Connect with us

ECONOMIE

Raport: Cifra de afaceri a Grupului Alro a crescut, în primul trimestru al anului

Avatar

Publicat

în

Alro Slatina a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 744 milioane lei în trimestrul întâi al anului 2021, în contextul unei economii globale încă afectată de pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat al companiei.

Sursa citată mai arată că cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 4,4%, la 744 milioane RON în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu 712 milioane RON în primul trimestru al anului 2020, în ciuda condițiilor de piață dificile, ca efect direct al pandemiei de coronavirus. Grupul Alro și-a diminuat pierderea netă la 62 milioane RON, în T1 2021 de la 110 milioane RON în T1 2020.

„În primele trei luni ale anului 2021, am asistat la o ușoară redresare a mediului de afaceri internațional, nivelul cererii intrând într-o tendință ascendentă, în timp ce prețul aluminiului a continuat să înregistreze cotații mai mari”, a declarat Marian Năstase, Președintele Consiliului de administrație ALRO.


El adăugat că această situație s-a reflectat în valori mai bune ale vânzărilor pentru ALRO, care au atenuat parțial contextul dificil pentru segmentele de bauxită și alumină.

„Astfel, Grupul ALRO a înregistrat un EBITDA pozitiv de 33,5 milioane RON. Mai mult, în primul trimestru al anului 2021 ne-am continuat programul de investiții pentru reducerea consumului de energie și a costurilor totale de producție, împreună cu implementarea planului nostru anti-criză de control al costurilor, care vizează creșterea economiilor și optimizarea operațiunilor. Astfel, am atins nivelul de 100 de cuve de electroliză modernizate cu tehnologia AP12LE și acest proiect raportează deja consumuri specifice de energie mai mici decât estimările inițiale. Toate aceste măsuri ne-au ajutat să rămânem pe deplin operaționali și să ne menținem competitivitatea în ciuda acestor vremuri dificile cu care se confruntă economia mondială ”, a mai spus Năstase.

COVID-19 și Analiza Pieței

În primul trimestru al anului 2021, media LME a crescut la 2.096 USD/tonă, de la o medie de 1.690 USD/tonă, în primul trimestru al anului 2020. În general, nivelul cererii a fost stabil fiind susținut de performanța bună a sectoarelor auto și construcții, oferta limitată, taxele antidumping ale UE impuse produselor extrudate din China și anunțate pentru produsele laminate plate produse în China, precum și de faptul că utilizatorii finali au început să își refacă stocurile.


În timp ce criza COVID-19 a continuat să aibă impact asupra mediului de afaceri, Grupul ALRO a reușit să funcționeze la parametri normali, în condiții de siguranță și să mențină un lanț de distribuție complet operațional ca urmare a planului complex de măsuri implementat încă de la începutul crizei sanitare.

Analiza financiară și operațională

În T1 2021 valoarea vânzărilor Grupului ALRO a crescut cu 4,4% față de T1 2020, în principal ca urmare a îmbunătățirii prețului aluminiului și a volumelor mai mari vândute, atât pentru segmentul primar, cât și pentru cel prelucrat. Astfel, creșterea vânzărilor de aluminiu primar a fost determinată de segmentul de sârmă care a înregistrat o creștere de peste 1.300 de tone. Având în vedere că sectoarele construcțiilor și al automobilelor prezintă semne de îmbunătățire, cererea de bare a rămas la niveluri similare cu cele de anul trecut. Aluminiul prelucrat a înregistrat, de asemenea, o creștere de 4% a volumului vânzărilor față de T1 2020, determinată de cele două sectoare de mai sus, dar și ca urmare a tarifelor antidumping impuse de UE asupra produselor de aluminiu din China. Volumul de vânzări crescut a determinat valori mai mari ale vânzărilor cu 11% pentru segmentul primar și cu 3% pentru segmentul de aluminiu prelucrat.

Îmbunătățirea vânzărilor, combinată cu programul de control al costurilor și investițiile în eficiență energetică au condus la un EBITDA pozitiv de 33,5 milioane RON în T1 2021, comparativ cu un EBITDA negativ de 30,6 milioane RON în T1 2020. Profitul brut al Grupului a atins 64,9 milioane RON, în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu o pierdere brută de 2,8 milioane RON în perioada similară a anului 2020. Cu toate acestea, diferențele de curs valutar au afectat parțial rezultatul net, iar Grupul a înregistrat o pierdere netă de 61,9 milioane RON, în T1 2021, un rezultat îmbunătățit comparativ cu pierderea netă în valoare de110 milioane RON înregistrată în T1 2020.

În ciuda unei concurențe acerbe pe piața plăcilor de aluminiu (în principal din partea furnizorilor de prim-rang), ALRO a rămas, în primul trimestru al anului 2021, un jucător important și a reușit să încheie noi contracte atât pentru plăcile tratate termic, cât și pentru cele netratate termic, la un nivel rezonabil care a atenuat parțial ponderea mai mică a cererii generată de sectorul aeronautic în T1 2021.

Investițiile au reprezentat un element cheie în primul trimestru al anului 2021 și principalul proiect al companiei, AP12LE, a continuat, în ciuda provocărilor cu care s-au confruntat furnizorii implicați în acest proiect complex. Astfel, la 31 martie 2021, ALRO a ajuns la 100 de cuve de electroliză modernizate cu această tehnologie inovatoare de la demararea acestui proiect, cu 22 de cuve suplimentare care au fost puse în funcțiune în primul trimestru al anului 2021, în timp ce alte 22 erau într-un stadiu avansat de modernizare. Pe lângă acestea, Vimetco Extrusion, filiala din aval a ALRO, va investi aproximativ 10 milioane EUR într-o linie complet nouă de extrudare a profilelor din aluminiu, un proiect estimat că va fi pus în funcțiune până în septembrie 2022. Noua linie de extrudare de 7’’ este echipată cu tehnologia necesară pentru a funcționa cu o intervenție umană redusă, întregul proces fiind automatizat și având unul dintre cele mai mici consumuri de gaz de pe piață.

Print Friendly, PDF & Email

ECONOMIE

Societatea Distribuţie Energie Electrică România, amendată de ANRE. Motivul

Octavia Hantea

Publicat

în

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a sancţionat cu 155.000 de lei societatea Distribuţie Energie Electrică România (DEER) pentru nerespectarea prevederilor legale privind racordarea prosumatorilor la reţelele de energie electrică, potrivit unui comunicat al autorităţii.

ANRE a finalizat o acţiune de control desfăşurată la societatea Distribuţie Energie Electrică România (în zona de competenţă a fostei Societăţi de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord) în cadrul căreia s-a verificat respectarea prevederilor legale privind racordarea prosumatorilor la reţelele de energie electrică, scrie Agerpres.


În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că operatorul de distribuţie a stabilit incorect soluţii de racordare generând, astfel, costuri suplimentare pentru prosumatori, a furnizat prosumatorilor, prin intermediul paginii de internet, informaţii incomplete privind documentaţia necesară racordării la reţeaua de energie electrică şi a completat incorect conţinutul Avizelor Tehnice de Racordare (ATR) şi al Certificatelor de Racordare (CR).

“Pentru faptele săvârşite, societatea Distribuţie Energie Electrică România a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 155.000 lei, dispunându-se, totodată, măsuri şi termene de conformare în vederea remedierii situaţiilor neconforme constatate”, se mai arată în comunicatul ANRE.

DEER este societatea de distribuţie a energiei din cadrul grupului Electrica.


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ECONOMIE

APIA plăteşte ajutorul de stat pentru creşterea animalelor. Peste 200 de beneficiari

Octavia Hantea

Publicat

în

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) plăteşte ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor pentru 206 beneficiari iar suma totală autorizată la plată este de 23,62 milioane de lei, informează instituţia.

Astfel, pentru 63 de solicitanţi sunt achitate diferenţele aferente serviciilor prestate pentru lunile noiembrie şi decembrie 2020, pentru specia taurine, în sumă de aproximativ 3,84 milioane de lei, potriovit Agerpres.


În acelaşi timp, pentru un număr de 143 solicitanţi sunt plătite cererile aferente serviciilor prestate pentru lunile ianuarie – martie şi trimestrul I 2021, în sumă de 19,78 milioane de lei.

“Suma totală autorizată la plată este de 23.621.947,38 lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 206 solicitanţi care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în comunicatul citat.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ECONOMIE

Un nou parc comercial în Craiova. Locaţia, aproape de o ieşire din oraş

Avatar

Publicat

în

Prime Kapital va dezvolta Retail Park Craiova pe un teren din Bd. Dacia, nr. 5, la ieșirea din oraș spre Ișalnița.

Conform PUZ-ului inițiat de companie, parcul comercial va avea un regim maxim de înălțime P+1 etaj și anexe tehnice.

Intrarea se va face direct din Bd. Dacia care va fi extins cu două benzi de circulație în apropierea centrului comercial, pentru a facilita accesul.


Terenul pe care se va construi Retail Park Craiova, aflat în proprietatea companiei, are o suprafață de 30.691,00 mp și este liber de construcții.

În bănie funcționează trei centre comerciale mari, Electroputere Parc, Mercur, Auchan Craiovița și este planificată construcția unui nou mall, Promenada Craiova.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.