AcasăECONOMIEProgramul Noua Casă 2022: avans, condiţii de acordare şi suma maximă pe...

Programul Noua Casă 2022: avans, condiţii de acordare şi suma maximă pe care o garantează statul. De ce sunt respinse majoritatea dosarelor

spot_img

Programul Noua Casă 2022 a fost lansat la începutul lunii martie, așa că românii care vor să-și achiziționeze o locuință ar trebui să-și finalizeze și să-și depună cât mai repede dosarul.

- Publicitate -

FNGCIMM a publicat recent un ghid al acestui program, unde sunt cuprinse toate detaliile referitoare la valoarea și dobânda creditelor, a garanțiilor și a asigurărilor.

Așa cum era de așteptat, Guvernul a stabilit plafonul de garantare pentru anul 2022. Așadar, pot fi încărcate în aplicație dosarele primilor beneficiari.


Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a accesa programul Noua Casă 2022, precum și alte informații precum: avans, condiţii de acordare şi suma maximă pe care o garantează statul pentru locuințe.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să depună documentele pentru accesarea Programului Noua Casă 2022:

  • fie să nu dețină în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • fie să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp și care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă (în acest caz fiind nevoie de o declarație pe propria răspundere).

Condiții de acordare


Criteriile de eligibilitate ale programului permit ca de acesta să beneficieze orice cetățean român, indiferent dacă este singur sau formează un cuplu.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Pentru un astfel de credit va putea aplica doar persoana care nu a mai beneficiat în trecut de un astfel de credit. Celălalt partener va avea calitatea de garant sau coplătitor.

Avans

Avansul pentru locuința care poate fi achiziționată în cadrul Programului Noua Casă 2022 diferă în funcție de valoarea imobilului, astfel:

– pentru o locuință care nu va depăși suma maximă de 70.000 de euro, iar procentul maxim de garantare de 50%, avansul va fi de 5%;

– pentru o locuință care nu va depăși suma maximă de 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro. Avansul beneficiarului va fi de 15%.

Dacă beneficiarii doresc să achiziționeze o locuință care depășește prețul maxim din program, ei trebuie să știe că pot face acest lucru, însă trebuie să suporte și să achite diferența de preț dintre valoarea maximă a creditului oferit în cadrul programului și prețul locuinței, din veniturile proprii.

Costuri

Valoarea stabilită de Guvern, în ceea ce privește plafonul de garantare al Programului Noua Casă pentru anul 2022, este de 1,5 miliarde de lei.

Pentru a afla care sunt toate costurile pe care le implică accesarea unui credit prin acest program este nevoie de solicitarea unor informații suplimentare din partea băncilor alese de către beneficiari.

Printre costurile care mai apar se numără următoarele dobânzi și comisioane:

– depozitul colateral, ce reprezintă contravaloarea a trei rate de dobândă;

– dobânda, formată din Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor la care se adaugă o marjă de maximum 2%;

– comisionul anual de garantare, ce reprezintă 0,3%;

– costuri privind prima de asigurare a imobilului și în taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Ce este de făcut după ce ai găsit locuința pe care vrei să o cumperi

Asigură-te că dispui de avansul minim obligatoriu şi depozitul colateral solicitat. Ai în vedere şi alte cheltuieli generate de cumpărarea casei (taxe notariale s.a).

Alege banca cu care vei lucra şi pregăteşte actele solicitate de bancă pentru dosarul de credit. – Banca va analiza documentația de credit şi după aprobarea finanțării va transmite către FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicații web, ataşând în aplicație următoarele documente:

– Solicitarea de garantare/ Solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare şi Promisiunea de garantare dacă este cazul

– Documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor şi al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, în copie certificată

– Declarația pe propria răspundere a beneficiarului

– Antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu dată certă

– Extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare

– Certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C

– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se ataşază şi promisiunea unilaterală de creditare

– în cazul achiziționarii unui imobil care a mai facut obiectul unei finanțări garantate în cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, se ataşază şi acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței achiziționate din cadrul Programului şi pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vanzător.

FNGCIMM analizează dosarul şi, dacă este corect şi complet, transmite băncii aprobarea prin intermediul aceleiaşi aplicații web, iar beneficiarul va semna contractul de credit şi contractul de vânzare – cumpărare. Prin această aplicație, cei care aplică pot urmări unde se află dosarul- dacă este la Bancă sau la Fond şi în ce stadiu este.

În cazul în care documentația trimisă de bancă la FNGCIMM în vederea garantării are nevoie de completări sau corecții, dosarul va fi returnat la bancă în starea “Invalidat”. Această stare nu reprezintă o respingere a dosarului, ci o solicitare de completare sau remediere a unor erori.

Deci, dacă vă aflați într-o asemenea situație, puteți afla motivele exacte luând legătura cu consilierul bancar.

Este foarte important ca dosarele să fie transmise complet şi corect întocmite, pentru a evita retrimiterea la bancă şi apoi reluarea analizei. Durata aprobării dosarului depinde foarte mult de cât de bine este pregătit dosarul!

Principalele motive pentru care se invalidează dosarele

În general este vorba despre lipsa documentelor obligatorii (o listă a acestora o găsiți pe www.fngcimm.ro), documente expirate sau ilizibile, informații completate greşit în aplicație etc.

De reținut: atunci când un dosar este invalidat, FNGCIMM completează în aplicația web Noua Casă motivele invalidării, pentru a fi văzute de consilierul de credit din bancă şi a putea fi operate completările/corecțiile.

Prin urmare, dacă vrei să aplici pentru acest program, urmează pașii, asigură-te că deții toate actele necesare, un minimum de finanțe pentru a demara procesul și alege apartamentul pe care ți-l dorești drept cămin. Acesta este, probabil, cel mai dificil pas.

Un instrument util s-ar putea dovedi Imoradar24.ro, unde vei găsi apartamente în toate orașele țării. Vei vedea că prețul unui apartament în Craiova, de exemplu, diferă în funcție de vechime, locație, dotări etc.. Urmărește cu atenție anunțurile, mergi la vizionări și sigur vei găsi ceva pe placul și buzunarul tău.

- Publicitate-spot_img
reporter24
reporter24
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, site-ul Reporter24.info a crescut foarte mult şi a devenit unul dintre brandurile din Oltenia. Următorul pas în dezvoltarea iniţiativei jurnalistice regio-locale reprezintă intrarea în portofoliul agenţiei Thinkdigital, începând din luna mai 2021. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea Teleorman şi Argeş.
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri