Connect with us

EDUCAŢIE

Ministerul Educaţiei promovează, în judeţul Olt, vaccinarea împotriva COVID şi testarea elevilor în şcoli

Avatar

Publicat

în

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Marina Ştefania Manea, a fost prezentă în judeţul Olt, joi, pentru a promova Campania „Vaccinare şi testare pentru învăţare”.

Reprezentantul ministerului a avut o videoconferinţă cu directorii unităţilor de învăţământ, cu inspectorii şcolari, împreună cu reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică.

„Campania intitulată Vaccinare şi testare pentru învăţare, coordonată de către Ministerul Educaţiei, se întinde în toate judeţele ţării. Cei cinci secretari de stat din cardul Ministerului au o planificare a vizitei în judeţe pentru a discuta cu directorii unităţilor de învăţământ şi cu inspectorii şcolari cele două probleme mari ale acestei campanii, anume vaccinarea şi testarea. Prezenţa noastră în teritoriu pe aceste două componente nu se justifică în sensul în care noi nu ne aflăm în faţa colegilor profesori pentru a le vorbi despre problematica medicală sau sanitară, pentru a le oferi sfaturi în această direcţie. De aceea am considerat necesară prezenţa specialiştilor în domeniu alături de noi”, a declarat Marina Ştefania Manea.


Ea a adăugat că prin vaccinare şi testare se va putea reveni mai repede la şcoală.

„Lansăm această campanie, venim în sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru a promova importanţa vaccinării cadrelor didactice şi a testării personalului din şcoli şi a elevilor, mai ales că avem instrumentele necesare în instituţiile de învăţământ. Subliniem importanţa vaccinării şi testării, mesajul nostru este unul foarte clar: ne dorim dorim reîntoarcerea fizică la şcoală a elevilor, atunci când contextul epidemiologic va permite acest lucru. Pentru ca acest lucru să fie posibil, credem că este necesar să fim cât mai mulţi dintre noi convinşi de importanţa vaccinării, iar elevii noştri, împreună cu familia, să fie convinşi de importanţa testării focalizate”, a mai spus reprezentantul Ministerului Educaţiei.

Marina Ştefania Manea arată că, în general, părinţii nu sunt de acord cu testarea pentru COVID a copiilor, în şcoli.


„Cred că de foarte multe ori, principala piedică în testare o reprezintă reţinerea familiilor elevilor de a le fi administrate aceste teste. În teritoriu, părinţii, reprezentanţii părinţilor care au participat la întâlniri, mi-au spus că există o reticenţă din aprtea familiilor de a fi administrate testele pe care le consideră invazive şi care produc discofort copiilor sau multe alte motive pentru care se raportează aşa la testare”, a mai spus aceasta.

În judeţul şcolile din Olt, din peste 15.000 de teste rapide distribuite unităţilor de învăţământ, doar 433 au fost folosite.

„Au fost recepţionate de către DSP pentru şcoli un număr de 20.800 de teste. Spre şcoli au fost distribuite 15.530 teste. Unităţile şcolare care au făcut teste sunt în număr de 216, din cele 409 existente. Se ştie că în mediul urban fiecare unitate are medic de medicină şcolară care a putut face acest test, iar în rural  există doar la Osica de Sus. În restul unităţilor şcolare, s-au făcut teste prin intermediul cadrelor medicale de la SAJ. Procedura este că testele se folosesc la persoanele simptomatice. Nu se testează copiii în masă, preventiv. Copiii care au probleme de sănătate, în general, rămân acasă şi nu ajung la şcoală, fiind testaţi prin celelalte mijloace. Până la 2 aprilei, până la începutul vacanţei, au fost folosite 433 de teste dintre care 35 au fost pozitive. Dintre acestea, 16 au fost cadre didactice, 13 elevi şi şase personal auxiliar”, a declarat Maria Magdalena Mateică, reprezentant DSP Olt.

Ea a conchis: „Părinţii trebuie să-şi dea un acord. Trebuie o mai mare aderenţă la această testare. Părinţii intervin şi nu semnează acel formular de acord pentru a fi testat copilul”.

La eveniment au fost prezenţi şi prefectul Florin Homorean şi inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Victor Iacobescu.

Print Friendly, PDF & Email

EDUCAŢIE

Studenţii nevaccinaţi anti-COVID ar putea fi obligaţi să poarte combinezon

Avatar

Publicat

în

Studenții care nu s-au vaccinat ar putea să fie obligați să poarte combinezon atunci când merg fizic la cursuri practice sau ore de laborator, din toamnă, susține Ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a precizat că unele universități iau în calcul această variantă.

„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezență fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu acordat HotNews şi citat de digi24.ro.

În plus, Ministrul Educatiei spune că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați în ceea ce privește locurile în cămine.


„O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare. Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a precizat Cîmpeanu.

În ceea ce privește posibilele discuții legate de discriminare care ar putea apărea în spațiul public, Ministrul Educației a precizat în cadrul aceluiași interviu: „Cu siguranță pot apărea astfel de discuții, însă răspunsul este foarte clar – dintotdeauna a existat o discriminare care nu a trecut de limitele legii atunci când o universitate are 1.000 de locuri de cazare și 5.000 de studenți. Discriminarea e simplă: 1.000 sunt cazați, 4.000 nu sunt cazați”.

Citește și: Elevii se întorc la școală în 5 mai, după vacanța de Paște. Cele două scenarii în care se desfășoară cursurile


La finele lunii aprilie, Ministrul Educației a anunțat că a propus organizarea în toate universitățile a câte unui centru de vaccinare anti-COVID pentru studenții care vor să vină fizic la cursuri. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași a acceptat deja această propunere. De asemenea, Universitățile de medicină și farmacie din Iași, din Cluj și din Târgu Mureș vor organiza un maraton de vaccinare în perioada 14 – 16 mai.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Ministrul Educației: „Masca de protecţie va fi purtată în permanenţă”

Octavia Hantea

Publicat

în

După vacanța de Paște, grădinițele și școlile se redeschid miercuri.  În acest sens, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit informaţii suplimentare despre regulile pe care trebuie să le respecte elevii când se vor reîntoarce în bănci.

Întrebat dacă regulile impuse de pandemia de COVID-19 se vor respecta în continuare, ministrul Educației a spus că masca de protecţie va fi purtată în timpul orei. Cât despre distanțare, ministrul a spus că trebuie respectată “în limita posibilului”, scrie Antena 3.

„Masca este de preferat să fie asigurată tot timpul. Din ceea ce am văzut în şcolile din România, aceste lucruri s-au păstrat în limita posibilului, desigur. Este iluzoriu să ne imaginăm că va fi respectată întru totul distanţa de 1 metru, dar pe de altă parte, este îmbucurător faptul că în cele mai multe situaţii, cadrele didactice atrag atenţia în permanenţă copiilor. Sigur, cu cât sunt mai mici, cu atât e mai complicat.


Trendul ratei de infectare este descrescător. Asta este îmbucurător. Dacă şi ritmul campaniei de vaccinare va fi la fel de bun, cred că pe parcursul celor aproape 8 săptămâni de şcoală, pentru că cei care încep şcoala pe 5 mai vor avea şcoală până pe 25 iunie, deci sunt aproape 8 săptămâni de şcoală, timp în care vom monitoriza atât rata de infectare, cât şi progresul campaniei de vaccinare. Dacă şi epidemiologii vor considera că se pot redeschide şcolile peste tot, fără diferenţiere, cu prezenţă fizică, va fi un element destul de important pentru sistemul de educaţie”, a spus Cîmpeanu.

Cât despre prezenţa panourile separatoare de plexiglas, Sorin Cîmpeanu a spus că acestea mai mult încurcă decât ajută.

„Nu va fi cazul în şcolile din România. Nu există obligativitatea acestor panouri de plexiglas. Sunt studii ştiinţifice care repet, ne arată, că mai mult încurcă aceste panouri de plexiglas, decât ajută. Pe de altă parte, masca de protecţie va fi purtată în permanenţă”, a precizat ministrul Educaţiei, luni seara, în cadrul Ediţiei Speciale de la Antena 3.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Un profesor de la un liceu din Olt a încetat din viaţă

Avatar

Publicat

în

Profesorul Ion Negreanu, din cadrul Liceului Teoretic „Petre Pandrea” Balş, a încetat din viaţă, potrivit unui anunţ al instituţiei de învăţământ.

Dascălul a încetat din viaţă, vineri. Ritualul înmormântării se va desfășura luni, 3 mai, de la orele 12.00 la capelă și va continua la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

„Azi, 30 aprilie 2021, și-a încheiat misiunea pe acest pământ domnul profesor ION NEGREANU, unul dintre dascălii de elită și directorii care au scris pagini memorabile în existența liceului nostru”, se arată în mesajul transmis de Liceu.


Ion Negreanu este şi autorul mai multor cărţi, printre care Monografia oraşului Balş.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.