AcasăECONOMIERomsilva organizează licitațiile pentru valorificarea lemnului doar printr-o platformă online

Romsilva organizează licitațiile pentru valorificarea lemnului doar printr-o platformă online

spot_img
- Publicitate -

Licitaţiile pentru valorificarea masei lemnoase, pe picior sau lemn fasonat, vor fi organizate, din august, doar printr-o platformă online, informează Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, într-un comunicat de presă transmis joi. 

O asemenea platformă este deja utilizată de Direcţia Silvică Suceava din luna mai a acestui an, scrie Agerpres.


Potrivit sursei citate, în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin platforma informatică vor fi oferiţi, în perioada următoare, 1.125.000 metri cubi lemn pe picior (lemnul care urmează să fie exploatat din pădurile de stat de către firmele atestate), precum şi 75.000 metri cubi de lemn fasonat.

“Platforma de licitaţii online prezintă mai multe avantaje, între care asigurarea unei transparenţe mai mari, număr de participanţi nelimitat, echidistanţă şi condiţii concurenţiale sporite pentru toţi agenţii economici atestaţi şi, nu în ultimul rând, reducerea birocraţiei. De asemenea, platforma informatică reprezintă şi un instrument util pentru managementul Romsilva, prin prelucrarea şi analizarea rapidă a datelor putând fi stabilite sortimentele solicitate de piaţă, precum şi tendinţele de pe piaţa lemnului”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii Romsilva precizează că instituţia pune pe piaţă, anual, circa 9,5 milioane metri cubi de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, dintre care 6,5 milioane metri cubi ca lemn pe picior şi 3 milioane metri cubi ca lemn fasonat.


“În actualul context economic şi legislativ, Romsilva va creşte gradual ponderea valorificării lemnului fasonat, iar de la 1 ianuarie 2023 ponderea lemnului fasonat, exploatat prin resurse proprii sau prin contracte de prestări servicii, va fi de 50% din volumul total de masă lemnoasă pus pe piaţă din pădurile proprietatea publică a statului”, menţionează Regia.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional, conform datelor oficiale.

CITEȘTE ȘI: Ministerele care vor pierde bani la rectificarea bugetară din această lună

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri