Connect with us

EDUCAŢIE

Ministerul Educaţiei menţine tezele. „Orice elev trebuie să-şi cunoască nivelul real de cunoştinţe şi deprinderi dobândite”

Publicat

în

Ministerul Educaţiei menţine tezele, ca formă de evaluare a nivelului de cunoştinţe şi competenţe ale elevilor transmite ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educaţiei reaminteşte că a redus la două note numărul minim necesar pentru încheierea situaţiei semestriale, teza completând a 3-a notă, cu ponderea cea mai mică, 25%.


„Şcoala, ca instituţie, nu trebuie să asigure doar transmiterea de cunoştinţe, ci şi cultivarea unor valori (precum realismul şi responsabilitatea) şi a unor atitudini (precum rezistenţa  la frustrare şi rezilienţă, anduranţă în faţa limitărilor pe care le pot aduce anumite perioade, independent de voinţa elevilor, a părinţilor, a profesorilor sau a autorităţilor). Şcoala te pregăteşte pentru viaţa reală. În sistemele performante de învăţământ sunt evaluări săptămânale, evaluări lunare, evaluări semestriale (teze) şi evaluări anuale. Contextul pandemiei ne obligă să fim mai responsabili şi reperele de bune practici din sistemele performante de învăţământ sunt relevante”, se arată într-un comunicat transmis, marţi de Ministerul Educaţiei şi semnat de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul se întreabă că dacă de exemplu s-ar face o petitie pentru eliminarea impozitelor şi amenzilor, care s-ar putea să strângă aproape 20 milioane de semnături, acest lucru ar însemna că trebuie eliminate impozitele şi amenzile/înlocuite cu simple avertismente?

„Dreptul la educaţie este un drept reglementat la nivel constituţional, nefiind opţional. Acest lucru este reflectat şi în articolul 16 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, care prevede că învăţământul este obligatoriu. Importanţa evaluărilor în educaţia elevilor.Tezele susţinute cu prezenţă fizică sunt ultimul bastion în calea scăderii relevanţei notelor acordate de când s-a declanşat pandemia. Teza este o evaluare sumativă care se face la finalul fiecărui semestru, fiind relevantă prin raportare la conţinutul programei şcolare parcurse într-un semestru Toate tipurile de evaluări au drept scop stabilirea nivelului la care se află elevul la un moment dat, precum şi modalităţile de intervenţie acolo unde se constată regres şcolar şi, de asemenea, sunt mijloace în stabilirea progresului elevului. Totodată, evaluările reprezintă şi un instrument prin care profesorul îşi poate ajusta actul didactic. Evaluarea elevilor nu doar măsoară nivelul de învăţare al acestora dar îl şi susţine. O evaluare eficientă pune la dispoziţia elevilor, a cadrelor didactice şi a responsabililor de politici educaţionale informaţii referitoare la nivelul de cunoştinţe şi competenţe ale elevilor, contribuind la identificarea aspectelor ce necesită îmbunătăţiri la nivelul startegiilor de predare –învăţare şi la nivelul politicilor educaţionale”, mai arată sursa citată.


Conform ministrului, Legea educaţiei defineşte unitatea de rezultate ale învăţării ca fiind  partea unei calificări care cuprinde un set coerent de cunoştinţe, deprinderi şi competenţe generale, care pot fi evaluate şi validate.  Astfel, conform sursei citate, validarea rezultatelor învăţării reprezintă procesul prin care se confirmă că rezultatele învăţării dobândite de o persoană, evaluate şi certificate, corespund cerinţelor specifice pentru o unitate sau o calificare.  Potrivit ministrului, evaluările trebuie să fie etapizate pornind de la evaluarea iniţială, care stabileşte nivelul cognitiv al elevului şi care se face la fiecare nou început, de ciclu de învăţământ, an, semestru pentru ca profesorul să poată stabili o anumită strategie în actul didactic.

„Dacă nu ai periodic rezultatul unor evaluări corecte, cum ştii să faci alegeri pentru viitor? Evaluarea formativă este un proces continuu prin care profesorul constată gradul de întelegere al elevului prin feedback-ul pe care îl primeşte. Evaluarea sumativă se realizează la finalul unei unităţi de învăţare. Fiecare unitate de învăţare are mai multe conţinuturi pentru care se alocă un anumit numar de ore, într-un interval de una pana la mai multe săptămâni.  Specificul claselor de elevi este diferit, ritmul de învăţare/predare este diferit, prin urmare, cât de relevante ar putea fi aceste evaluări sumative organizate doar la nivel naţional? ”, notează sursa citată.

Ministrul afirmă de asemenea, că nu înţelege „cum stabilirea şi respectarea unor etape clare, graduale în procesul de predare – învăţare-evaluare pot fi interpretate ca fiind generatoare de ,,confuzie şi panică”.

„Apreciem că orice elev trebuie să-şi cunoască nivelul real de cunoştinţe şi deprinderi dobândite. Evaluarea sumativă cu subiecte unice, are dezavantajul că nu poate fi organizată decât la o anumită dată, iar în contextul în care avem decizia descentralizată la şcoli, la data la care se susţine această evaluare, în funcţie de situaţia epidemiologică specifică, teza cu subiecte elaborate la nivelul şcolii este soluţia cea mai potrivită”, susţine ministrul, conform sursei citate.

Ministerul Educaţiei afirmă că susţine interesul superior al elevilor,  fără discriminare, susţine o educaţie prin care elevii să dobândească competenţele necesare şi valorile adecvate  pentru a forma societatea de mâine.

„Faptul că elevii nu au dat teze de trei semestre, adică au fost privaţi de o evaluare importantă, acea singură  evaluare care reflectă  în mod corect nivelul elevilor la final de semestru are repercursiuni grave asupra stabilirii nivelului cognitiv al elevului. De asemenea, lipsa acestei evaluări importante, pune în dificultate şi pe profesor care nu va putea să îşi stabilească o strategie didactică ulterioară adecvată. Dacă nu ştii exact nivelul elevului la momentul T0, cum ştii, mai departe, unde are nevoie elevul de mai multă intervenţie?  Generaţia de elevi care se află acum în clasa a VIII-a este profund afectată de faptul că nu a susţinut nici evaluarea naţională din clasa a VI-a, evaluare care avea de asemenea rolul de a monitoriza gradul de asimilare de către elevi a curriculumului şi de stabilire a măsurilor remediale.  În concluzie, din considerente de ordin educaţional, având bază argumente fundamentate pe studii ale specialiştilor în ştiinţele educaţiei, Ministerul Educaţiei menţine tezele, ca formă de evaluare a nivelului de cunoştinţe şi competenţe ale elevilor”, conchide sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Cîmpeanu, mesaj pentru elevii care au cerut cursuri online: „Ne-am obișnuit atât de comod încât ne deranjează mersul la școală”

Print Friendly, PDF & Email

EDUCAŢIE

Ce se întâmplă cu elevii ai căror părinți refuză testarea. Mesajul șefului ISJ Dolj

Publicat

în

Testele pe bază de salivă ce au fost distribuite școlilor din județul Dolj au ajuns, vineri, la părinți, existând și situații în care aceștia au spus clar că nu își vor testa copilul. 

Testele au fost predate de către cadrele didactice pentru efectuarea testărilor de luni și joi, săptămâna viitoare.

Chiar dacă au semnat că au intrat în posesia testelor, aceasta fiind procedura de redistribuire, sunt și părinți care au specificat că nu își vor testa fiul sau fiica, după caz.


Chiar și așa, potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Ion Daniel, elevii vor merge ca și până acum la cursuri.

„Doljul a primit 189.000 de teste care au fost repartizate unităților de învățământ. Acestea au luat decizia în Consiliul de Administrație cu privire la cum vor fi efectuate. Din Consiliu nu fac parte doar profesorii, ci și reprezentanți ai părinților și ai comunității locale. Datele sunt în curs de centralizare, însă un procent foarte mare din teste se va realiza acasă. Ideea testării a venit după ce toate categoriile sociale au convenit că este necesară înlocuirea acelor teste rapide care de multe ori dădeau rezultate greșite. O cheie de control pentru a vedea dacă sunt sau nu folosite, nu există. Nu ne rămâne decât să ne bazăm pe responsabilitatea fiecăruia. În privința celor care refuză testarea, copiii merg normal la școală. Nu avem nimic specificat în acest sens, dar fiecare dintre noi poate fi responsabil”, a menționat inspectorul general al ISJ Dolj.

Vineri la prânz nu era centralizată situația din județ, cu privire la procedura de testare, dar toate școlile care au trimis datele în acest sens au mers pe varianta testării la domiciliu.


CITEȘTE ȘI: Ajutoare de urgență pentru victimele exploziei de la Băbeni, județul Vâlcea

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Testarea elevilor doljeni, în etapa centralizării deciziilor. Părinții, vizați de hotărârea directorilor unităților de învățământ

Publicat

în

Testele rapide pe bază de salivă care vor fi folosite în școli au ajuns în unitățile de învățământ în perioada 27-28 noiembrie, conform unei informări a Inspectoratului Școlar Județean Dolj, doar că directorii instituțillor nu au stabilit încă modalitatea de efectuare a testării. 

Din cauza minivacanței în care s-a aflat întreg sectorul bugetar, directorii școlilor din județul Dolj nu au făcut ședințele în cadrul cărora să stabilească modul în care se face testarea elevilor, fapt pentru care, joi, școlarii și dascălii au participat la cursuri ca și până acum.

Au mai fost unități care au transmis decizia luată, joi, dar o situație clară în acest sens va fi stabilită vineri, a menționat inspectorul șef al ISJ Dolj, Daniel Ion.


Acesta a mai spus că din ceea ce s-a centralizat până joi la prânz, școlile au optat pentru testare efectuată de către părinți.

Cutiile cu teste conțin caseta de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

În județul Dolj au ajuns, în data de 27 noiembrie, 189.000 de teste antigen non-invazive pe bază de salivă.


CITEȘTE ȘI: Testele de salivă pentru elevi, utilizate începând de astăzi

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Testele de salivă pentru elevi, utilizate începând de astăzi

Publicat

în

Testele de salivă, despre care s-a vorbit încă de la începutul acestui an, vor fi folosite prima dată, odată cu revenirea copiilor la școală după mini vacanța de 1 Decembrie.

Recent, autoritățile au prezentat modul de utilizare al acestor teste prin mai multe clipuri video în care apar miniștrii Sănătății și Educației, Alexandru Rafila și, respectiv, Sorin Cîmpeanu. Chiar și așa, controversele nu s-au stins. Marea problemă ține de procedura efecturăii testului în sine. Mai exact, dacă se întâmplă ca testul să fie pozitiv, trebuie avută mare grijă la depozitare corespunzătoare a deșeului, indiferent dacă testul este făcut la școală, de personalul medical specializat (acolo unde există) sau de către cadrele didactice, sau acasă, de părinți. În plus, în caz de rezultat pozitiv, trebuie repetată testarea cu un test PCR pentru că se știe că aceste teste non-invazive pe bază de salivă au o rată de precizie scăzută.

CITEŞTE ŞI: FOTO. Esplanada Slatinei, redată publicului. Proiect finalizat de Ziua Naţională


Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spații, sub atenta îndrumare a cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților. În acest sens, părinții au primit un formular prin care trebuie să își dea acordul în legătură cu testarea copiilor cu aceste teste non-invazive.

De asemenea, persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.


Testele pozitive descoperite în unitățile de învățământ vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.

În prima tranșă, România a comandat 6,5 milioane de teste. Următoarele transporturi vor ajunge în țară în prima parte a lunii decembrie.

Potrivit ministrului Educației, testele au venit ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările europene. Cîmpeanu a făcut această precizare ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora testele de salivă pentru școli ar fi ambalate neconform.

„S-au primit 6,5 milioane de teste. Inspectoratele Județene au primit ceea ce s-a achiziționat, adică două tipuri de teste până acum. Unele ambalate la cutii de câte 25, altele ambalate la cutii de câte 50. Fiecare cutie conține câte un pliant de instrucțiuni, cât și un certificat de conformitate.

Afirmația cum că nu sunt conforme este falsă. Astfel de afirmații trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziția făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu deținerea certificatului de conformitate. Vă mai spun ca am discutat la IGSU, iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că așa se livrează testele în toată lumea, atunci când este vorba de cantități mari, și în Germania, și în alte state europene”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Cutiile cu teste conțin caseta de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Reamintim că primele teste pe bază de salivă au ajuns în teritoriu la finbalul săptămânii trecute. “Inspectoratele şcolare judeţene vor asigura distribuţia acestor teste către fiecare unitate de învăţământ, pentru testarea tuturor preşcolarilor, elevilor şi personalului din şcoli şi grădiniţe.

Apreciez efortul tuturor autorităţilor implicate în materializarea demersului de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul virus prin metoda testării, astfel încât elevii şi personalul din şcoli şi grădiniţe să beneficieze de o siguranţă sanitară sporită, atât de necesară derulării normale a actului educaţional”, spunea Cîmpeanu.

CITEŞTE ŞI: Bani europeni pentru modernizarea instituțiilor de învățământ din Piatra-Olt

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.