AcasăECONOMIETranzacții printr-o bancă din România pentru grupul unui miliardar indian, cercetat penal...

Tranzacții printr-o bancă din România pentru grupul unui miliardar indian, cercetat penal pentru presupusă spălare de bani

spot_img

Magnatul indian Sanjeev Gupta a apelat la o „bancă obscură” pe care o deține în România pentru a procesa tranzacții pentru grupul pe care îl deține, deși acesta este vizat de o serie de anchete penale în urma prăbușirii principalului său creditor Greensill Capital, scrie Financial Times.

- Publicitate -

Miliardarul Sanjeev Gupta deține grupul GFG Alliance, din care face parte și combinatul siderurgic român Liberty Galați, fostul Sidex, relatează economedia.ro. Totodată, Gupta deține Banca Română de Credite și Investiții (BRCI), pe care a preluat-o în 2020 de la constructorul băcăuan Dorinel Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”.

Gupta mai controlează și Wyelands Bank, o bancă britanică de retail înființată în 2017. Săptămâna trecută, Wyelands a anunțat că nu are „un viitor viabil” și este pregătită pentru amenzi potențial paralizante de la mai multe autorități financiare de reglementare.


Financial Times scrie, citând documente și persoane familiare cu situația, că banca românească BRCI a procesat în ultimul an o serie de plăți pentru companiile din Alianța GFG a lui Gupta.

Documentele arată că afacerea lui Gupta a folosit anul trecut un cont bancar la BRCI pentru o tranzacție litigioasă cu certificate verzi, care a avut loc la o lună după ce prăbușirea Greensill a declanșat o criză de lichiditate la GFG.

Atunci, divizia siderurgică din Cehia a GFG Alliance, Liberty Ostrava, a vândut certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) în valoare de peste 40 milioane euro combinatului din România, Liberty Galați, fostul Sidex. Mișcarea a provocat proteste din partea politicienilor cehi, care au cerut anchetarea tranzacției. Cehii doreau să vândă certificatele și să folosească banii pentru investiții în tehnologizarea combinatului local.


CITEŞTE ŞI: FOTO | Noua gamă de anvelope, prezentată de Pirelli. Ce performanţe atinge autoturismul cu noile „Scorpion”

Un oficial al BRCI – Murali Subramanian, care supraveghează filiala bancară din Dubai a lui Gupta și face parte din consiliul BRCI – a explicat pentru Financial Times că banca oferă „servicii non-credit” companiilor din cadrul Alianței GFG. Cu toate acestea, el a spus că companiile membre GFG reprezintă doar o „mică parte” din baza de clienți a băncii.

Băncile trebuie să respecte reguli stricte împotriva spălării banilor. Însă afacerile miliardarului indian Gupta sunt cercetate penal pentru presupusă spălare de bani atât în ​​Marea Britanie, cât și în Franța.

Persoane familiare cu situația au spus pentru Financial Times că grupul lui Gupta a apelat la BRCI pentru a procesa anumite plăți, având în vedere un control sporit din partea altor instituții financiare.

Oficialul BRCI a contestat însă acest lucru, insistând că BRCI are „funcții anti-spălare a banilor și de conformitate foarte puternice”.

„BRCI nu ar fi obligată să efectueze [tranzacții]. Nu ar fi datoare în fața GFG să facă lucruri”, a spus el.

BRCI a spus că este o „instituție bancară complet independentă, cu un consiliu de administrație complet independent”.

„BRCI este guvernată de cadrul de reglementare supravegheat de Banca Națională a României (BNR) și funcționează în conformitate cu regulile și decretele acesteia, precum și cu cele ale dreptului comercial român”, a adăugat banca.

GFG a transmis că BRCI este „una dintre numeroasele bănci românești care se ocupă de colectarea și remiterea fondurilor pentru tranzacții în numele Liberty Galați”.

Gupta este cunoscut pentru că a împrumutat miliarde de la Greensill pentru a cumpăra afaceri cu oțel în întreaga lume. Anul trecut, însă, Greensill Capital a intrat în insolvență, în urma retragerii unei finanțări de 10 miliarde de dolari din partea Credit Suisse. Situația a ridicat semne de întrebare cu privire la funcționarea grupului GFG Alliance.

Magnatul indian a vrut, de asemenea, să-și înființeze propriul imperiu al serviciilor financiare, de la bănci la asigurări. Wyelands Bank a strâns 700 de milioane de lire sterline de la clienți, la momentul apogeului său, dar a fost forțată să returneze depozite anul trecut, pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la poziția sa financiară.

CITEŞTE ŞI: Motivul pentru care un bătrân de 80 de ani, din Olt, a bătut şi înjunghiat un bărbat. Agresorul a fost arestat preventiv

Baronul oțelului a preluat BRCI din România în februarie 2020, la câteva zile după ce Financial Times a dezvăluit că Wyelands a canalizat bani în imperiul mai larg al afacerilor lui Gupta prin entități pe care angajații săi le-au numit adesea „Prietenii lui Sanjeev”.

BRCI pare să fi furnizat anterior finanțare legată de GFG. Documentele văzute de Financial Times arată că banca avea facilități de credit restante legate de tranzacțiile cu mărfuri ale Liberty, în perioada în care Greensill s-a prăbușit.

Oficialul BRCI a declarat pentru Financial Times că banca din România a acordat doar împrumuturi mici legate de GFG Alliance, în limita reglementată.

Financial Times a scris anul trecut că Liberty Commodities a lui Gupta a atras finanțare de la Greensill folosind facturi suspecte care păreau să prezinte semne de fraudă.

Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a deschis săptămâna trecută o investigație în acest sens.

BRCI a spus că „oferă factoring limitat unui număr foarte mic de clienți români ai Liberty Galați”. Banca a adăugat că este „bine capitalizată” și că majoritatea activelor sale de 65 de milioane de euro constau din „active lichide de înaltă calitate”.

GFG a spus: „BRCI nu oferă finanțare niciunei companii GFG Alliance și nu are împrumuturi restante sau acorduri de creditare cu nicio companie GFG Alliance”.

CITEŞTE ŞI: Programul Start-Up Nation va demara în aprilie sau mai. Cu ce noutăți vine cea de-a treia ediție

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri