Connect with us

ECONOMIE

Cum să asiguri un mediu de lucru optim pentru angajații care își desfășoară activitatea în cadrul unui birou?

Publicat

în

Studiile de specialitate au demonstrat că munca la birou implică un risc ridicat de apariție a problemelor de sănătate. Timpul îndelungat petrecut în poziție șezândă, pe scaun, nu este recomandat niciunui angajat, indiferent de vârsta sa sau starea de sănătate. Sedentarismul și poziția incorectă sunt doar doi din principalii dactori care fac imposibilă adoptărea unui stil de viață sănătos. 

Care sunt efectele muncii de birou asupra sănătății?

Analizele de specialitate efectuate de diverși cercetători recunoscuți la nivel mondial au demonstrat că munca la birou poate provoca o serie de probleme de sănătate printre care se numără și:

 • dureri musculare determinate de atrofierea țesutului muscular;
 • dureri de oase cauzate de poziția incorectă pe scaun;
 • deformarea coloanei vertebrale;
 • boli cardiovasculare dezvoltate din cauza unei circulații defectuoase;
 • boli de vedere, în special miopie;
 • obezitate determinată de lipsa de mișcare;
 • probleme de tranzit intestinal din cauza poziții nefavorabile digestiei;
 • stres, anxietate și chiar depresie.

Majoritatea acestor afecțiuni se datorează din cauza poziției incorecte a corpului la birou, dar și a factorilor de mediu, nocivi în timp pentru starea fizică și psihică a angajatului. Cu alte cuvinte, chiar dacă inițial nu pare o muncă primejdioasă, munca de la birou poate afecta organismul distrugându-l treptat și sigur.


Un program obișnuit la birou durează aproximativ 8 ore. Dar pentru a ajunge acolo, angajatul în cauză trebuie să mai petreacă un minim de 2 ore în tranzit și astfel, 10 ore petrecute pe scaun, dedicate muncii, devin minimul necesar pentru o slujbă obișnuită la birou.

Ce poate face un angajator pentru a crește gradul de confort al angajaților săi de la birou?

Pentru a proteja sănătatea angajaților săi, angajatorul este obligat prin lege să ia măsuri de creștere a gradului de confort resimțit de aceștia în timpul lucrului. Legea nr. 319/2006 reglementează munca de la birou, iar pentru a pune în aplicare textul ei, un angajator poate lua următoarele măsuri:

 • Adaptarea programului de muncă la particularitățile și nevoile fiecărui angajat în parte. Un angajator nu trebuie să scurteze timpul de lucru petrecut de angajați la birou pentru ca aceștia să se simtă mai bine la locul de muncă. Dar poate propune distribuirea pauzelor astfel încât perioada de imobilitate să nu fie exagerat de lungă;
 • Adaptarea interiorului biroului la cerințele mediului de lucru prin utilizarea tehnologiilor contemporane. Cu cât angajații dispun de aparatură mai performantă pe care s-o folosească pentru îndeplinirea sarcinilor lor de birou, cu atât se poate reduce mai mult timpul petrecut pe scaun, chiar dacă numărul propriu-zis de sarcini rămâne neschimbat. Îndeplinindu-și mai repede și mai eficient fiecare sarcină în parte, angajații își permit să-și distribuie mai eficient pauzele și să se odihnească atunci când simt nevoia, pentru a evita extenuarea;
 • Propunerea unui stil de lucru diferit. Nu toate sarcinile care se desfășoară într-un birou trebuie obligatoriu efectuate stând jos, pe scaun. O bună parte din ele se pot îndeplini și din picioare, ca de exemplu, discuțiile la telefon cu partenerii de afaceri sau clienții. În acest sens, angajatorul își poate încuraja angajații să adopte la propriu un stil de lucru dinamic, ridicându-se de la birou în orice moment în care își pot îndeplini datoriile și altfel decât din fața calculatorului;
 • Un program zilnic de exerciții fizice de înviorare. În Asia, unele companii mari, ca de exemplu celebrul producător auto Toyota, își încurajează angajații să facă sport și mișcare. Pe lângă competițiile fizice organizate în cadrul firmei pentru cei mai talentați atleți, în cadrul multor departamente, dimineața, lucrul se începe cu 5-10 minute de gimnastică de înviorare, obicei care îmbunătățește circulația sângelui și ajută la sporirea productivității;
 • Investirea în mobilier ergonomic, de calitate, care să asigure utilizatorului o poziție corectă și confortabilă la birou. Ca reguli generale, pentru evitarea problemelor de sănătate, la birou poziția coloanei vertebrale trebuie să fie cât mai dreaptă, antebrațele paralele cu podeaua, iar picioarele să aibă suficient spațiu pentru a putea fi întinse.

Pentru mai multe sfaturi și recomandări de specialitate în vederea îmbunătățirii mediului de lucru al angajaților de la birou, dacă ești un angajator orientat către performanțe, colaborează cu o firmă de protecția muncii din București și asigură angajaților tăi condiții de lucru în care să se poată dezvolta și simți bine.


Articol susținut de agenția de marketing digital Oblyo Digital Agency

 

Print Friendly, PDF & Email

ECONOMIE

Ce afaceri poţi să faci cu o investiţie de până în 10.000 euro?

Publicat

în

Ai 10000 de euro si te gandesti in ce ai putea sa-i investesti pentru a-ti construi propria afacere? Avem cateva idei pentru tine.

Nu este usor sa gasesti varianta potrivita pentru o afacere mai ales cand stii ca o sa pui la bataie 10000 de euro si ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa-i pierzi. De aceea, este important sa iei in considerare mai multe aspecte atunci cand alegi in ce sa investesti.

Rasfoieste ideile de mai jos si vezi ce ti se potriveste cel mai bine. Ce putem sa-ti garantam este ca aceste domenii sunt in prezent la mare cautare. Cu un bun management, cu implicare si un marketing de calitate, poti ajunge sa ai succes cu o afacere in care ai pus initial 10 000 de auro.


Firma Optimizare SEO/WEB Design

Pentru  o firma de optimizare seo nu ai nevoie e birou, poti lucra de acasa, din vacanta sau chiar din mediu rural. Inainte de a te apuca de aceasta afacere ai nevoie de un minim de cunostinte, cursuri sau chiar tutoriale video pe care le gasesti in mare parte pe youtube, gratuit. Iti trebuie un laptop/pc, o firma (fara firma nu ai cum sa faci aceasta afacere) si multa rabdare. Putem face aceasta firma cu 1000 euro, insa pentru o firma cu sediu si angajati deja costurile se ridica la 10 mii de euro. Ai nevoie de birouri, de un sediu care sa arate profi, de promovare mai puternica astfel incat sa atragi clientii cat mai repede.

Dulciuri traditionale

In conditiile in care cele mai multe cofetarii si rafturi de supermarketuri sunt pline cu dulciuri ticsite cu tot felul de chimicale, toti mai multi oameni sunt interesati de dulciuri gustoase, de casa, preparate din ingrediente naturale, fara adaosuri de chimicale. Dulciurile de succes pot fi bomboane artizanale si ciocolata, produse ce se pot oferi cadou. Apoi, poti face fursecuri, torturi, cozonaci, checuri si prajituri dupa retetele simple ale bunicii. Cu cat retetele sunt mai traditionale, cu atat sansele de succes sunt mai mari. O investitie intr-o astfel de afacere incepe de la cateva mii de euro si cu o buna implicare poti sa-ti recuperezi banii doar in cateva luni. Vei avea nevoie de un laborator, echipamente speciale, retete bune, talent sau o persoana talentata in bucatarie si spatiu pentru depozitare.

Firma de curatenie

In pandemie, firmele de curatenie au avut cereri chiar mai mari. Pentru cei care au ales sa lucreze de la birou in anumite conditii, a fost imperios necesar sa colaboreze cu o firma de curatenie. Apoi, depozitele, spatiile industriale, cladirile de birouri si chiar persoanele fizice au nevoie de curatenie… nu o data, ci periodic. Prin urmare, va fi usor sa-ti creezi o retea de clienti repetitivi daca oferi servicii de curatenie de foarte buna calitate. Investitia de 10000 de euro va fi in echipamente profesionale (aspiratoare, carucioare, scara, consumabile etc), dar si intr-o echipa de profesionisti si chiar intr-o dubita. Pentru inceput o echipa de doua persoane poate fi suficienta.


Majoritatea firmelor de curatenie sunt locale, astfel ei sunt nevoiti sa se promoveze prin advertoriale pentru a ocupa un loc cat mai sus in motorul de cautare google.

Salon mobil pentru machiaj

Iata o alta idee foarte buna de afacere. Pentru ca oamenii sunt tot mai ocupati si saloanele chiar au fost inchise pe perioada pandemiei, multe saloane offline au avut de suferit. Tu insa poti veni cu o idee originala: nu chemi clientii la salon, ci te deplasezi tu la ei. Vei avea clienti pentru machiaj, coafat, pus unghii, masaj etc. Poti oferi servicii complete pentru femeile si barbatii care se pregatesc de un eveniment important sau care pur si simplu vor sa aiba grija de propria imagine intr-un mod profesionist. Cei 10 000 de auro vor fi investiti in consumabile si echipamente speciale de lucru, o masina spatioasa pentru a transporta toate aceste echipamente si consumabile, precum si in profesionisti dispusi sa lucreze in deplasare.

Salon de tatuaje

Tot mai multe persoane sunt interesate de tatuaje, asa ca daca esti pasionat de aceasta arta, o poti transforma intr-o afacere banoasa. Ai nevoie cam de 6500 de euro ca sa incepi cu o locatie bine stabilita. Suma poate diferi in functie de locatia pe care o alegi. Prospecteaza piata si vezi unde poti gandi salonul pentru a se bucura de un trafic cat mai mare si pentru a fi vizibil (dar nu aproape de un concurent). Ca sa-ti extinzi serviciile, poti sa oferi si tatuaje la domiciliu.

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ECONOMIE

Persoanele care au lucrat în industria de producţie de energie beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Legea a fost promulgată

Publicat

în

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru completarea unui alineat şi modificarea unui articol din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informează Administraţia Prezidenţială. Astfel, angajaţii care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010, în sensul introducerii unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi, potrivit news.ro.

CITEŞTE ŞI: Legea de reducere a vârstei de pensionare la CEO a fost adoptată


Prin urmare, iniţiativa legislativă prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii prin care sunt stabilite astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.

Astfel, vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, arată actul normativ promulgat de şeful statului.

CITEŞTE ŞI: Guvernul a aprobat INTERZICEREA cumulului pensiei cu salariul, la stat


„Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi”, mai indică legea promulgată.

Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ECONOMIE

JamSessions, o afacere cu dulceţuri, zacuscă şi siropuri, pornită de o tânără în curtea părinţilor din Târgu Jiu

Publicat

în

În primul an, Alina Mladin şi familia ei au făcut mai degrabă dulceţuri clasice – de zmeură, de vişine, de cireşe galbene, dar şi magiun de prune cu nuci. În al doilea an, businessul s-a rafinat şi a început să producă dulceţuri care pot fi asezonate cu brânzeturi sau cărnuri.

JamSessions, un brand de dulceaţă, zacuscă şi sirop, îi aduce vânzări de peste 15.000 de euro Alinei Mladin, o antreprenoare care, în 2015, a transformat bucătăria de vară a părinţilor ei din Târgu Jiu în atelier de producţie. Beciul a devenit spaţiu de depozitare şi, după investiţii de 20.000 de euro – care au fost recuperate în următorii trei ani – şi aproape un an dedicat obţinerii autorizărilor necesare, afacerea a prins viaţă.

„În 2014, intrasem într-o altă mică afacere, J’ai Bistrot Bucureşti, care îşi deschidea atunci o bucătărie, iar eu trebuia să o administrez. Ne-am gândit atunci că cel mai bine ar fi să avem produse făcute de noi, nu achiziţionate, ca să ştim ce punem în ele, să fie naturale şi făcute de oameni de încredere – mama, tata şi câteva prietene ale mamei“, a povestit Alina Mladin la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.


Absolventă de Litere la Universitatea Babeş-Bloyai din Cluj-Napoca, Alina are 39 de ani. Businessul l-a început în primăvara lui 2015, cu siropul de soc, de muguri de brad şi de ghimbir. Ulterior, a făcut dulceaţă de nuci verzi şi toată vara aceea a experimentat – vinetele congelate au venit tot de la Târgu Jiu, la fel şi bulionul, zacusca. În primul an, Alina Mladin şi familia ei au făcut mai degrabă dulceţuri clasice – de zmeură, de vişine, de cireşe galbene, dar şi magiun de prune cu nuci.

În al doilea an, businessul s-a rafinat şi a început să producă dulceţuri care pot fi asezonate cu brânzeturi şi cărnuri. Aşa au apărut dulceaţa de ardei iuţi cu ghimbir şi cea de sfeclă roşie cu lămâie şi anason stelat, care este ideală cu brânzeturile din lapte de capră, spune antreprenoarea. Dulceaţa de ardei iuţi, de smochine, siropul de soc, dulceaţa de caise cu ghimbir şi mentă sunt cele mai populare produse care poartă eticheta JamSessions.

CITEŞTE ŞI: Se modernizează sistemul de iluminat public din Târgu Jiu. Proiect de 5 milioane de euro


„La vânzătorii finali, dulceaţa costă între 17 şi 23 de lei borcanele mici, iar siropurile sunt 30-35 de lei pe litru. O altă componentă a businessului o reprezintă resellerii – site-uri gourmet, producători de vinuri şi bistrouri, iar acolo preţurile sunt diferite şi borcanele sunt puţin mai mari.“

Până anul trecut, capacitatea de producţie era relativ limitată, pentru că spaţiul de la Târgu Jiu nu permite depozitarea a mai mult de 3.000-4.000 de borcane anual. Începând de anul trecut, Alina Mladin a externalizat o parte din producţie, astfel că acum lucrează cu un producător de la Târgu Ocna, care a preluat o parte din fabricarea dulceţurilor clasice. La Târgu Jiu, alături de părinţii Alinei, în producţie mai sunt implicate periodic trei vecine, în funcţie de fluxul de activitate.

„Sperăm ca anul acesta să reuşim să dublăm capacitatea de producţie şi de stocare. Pandemia ne-a pus puţin frână şi a trebuit să regândim strategia pentru următorii doi ani.“

Anul trecut, JamSessions a înregistrat o scădere a vânzărilor de 25-30%, dar afacerea a continuat să funcţioneze. Avantajul este că produsele nu expiră repede, au un termen de valabilitate de doi ani, aşa că nu au ieşit încă de pe piaţă. „În 2019, afacerile erau undeva la 15-16.000 de euro. Anul acesta se arată mult mai bine, e posibil să atingem această sumă la sfârşitul lunii august. Vindem şi online, iar fizic suntem prezenţi la J’ai Bistrot, la Băcănia verde, în târgurile de la Roditor Food Market şi la Bistro Dorobanţi. Suntem în negocieri cu băcănii fizice din Cluj şi e foarte posibil ca în curând să intrăm în Cărtureşti. Sperăm la târguri fizice, dar depinde foarte mult de pandemie.“

Dublarea capacităţii de producţie, înmulţirea punctelor de desfacere şi creşterea vizibilităţii sunt principalele planuri pe care Alina Mladin le are cu JamSessions în perioada următoare. sursa: zf.ro

CITEŞTE ŞI: Un fermier din Olt va controla una dintre fabricile de ulei deţinute de Ioan Niculae

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.