AcasăEDUCAŢIEElevii revin la școală. Ce se întâmplă cu testarea Covid-19

Elevii revin la școală. Ce se întâmplă cu testarea Covid-19

Elevii revin la școală de luni, 3 ianuarie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu dând asigurări că testele vor fi în școli, cel puțin pentru primele două săptămâni din acest an.

Acesta nu ia în calcul închiderea școlilor chiar dacă numărul infectărilor va crește, fiind necesară continuarea orelor în acest al treilea an de pandemie. Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că este necesară revenirea copiilor în unitățile de învățământ: „ne străduim să menținem școlile deschise”, scrie Realitatea Plus.

Deşi elevii se reîntorc de luni la şcoală, testele coronavirus vor fi asigurate de la o săptămână la alta, potrivit anunțului Ministerului Educaţiei.


După ce secretarul de stat Sorin Ion a anunțat că deocamdată testele care există asigură doar o zi de testare, ministrul Educației a declarat însă că există suficiente teste pe bază de salivă pentru a asigura testarea tuturor elevilor de gimnaziu și de liceu care vor relua cursurile în data de 3 ianuarie.

Sorin Cîmpeanu a declarat, pe 30 decembrie, că în prima săptămână se vor primi testele pentu a doua săptămână de școală. Ministrul a anunțat în mai multe rânduri că este important ca școlile să fie menținute deschise pentru a evita noi pierderi ca în primii doi ani de pandemie.

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, într-un mesaj transmis la început de an, că primele luni vor fi mai dificile, însă „ne străduim să menținem școlile deschise, acestea sunt fundamentul pentru a avea noi generații sănătoase și instruite”.


„Am reușit, prin stocurile disponibile la nivelul inspectoratelor școlare județene, să ne asigurăm că la începerea școlii pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, vor exista suficiente teste pentru toții elevii de gimnaziu și liceu care vor începe școala în data de 3 ianuarie.

IGSU ne-a asigurat că, pe parcursul săptămâni 3 – 9 ianuarie, se vor primi teste pentru cea de-a doua testare din prima săptămână de școală. Elevii din învățământul primar și copiii din grădiniță încep abia pe 10 ianuarie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la sfârșitul anului trecut, la un post TV.

Secretarul de stat Sorin Ion anunțase că testele de salivă pentru depistarea coronavirusului ajung doar pentru prima zi de şcoală.
„Avem teste asigurate pentru elevii de gimnaziu și liceu, cei care încep cursurile pe 3 ianuarie. În acest moment, numărul testelor din unitățile școlare este suficient pentru aceștia, pentru o testare. (…) Pentru cea de-a doua testare din prima săptămână așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU”, a declarat Sorin Ion, pentru Europa FM.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei îi îndeamnă pe părinţi să testeze copiii şi să nu-i trimită la școală dacă sunt bolnavi.

„Cel puțin la fel importantă ca testarea, ca vaccinarea, este și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, în special a părinților și îi rog pe această cale să utilizeze testele pe care le distribuim, să raporteze unității școlare orice test pozitiv, să meargă să-și confirme testul prin PCR”, a mai precizat Sorin Ion.

Testarea elevilor se face de părinți sau chiar de copii, acasă, de două ori pe săptămână, iar rezultatele testărilor nu sunt verificate, centralizate. Singura condiție este aceea de a anunța școala în cazul rezultatelor pozitive. Testarea nu este obligatorie, a transmis în repetate rânduri ministrul Sorin Cîmpeanu, care a apelat la responsabilitatea părinților „pentru a comunica în timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii”. În același timp, ministrul a făcut un apel și pentru vaccinarea copiilor, atrăgând atenția, din nou, că vaccinarea nu este obligatorie și se face numai cu consimțământul informat al părinților, ca și testarea.

CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS, 2 ianuarie: 958 de cazuri noi și 17 decese

- Advertisement -spot_img
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
5,026FaniÎmi place
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri