Connect with us

EDUCAŢIE

INTERVIU | Şeful ISJ Olt despre începerea noului an şcolar

Publicat

în

Noul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Victor Iacobescu, a vorbit, luni, într-un interviu despre scenariile luate în calcul pentru începerea noului an şcolar. El a afirmat că, într-o săptămână, situaţia va fi clarificată.

Începe şcoala, în două săptămâni?
Da, şcoala va începe!

În ce condiţii?
Trebuie, conform indicaţiilor Ministerului Sănătăţii, să respectăm anumite reguli. Va fi un comunicat comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii în care vor fi precizate ultimele directive.


S-au făcut deja pregătiri? Ce informaţii aveţi din şcoli?
Bineînţeles că noi am ţinut permanent legătura cu şcolile şi cunoaştem situaţia în fiecare şcoală fie că e vorba de mediul rural sau de mediul urban. Fiecare şcoală are specificul ei şi din această cauză, noi am lăsat la latitudinea Consiliului de Administraţie al fiecărei şcoli să ia decizia asupra programului şcolii. Bineînţeles, trebuie să ţinem cont de evoluţia pandemiei. Pe 7 septembrie, în momentul în care vom primi ultimele date de la DSP, vom hotărî scenariul după care se va învăţa în fiecare unitate de învăţământ.

Părinţii au fost puşi deja să aleagă felul în care se vor desfăşura cursurile – online, în clasă sau mixt. Va rămâne aşa sau se va ţine cont de situaţia epidemiologică de la nivelul fiecărei localităţi?
Vom ţine cont de situaţia epidemiologică de la nivelul fiecărei localităţi, dar să ştiţi că sunt şi anumite cazuri particulare pe care trebuie să le luăm neapărat în seamă. Chiar mi-a scris o mămică bolnavă şi din ce am înţeles s-ar încadra într-o grupă de risc aşa că vom vedea ce soluţie vom găsi astfel încât atât copilul dumneaei, cât şi dumneaei să fie în siguranţă şi să nu fie nimeni afectat.

Cum ar trebui să se desfăşoare orele, din 14 septembrie, în şcolile în care toţi copii vor fi prezenţi?
În primul rând, condiţiile igienico-sanitare trebuie respectate. Mă refer aici la dezinfectanţi şi e obligatoriu ca fiecare copil să respecte aceste reguli. Bineînţeles, acest lucru le revine şi profesorilor, dar şi directorilor. Acum, fiecare şcoală, în funcţie de numărul de copii, alege: fie să înveţe în două schimburi, fie ca orele să fie decalate. Să zicem, o clasă începe la ora 8.00, una la 8.10, 8.20 şi aşa mai departe, astfel încât copiii să interacţioneze cât mai puţin. Ştiu că sunt situaţii speciale, acolo unde sunt şcoli cu elevi foarte mulţi şi în cazul acestora ne gândim şi analizăm fiecare detaliu astfel încât să preîntâmpinăm apariţia bolii, respectiv a transmiterii acesteia.


Referitor la distanţare, clasele au fost deja reorganizate? Sunt clase cu 35-40 de elevi, cum se face distanţarea acolo?
Fiecare director, împreună cu diriginţii, a analizat situaţia şi se încearcă pe cât posibil să se respecte distanţarea socială la ore şi, bineînţeles, şi în pauze, cu măsurile de rigoare: aerisirea, cât mai des, a sălilor de clasă. Eu sunt conştient de faptul că în special adolescenţii vor încerca să socializeze. Este în firea umană să socializăm cât mai mult. Atunci, ceea ce o să le cerem noi, într-adevăr, îi va împiedica să se exprime la nivelul la care au fost ei obişnuiţi, până acum. Firea rebelă a lor poate că le va impune şi o nunanţă de respingere a acestor măsuri, dar noi le cerem ca măcar pentru o scurtă perioadă să se gândească atât la sănătatea lor, cât şi a apropiaţilor.

Avem şcoli care şi-au montat plexiglas în clase?
Din câte am înţeles, sunt şcoli care s-au interesat şi de această măsură. Până în momentul în care va începe şcoala, în mod sigur vom avea situaţia şcolilor care au achiziţionat plexiglas. Se vor monta colo unde dimensiunea sălilor de clasă nu permite o distanţare.

Pe traseul la şcoală şi de la şcoală, elevii nu vor putea fi împiedicaţi să socializeze. Ce sens mai are acest plexiglas?
Trebuie să le cerem să fie responsabili. Bineînţeles, cârcotaşii se vor întreba dacă putem cere unui copil de şapte, opt, zece, 12 ani să îşi asume un comportament asemeni unui om matur. Eu cred că merită să încercăm să le dăm credibilitate astfel încât lucrurile să decurgă în aşa fel încât să nu existe nicio îmbolnăvire. Aceasta este principala mea dorinţă, în această zi. Dacă nu se îmbolnăveşte niciun copil şi niciun profesor, satisfacţia mea este deplină. Până la urmă, promovabilitatea la examene, oricare ar fi procentul, nu m-ar mulţumi mai mult decât dacă numărul de îmbolnăviri va fi zero.

Sunt cadre didactice înaintate în vârstă sau care au afecţiuni cronice. Ce semnale aveţi din partea dascălilor şi cum îi putem proteja pe aceştia?
Facem o statistică a profesorilor care au peste 60 de ani şi vom încerca să găsim soluţii. Vă daţi seama că nu ne putem permite să îi expunem unui posibil focar de infecţie şi, pe de altă parte, nici nu putem să îi cerem profesorului respectiv să se pensioneze anticipat sau să-l trimem acasă. Este inuman. Trebuie să ţinem cont de particularităţile sănătăţii fiecărei persoane şi din această cauză, consider că până în momentul în care vom avea o situaţie clară şi de la Ministerul Sănătăţii, DSP în cazul de faţă, lucrurile ne vor apăsa din punct de vedere al dorinţei de a face ca lucrurile să meargă pe făgaşul pe care ni-l dorim. E normal ca fiecare dintre noi să-şi dorească un cadru al învăţământului din judeţul Olt normal şi sănătos şi noi suntem în plan moral responsabili şi de sănătatea profesorilor şi de cea a elevilor.

Ce veşti aveţi de la minister? Ştiu că este o problemă cu acea achiziţie de tablete. Ce se întâmplă cu asigurarea de măşti sau dezinfectant?
Din ce ştiu eu, doamna ministru Anisie a cerut demisia doamnei Nagy, care s-a ocupat de procedurile pentru licitaţia achiziţionării laptopurilor şi tabletelor. Acest lucru s-a tărăgănat din luna mai. Sper ca noul director să facă demersuri astfel încât pe băncile şcolilor să apară cât mai repede tabletele, respectiv laptopurile. În privinţa măştilor, într-adevăr vor primi cei care au o situaţie materială nefavorabilă, iar dezinfectanţii, cu ajutorul autorităţilor publice locale, vor fi achiziţionaţi în fiecare şcoală, astfel încât începerea anului şcolar să nu ne pună probleme din acest punct de vedere.

În încheiere: cu ce gând în noua poziţie?
Eu sunt optimist, sunt încrezător în felul în care atât domnii directori, domnii profesori, cât şi elevii vor începe anul acesta. Au toate gândurile mele bune, am încredere în dumnealor şi prioritatea mea principală o constituie sănătatea. Sper să nu fie niciun caz de îmbolnăvire şi procesul de învăţământ să decurgă astfel încât atât elevii, cât şi profesorii să vină şi să regăsească acea bucurie a reîntâlnirii de dinaintea izbucnirii pandemiei.

Print Friendly, PDF & Email

EDUCAŢIE

Premierul spune că părinții vor primi 75% din salariu mediu brut, dacă școlile se închid și vor sta acasă cu copiii

Publicat

în

Dacă se închid școli sau clase, iar elevii trebuie să stea acasă, Guvernul va repune în aplicare măsura folosită anul trecut, prin care părinții care erau nevoiți să stea acasă cu copiii primeau până la 75% din salariul mediu brut pe perioada cât școala era online. A anunțat, marți, premierul Florin Cîțu.

„Eu am spus că anul acesta vreau să fie cu prezență fizică și vom face totul pentru a avea prezență fizică în anul școlar 2021 – 2022. Bineînțeles că dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise, iar elevii ar trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era. Vom reveni cu această măsură pe perioada în care părinții ar trebui să stea acasă cu copiii, dacă se închide scoala pe motiv de COVID. Măsurile există, le-am folosit și anul trecut, le folosim și anul acesta, resurse bugetare există”, a declarat Florin Cîțu, potrivit Edupedu.

Declarațiile vin în contextul în care sunt 17.658 de elevi care sunt în online săptămâna aceasta, potrivit datelor Ministerului Educației, iar alți peste 7.000 au fost online în prima săptămână de școală, iar pentru părinții acestor copii nu există acum nicio opțiune.


Măsura prin care se acordau zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică erau suspendate, a fost valabilă doar până la data de 30 iunie 2021, conform Ordonanței de urgență nr. 220 din 30 decembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Alte clase de elevi și grupe de preșcolari au trecut la activități online. Situația raportată astăzi în județul Dolj

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Elev bătut la școală de colegii de clasă. Agresiunea a fost filmată

Publicat

în

Anchetă  la un liceu din județul Arad, după ce un elev a fost bătut de  colegii săi, în sala de cursuri. Familia victimei depus o plângere alături de imagini cu agresiunea filmată.

Incidentul a avut loc ieri, la Liceul “Atanasie Marinescu” din oraşul Lipova, județul Arad în altercație fiind implicaţi patru elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani.

Trei dintre aceştia l-au bătut pe un coleg, în sala de cursuri, iar agresiunea a fost filmată.

Părinţii victimei au postat filmarea pe Facebook, anunţând că depun plângere penală. Ei susţin că fiul lor a fost bătut pentru un motiv mai mut decât halucinant,  pentru că nu ar fi vrut să închidă uşa clasei, potrivit realitatea.net.

“Din cercetări a reieşit că, la o unitate de învăţământ preuniversitar din localitatea Lipova, trei minori cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani ar fi agresat un alt minor în vârstă de 14 ani, provocându-i leziuni la nivelul capului, abdomenului şi membrelor inferioare. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri şi alte violenţe, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs fapta şi luarea măsurilor legale”, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad.

O comisie de cercetare disciplinară a fost înființată și la nivelul unității școlare.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Alte clase de elevi și grupe de preșcolari au trecut la activități online. Situația raportată astăzi în județul Dolj

Publicat

în

Alte noi clase ale școlilor și grădinițelor din județul Dolj desfășoară activitate online, începând de luni, după ce au fost depistate cazuri de coronavirus în rândul elevilor și dascălilor. 

Potrivit reprezentanților DSP Dolj, luni au fost înregistrate 22 de cazuri, dintre care 21 în rândul elevilor și unul în cel al cadrelor didactice.

În data de 20 septembrie, în județul Dolj au fost înregistrate 70 de cazuri noi de coronavirus.


Rata incidenței cumulative COVID-19 la 1.000 locuitori în municipiul Craiova este 2.89.

Noua situație din școli este următoarea:

CITEȘTE ȘI: Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”, ANULAT din cauza creşterii ratei de infectare cu COVID-19


 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.