Constantin (Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina), Alexandra Maria Căpăţînă (Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina), Andreea Olivia Mogoşanu (Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă” Slatina) şi Radu Constantin Rotea (Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu” Slatina).

Performerii de la Bacalaureat sunt: Anamaria Daniela Niculae (Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Scorniceşti) şi Rafaela Alexia Quirini (Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal).

CITEŞTE ŞI: Posturile de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ din Olt, scoase la CONCURS. Când încep înscrierile şi care sunt condiţiile de participare


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Transport gratuit pentru elevii din învățământul primar. Cheltuielile vor fi asigurate din bugetul de stat

Publicat

în

Senatul a adoptat, astăzi, în unanimitate, în calitate de cameră decizională proiectul de lege potrivit căruia elevii din învățământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la și până la școală, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unitățile de învățământ.

“În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/ până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”, prevede propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor, însuşită şi de plenul Senatului, potrivit realitatea.net.

Prevederile vor intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar 2022 – 2023.


CITEȘTE ȘI: Masca de protecție, obligatorie pe o rază de 50 de metri în apropierea școlilor din judeţul Olt

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.