Connect with us

EDUCAŢIE

Haos cu deschiderea şcolilor | ISJ Olt: În şapte localităţi se aplică „scenariul galben”, dar unităţile au autonomie

Publicat

în

Deşi doar în şapte localităţi din Olt rata de infectare la o mie de locuitori, transmisă de DSP, depăşeşte cifra 1, în cele mai multe şcoli din Olt se va aplica scenariul galben, copiii fiind chemaţi câte două săptămâni la cursuri, prin rotaţie. Reprezentanţii ISJ au declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că unităţile au autonomie şi decizia se ia în Consiliul de Administraţie.

Inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Victor Iacobescu, a declarat că în teorie, cursurile ar trebui să se desfăşoare după „scenariul galben”, doar în şcolile din şapte localităţi: : municipiul Caracal şi comunele Călui, Cezieni, Orlea, Strejeşti, Tătuleşti, Vişina.

„În contextul pandemiei, vă transmit rata de incidenţă primită de la DSP. Din păcate, sunt şapte localităţi în judeţul Olt, unde media este de peste un loc locuitor infectat la mie: municipiul Caracal (1,04), Călui (1,39), Cezieni (1,85), Orlea (1,43), Strejeşti (1), Tătuleşti (1, 27), Vişina (1,82). În concluzie, aceste şcoli vor merge în desfăşurarea programului după scenariul al doilea sau cum mai este numit, scenariul galben. În scenariul 1 sau verde se ştie că participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ se face cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. În scenariul al doilea, unde se încadrează cele şapte localităţi, vom avea participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele VIII-XII, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială, prin rotaţie, de 1-2 săptămâni, a elevilor din celelalte clase. Din fericire, scenariul al treilea nu este întâlnit în judeţul Olt, scenariu care prevedea participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi sau lecţii online”, a declarat Victor Iacobescu.


El a adăugat că situaţia se poate schimba, de la săptămână la o săptămână

„Conform datelor de la DSP, aceste scenarii se pot schimba, la o săptămână. În principiu, în fiecare vineri vom lua legătura cu DSP, care ne va comunica această rată. Sperăm ca în maximum două săptămâni, toate şcolile să se încadreze în primul scenariu”, a mai spus şeful ISJ Olt.

Cu toate acestea, a adăugat Iacobescu, unităţile de învăţământ care nu se află în cele şapte localităţi au autonomia în a organiza cursurile tot după „scenariul galben”, adică doar cu prezenţa a jumătate din clasă, prin rotaţie, câte două săptămâni. În majoritatea şcolilor din judeţ, aşa se va începe anul şcolar.


„Fiecare şcoală are autonomia în a lua decizii. Acele ghiduri sunt informative. Adică, fiecare unitate şcolară se poate ghida după anumite îndrumări de acolo, nu sunt considerate literă de lege. Fiecare şcoală se poate adapta în funcţie de context. Consiliul de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ ia o hotărâre şi ţine cont de numărul de săli de clasă, de numărul de elevi din clase şi pot fi două şcoli în apropiere, iar una să meargă după scenariul verde, iar cealaltă după scenariul galben, în funcţie de numărul de săli, respectiv de elevi. Asta nu înseamnă că una din şcolile respective nu respectă ghidul primit de la Ministerul Educaţiei, respectiv Ministerul Sănătăţii”, a mai explicat Victor Iacobescu.

Print Friendly, PDF & Email

EDUCAŢIE

Premierul spune că părinții vor primi 75% din salariu mediu brut, dacă școlile se închid și vor sta acasă cu copiii

Publicat

în

Dacă se închid școli sau clase, iar elevii trebuie să stea acasă, Guvernul va repune în aplicare măsura folosită anul trecut, prin care părinții care erau nevoiți să stea acasă cu copiii primeau până la 75% din salariul mediu brut pe perioada cât școala era online. A anunțat, marți, premierul Florin Cîțu.

„Eu am spus că anul acesta vreau să fie cu prezență fizică și vom face totul pentru a avea prezență fizică în anul școlar 2021 – 2022. Bineînțeles că dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise, iar elevii ar trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era. Vom reveni cu această măsură pe perioada în care părinții ar trebui să stea acasă cu copiii, dacă se închide scoala pe motiv de COVID. Măsurile există, le-am folosit și anul trecut, le folosim și anul acesta, resurse bugetare există”, a declarat Florin Cîțu, potrivit Edupedu.

Declarațiile vin în contextul în care sunt 17.658 de elevi care sunt în online săptămâna aceasta, potrivit datelor Ministerului Educației, iar alți peste 7.000 au fost online în prima săptămână de școală, iar pentru părinții acestor copii nu există acum nicio opțiune.


Măsura prin care se acordau zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică erau suspendate, a fost valabilă doar până la data de 30 iunie 2021, conform Ordonanței de urgență nr. 220 din 30 decembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Alte clase de elevi și grupe de preșcolari au trecut la activități online. Situația raportată astăzi în județul Dolj

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Elev bătut la școală de colegii de clasă. Agresiunea a fost filmată

Publicat

în

Anchetă  la un liceu din județul Arad, după ce un elev a fost bătut de  colegii săi, în sala de cursuri. Familia victimei depus o plângere alături de imagini cu agresiunea filmată.

Incidentul a avut loc ieri, la Liceul “Atanasie Marinescu” din oraşul Lipova, județul Arad în altercație fiind implicaţi patru elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani.

Trei dintre aceştia l-au bătut pe un coleg, în sala de cursuri, iar agresiunea a fost filmată.

Părinţii victimei au postat filmarea pe Facebook, anunţând că depun plângere penală. Ei susţin că fiul lor a fost bătut pentru un motiv mai mut decât halucinant,  pentru că nu ar fi vrut să închidă uşa clasei, potrivit realitatea.net.

“Din cercetări a reieşit că, la o unitate de învăţământ preuniversitar din localitatea Lipova, trei minori cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani ar fi agresat un alt minor în vârstă de 14 ani, provocându-i leziuni la nivelul capului, abdomenului şi membrelor inferioare. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri şi alte violenţe, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs fapta şi luarea măsurilor legale”, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad.

O comisie de cercetare disciplinară a fost înființată și la nivelul unității școlare.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

EDUCAŢIE

Alte clase de elevi și grupe de preșcolari au trecut la activități online. Situația raportată astăzi în județul Dolj

Publicat

în

Alte noi clase ale școlilor și grădinițelor din județul Dolj desfășoară activitate online, începând de luni, după ce au fost depistate cazuri de coronavirus în rândul elevilor și dascălilor. 

Potrivit reprezentanților DSP Dolj, luni au fost înregistrate 22 de cazuri, dintre care 21 în rândul elevilor și unul în cel al cadrelor didactice.

În data de 20 septembrie, în județul Dolj au fost înregistrate 70 de cazuri noi de coronavirus.


Rata incidenței cumulative COVID-19 la 1.000 locuitori în municipiul Craiova este 2.89.

Noua situație din școli este următoarea:

CITEȘTE ȘI: Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”, ANULAT din cauza creşterii ratei de infectare cu COVID-19


 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.