Connect with us

EDUCAŢIE

Proteste ale elevilor în mai multe școli din Craiova. Ce nemulțumiri au

Publicat

în

În prima zi de curs după vacanța din perioada 25 octombrie- 5 noiembrie, elevi din mai multe unități de învățământ din Craiova au protestat împotriva decizilor cu privire la modificarea structurii anului școlar 2021-2022, anunță Consiliul Județean al Elevilor Dolj. 

„Toate propunerile Consiliului Național al Elevilor, susținute de părinți și profesori, au fost ignorate de către Ministerul Educației, elevii din mai multe licee craiovene au considerat oportună această manifestație constatând că dialogul este exclus în momentul de față, fiind ineficient. De aceea elevii propun Ministerului Educației să ia în considerare și propunerile elevilor referitoare la tezele semestriale susținute în contextul și scenariile de față, deoarece constituie un stres maxim pentru elevi, dar și pentru profesori. Ca urmare a declarațiilor privitoare la modificarea structurii anului școlar 2021- 2022 din cauza vacanței de două săptămâni impuse în perioada 25 octombrie-5 noiembrie, Consiliul Național al Elevilor a lansat o consultare adresată elevilor, profesorilor și părinților, pentru a afla parerea acestora cu privire la perioada imediat următoare. Din peste 60.000 de răspunsuri, peste 80% dintre respondenți au declarat faptul că nu își doresc scurtarea vacanței de iarnă și prelungirea semestrului I începând cu data de 3 ianuarie 2022, considerând că această modificare ar destabilize foarte mult întregul process educațional”, arată Consiliul Județean al Elevilor Dolj într-un comunicat de presă.

Elevii consideră că susținerea tezelor nu este oportună.


„De asemenea, aproximativ 90% dintre elevi, profesori și părinți sunt de părere că nu este oportună susținerea tezelor pentru semestrul I, cu atât mai puțin după vacanța de iarnă, în condițiile în care semestrul a fost deja fragmentat de două ori, fără posibilitatea acoperirii întregii programe școlare. Astfel, Consiliul Elevilor consider că recuperarea unei săptămâni de vacanță în săptămâna 3-7 ianuarie ar reprezenta un factor suplimentar care afectează actul instructiv-educativ, mai ales în contextul în care se așteaptă o creștere a numărului de infectări cu COVID-19 după sărbători, fenomen ce va fi asociat, implicit, cu redeschiderea prematură a școlilor”, mai arată sursa citată.

„De aceea, Consiliul Național al Elevilor a solicitat Ministerului Educației să mențină vacanța de iarnă inițială, cu recuperarea uneia dintre săptămânile de vacanță, în săptămâna „Școala altfel” din semestrul al II-lea. Ținând cont de prevederile art. 66, alin. (3) din Legea educației naționale, care prevede că, pentru fiecare disciplină de studiu, programa școlară acoperă 75% din ore, lăsând la dispoziția profesorului un procent de 25% de ore pe care le are la dispoziție pentru aplicarea unor strategii individuale de predare și evaluare. Elevii își exprimă solicitarea de a suspenda susținerea tezelor pentru semestrul I, având în vedere că materia nu va putea fi parcursă conform programei. În acest caz , menținerea unei forme de evaluare sumativă, dar care să nu pună accentual pe notă, ci pe feedback-ul real din partea profesorului, și care să puncteze clar conținuturile pe care elevul ar trebui să le asimileze mai mult pe parcursul acestui an școlar, este mult mai important”, au completat reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Dolj.

Elevii craioveni solicită imperios autorităților responsabile să trateze situația cu celeritate, în beneficial elevilor și
profesorilor din România, care au nevoie de spații sigure pentru desfășurarea activității didactice.


,,Școala are nevoie de predictibilitate, de asumare și de măsuri racordate la realitate, nu de hotărâri luate intr-un mod care sa nu satisfaca cerintele elevilor” a declarat Haron Khaddour, președintele Consiliului Judetean al Elevilor Dolj.

Sursa foto: Dolj Tv.

CITEȘTE ȘI: Primării din Olt, probleme cu plata salariilor angajaţilor

Print Friendly, PDF & Email

EDUCAŢIE

Primele teste de salivă sunt distribuite joi în teritoriu. Anunțul ministrului Cîmpeanu

Publicat

în

Primele teste de salivă comandate de statul român au ajuns în țară cu întârziere. Astfel, lotul a fost livrat joi, iar testele sunt distribuite de urgență în teritoriu.

Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței din Parlament în cadrul căreia Guvernul Ciucă a primit votul de învestire, scrie Mediafax.

„S-au semnat două ordine de distribuire a testelor în teritoriu, astăzi fiind distribuite 6,5 milioane de teste”, a explicat Cîmpeanu.


Testele fac parte dintr-un total de 12 milioane contractate pentru primul lot. Următorul lot de teste va ajunge în România în prima parte a lunii decembrie.

Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților.


Persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

CITEȘTE ȘI: Guvernul PSD-PNL-UDMR a fost învestit de Parlament. Miniștrii vor depune jurământul la Cotroceni

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Medic infecționist, despre testele de salivă din școli: „Va fi o problemă acolo unde nu există cadru medical”

Publicat

în

Testele non-invazive pe bază de salivă nu au ajuns până acum în unitățile de învățământ din România. Abia astăzi este livrat în primul lot de teste, însă nu este clar cine le va distribui în școli. Pe de altă parte, părinții cer precizări suplimentare despre administrarea testelor la domiciliu. Carmen Dorobăț, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, recunoaște că „misiunea nu este deloc ușoară în a organiza astfel de testări”. 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Au fost semnate Ordinul care reglementează utilizarea testelor de salivă pentru elevi şi instrucţiunile privind administrarea lor

Publicat

în

Ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii care reglementează utilizarea testelor rapide din salivă pentru preşcolari şi elevi a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, vineri, la fel şi instrucţiunile privind administrarea acestora. Ordinul prevede şi faptul că în localităţile cu rata de incidenţă sub 3 la mie, cursurile se pot desfăşura cu prezenţă fizică, indiferent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învăţământ.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, pentru publicare, Ordinul privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii, interimar, nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, potrivit news.ro.

Astfel, documentul completează ordinul comun anterior.


La articolul 3.2. se arată că: “(1) Prin excepţie de la dispoziţiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localităţile în care rata de incidenţă este sub 3/1000, activităţile didactice se pot desfăşura cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învăţământ. (2) În situaţia prevăzută la alin (1), consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezenţă fizică prin raportare la rata de incidenţă, publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB”.

Potrivit documentului, “în situaţia în care, în urma testării cu test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform Instucţiunii Ministerului Sănătăţii nr. CAZ/4216/19.11.2021, rezultatul este pozitiv, se aplică dispoziţiile protocolului privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă,p revăzut la punctul VI din anexa la prezentul ordin”.

În document se arată că preşcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore. Cei care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore vor relua cursurile cu prezenţă fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.


“Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal. În situaţia în care consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ stabileşte că procedura de testare cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă este efectuată în unitatea de învăţământ, este necesar acordul părintelui/reprezentantului legal al preşcolarului/elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătăţii. În situaţia efectuării testării cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11.”, mai scrie în document.

CITEŞTE ŞI: VIDEO | Prezenţă fizică permisă în şcolile din localităţile cu rată de infectare mică, indiferent dacă profesorii sunt vaccinaţi sau nu. Precizări despre testele de salivă

În anexa ordinului este descris Protocolul privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă:

“a. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ vor realiza testarea preşcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucţiunea Ministerului Sănătăţii nr. CAZ/4216/19.11.2021 şi vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenţi la facultăţile de medicină, asistenţi medicali şi alte categorii de personal cu competenţe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;

b. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ se vor informa corespunzător în ceea ce priveşte procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. În situaţia colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităţilor de învăţământ, acestea se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecţia corectă a mâinilor;

c. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivăîn unitatea de învăţământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;

d. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinţii/reprezentanţii legali au obligaţia de a comunica în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;

e. unitatea de învăţământ raportează DSP/DSPMBcazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivăîn vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;

f. unitatea de învăţământ păstrează evidenţa preşcolarilor/elevilor testaţi pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”.

Anterior, CNSU a abilitat Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ din localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Totodată, a fost transmisă la Monitorul Oficial şi Instrucţiunea Ministerului Sănătăţii privind administrarea testelor din salivă.

“Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează:

1. în prima şi în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;

2. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unităţii de învăţământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinţilor/reprezentanţilor legali;

3. Persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. În situaţia colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităţilor de învăţământ, acestea se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale”, se arată în document.

Acesta include şi formularul de exprimare a consimţământului, care trebuie completat de părinţi dacă testele se fac în şcoală.

CITEŞTE ŞI: Două noi materii pentru elevi, de anul viitor. Proiect de lege promulgat

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.