Connect with us

ECONOMIE

Cum să asiguri un mediu de lucru optim pentru angajații care își desfășoară activitatea în cadrul unui birou?

Publicat

în

Studiile de specialitate au demonstrat că munca la birou implică un risc ridicat de apariție a problemelor de sănătate. Timpul îndelungat petrecut în poziție șezândă, pe scaun, nu este recomandat niciunui angajat, indiferent de vârsta sa sau starea de sănătate. Sedentarismul și poziția incorectă sunt doar doi din principalii dactori care fac imposibilă adoptărea unui stil de viață sănătos. 

Care sunt efectele muncii de birou asupra sănătății?

Analizele de specialitate efectuate de diverși cercetători recunoscuți la nivel mondial au demonstrat că munca la birou poate provoca o serie de probleme de sănătate printre care se numără și:

 • dureri musculare determinate de atrofierea țesutului muscular;
 • dureri de oase cauzate de poziția incorectă pe scaun;
 • deformarea coloanei vertebrale;
 • boli cardiovasculare dezvoltate din cauza unei circulații defectuoase;
 • boli de vedere, în special miopie;
 • obezitate determinată de lipsa de mișcare;
 • probleme de tranzit intestinal din cauza poziții nefavorabile digestiei;
 • stres, anxietate și chiar depresie.

Majoritatea acestor afecțiuni se datorează din cauza poziției incorecte a corpului la birou, dar și a factorilor de mediu, nocivi în timp pentru starea fizică și psihică a angajatului. Cu alte cuvinte, chiar dacă inițial nu pare o muncă primejdioasă, munca de la birou poate afecta organismul distrugându-l treptat și sigur.

Un program obișnuit la birou durează aproximativ 8 ore. Dar pentru a ajunge acolo, angajatul în cauză trebuie să mai petreacă un minim de 2 ore în tranzit și astfel, 10 ore petrecute pe scaun, dedicate muncii, devin minimul necesar pentru o slujbă obișnuită la birou.

Ce poate face un angajator pentru a crește gradul de confort al angajaților săi de la birou?

Pentru a proteja sănătatea angajaților săi, angajatorul este obligat prin lege să ia măsuri de creștere a gradului de confort resimțit de aceștia în timpul lucrului. Legea nr. 319/2006 reglementează munca de la birou, iar pentru a pune în aplicare textul ei, un angajator poate lua următoarele măsuri:

 • Adaptarea programului de muncă la particularitățile și nevoile fiecărui angajat în parte. Un angajator nu trebuie să scurteze timpul de lucru petrecut de angajați la birou pentru ca aceștia să se simtă mai bine la locul de muncă. Dar poate propune distribuirea pauzelor astfel încât perioada de imobilitate să nu fie exagerat de lungă;
 • Adaptarea interiorului biroului la cerințele mediului de lucru prin utilizarea tehnologiilor contemporane. Cu cât angajații dispun de aparatură mai performantă pe care s-o folosească pentru îndeplinirea sarcinilor lor de birou, cu atât se poate reduce mai mult timpul petrecut pe scaun, chiar dacă numărul propriu-zis de sarcini rămâne neschimbat. Îndeplinindu-și mai repede și mai eficient fiecare sarcină în parte, angajații își permit să-și distribuie mai eficient pauzele și să se odihnească atunci când simt nevoia, pentru a evita extenuarea;
 • Propunerea unui stil de lucru diferit. Nu toate sarcinile care se desfășoară într-un birou trebuie obligatoriu efectuate stând jos, pe scaun. O bună parte din ele se pot îndeplini și din picioare, ca de exemplu, discuțiile la telefon cu partenerii de afaceri sau clienții. În acest sens, angajatorul își poate încuraja angajații să adopte la propriu un stil de lucru dinamic, ridicându-se de la birou în orice moment în care își pot îndeplini datoriile și altfel decât din fața calculatorului;
 • Un program zilnic de exerciții fizice de înviorare. În Asia, unele companii mari, ca de exemplu celebrul producător auto Toyota, își încurajează angajații să facă sport și mișcare. Pe lângă competițiile fizice organizate în cadrul firmei pentru cei mai talentați atleți, în cadrul multor departamente, dimineața, lucrul se începe cu 5-10 minute de gimnastică de înviorare, obicei care îmbunătățește circulația sângelui și ajută la sporirea productivității;
 • Investirea în mobilier ergonomic, de calitate, care să asigure utilizatorului o poziție corectă și confortabilă la birou. Ca reguli generale, pentru evitarea problemelor de sănătate, la birou poziția coloanei vertebrale trebuie să fie cât mai dreaptă, antebrațele paralele cu podeaua, iar picioarele să aibă suficient spațiu pentru a putea fi întinse.

Pentru mai multe sfaturi și recomandări de specialitate în vederea îmbunătățirii mediului de lucru al angajaților de la birou, dacă ești un angajator orientat către performanțe, colaborează cu o firmă de protecția muncii din București și asigură angajaților tăi condiții de lucru în care să se poată dezvolta și simți bine.

Articol susținut de agenția de marketing digital Oblyo Digital Agency

 

Print Friendly, PDF & Email

ADMINISTRAŢIE

Un grup polonez construieşte sere lângă Târgu Jiu. 1.000 noi locuri de muncă

Publicat

în

1.000 de noi locuri de muncă în activitatea de producție se vor înființa la Târgu Jiu, cunoscutul grup polonez CITRONEX fiind deja interesat, pentru început, de achiziționarea a 22 de hectare de teren în zona Ciocârlău. Aici se vor înființa sere pentru cultivarea de roșii, solariile urmând să aibă activitate tot anul.

Potrivit primarului Marcel Romanescu, în următorii ani, societatea dorește să ajungă până la 50 de hectare cultivate, urmând ca inițial să angajeze 250 de persoane, iar la atingerea obiectivului menționat să aibă deja 1000 de salariați de aici.

„Este o investiție importantă, de care avem nevoie, mai ales prin prisma noilor locuri de muncă. Modernizarea orașului, investițiile pe care noi le facem în infrastructură, transformă municipiul într-o localitate tot mai atractivă pentru investitori. Creșterea numărului de locuri de muncă și încurajarea concurenței duc la creșterea salariilor din toate domeniile. Toate proiectele pe care le derulăm au ca scop transformarea municipiului Târgu Jiu într-o localitate modernă, dezvoltată, care să concureze cu cele mai importante municipii din vestul țării”, a declarat edilul.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Programele „Rabla 2021”, pregătite în luna martie. Ministrul Barna: „Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto”

Publicat

în

Programele ce vor fi lansate în 2021 prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt pregătite în luna martie, a afirmat miercuri ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a subliniat că va exista „finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto”.

„În luna martie pregătim toate programele care vor fi lansate în 2021 prin AFM. Cu siguranţă mergem mai departe. Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto, pentru că asta înseamnă practic ‘Rabla’ şi ‘Rabla Plus’. ‘Rabla Clasic’ înseamnă înlocuirea maşinilor vechi, ‘Rabla Plus’ înseamnă o altă dimensiune, înseamnă circulaţie pe drumurile publice cu mijloace de transport care nu au amprentă de carbon. Mergem mai departe cu programele respective şi alocăm sume suficiente ca să fim eficienţi, să schimbăm parcul auto. Sper să putem aloca sume mai mari. Sumele pe maşină vor fi cel puţin egale cu sumele pe care le-am avut până acum”, a afirmat Barna, într-o declaraţie de presă susţinută în urma acţiunilor de identificare şi sancţionare a transportului şi depozitării ilegale de deşeuri, potrivit economica.net.

Acesta a menţionat că trebuie să fie verificate acele informaţii potrivit cărora „unele maşini care sunt cumpărate prin aceste programe sunt după aceea vândute în străinătate”.

„Trebuie să vedem dacă sunt adevărate acele informaţii cum că se exportă subvenţie, cum că unele maşini care sunt cumpărate prin aceste programe sunt după aceea vândute în străinătate şi dacă există aşa ceva trebuie să contracarăm asemenea metode. Dar cu siguranţă vom avea cel puţin bugetul de anul trecut şi cel puţin sumele de anul trecut”, a mai spus ministrul Mediului.

De asemenea, Tanczos Barna a precizat că Programul Casa Verde a intrat în linie dreaptă, fiind eliminate barierele legislative.

„Programul Casa Verde a intrat în linie dreaptă, am eliminat barierele legislative. Am semnat în luna ianuarie un ordin de ministru prin care am repus programul pe făgaşul normal şi vom continua inclusiv programul Casa Verde”, a mai spus ministrul Mediului.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

La cât estimează experții în energie că vor ajunge benzina și motorina până la sfârșitul acestui an

Publicat

în

Benzina şi motorina ar putea ajunge la 6 lei pe litru până la sfârşitul anului, dacă preţul petrolului va continua să crească ca până acum, avertizeză experţii în energie.

Deja românii plătesc la pompă cu 15 lei mai mult pe un plin faţă de cât plăteau în urmă cu o lună, potrivit Antena3.

Preţul barilului de petrol a explodat în ultimele zile! Acum acesta este cotat la 63 de dolari, un preț cu 25% mai mare faţă de anul precedent. De altfel, zilele acestea barilul de petrol a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimul an. Este o creştere foarte mare, care s-a produs într-un timp foarte scurt. Cauzele sunt atât obiective cât şi speculative.

Pe de o parte, a crescut foarte mult cererea de produse petroliere din China şi India. Asta în timp ce în Arabia Saudita şi America producţia şi stocurile de petrol au scăzut.

Unii experţi în energie estimeză că benzina şi motorina va ajunge în România la 6 lei pe litru până la sfârșitul anului. Alții în schimb speră că bula speculativă se va sparge. Cert este că deja preţurile au crescut galopant la pompă.

Acum benzina și motorina costă în medie aproximativ 5,3 lei la nivel național. Comparativ cu luna trecută, carburanții s-au scumpit cu peste 6% ceea ce înseamna că un plin costă astăzi cu peste 15 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.