AcasăECONOMIEA fost aprobată legea ce vizează salariu minim în Agricultură de 3.000...

A fost aprobată legea ce vizează salariu minim în Agricultură de 3.000 lei pe lună

spot_img

Legea care vizează stabilirea unui salariu minim în Agricultură, pe modelul celui din domeniul Costrucţiilor, a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaţilor. Şi modificarea Legii Irigaţiilor astfel încât să fie asigurat accesul la sistemul de irigaţii al ANIF a sistemelor de irigaţii locale şi a sistemelor de irigaţii la nivelul fermelor, a trecut de votul deputaţilor.

- Publicitate -

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea OUG nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri completare în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal bugetare, adică stabilirea unui salariu minim brut de 3.000 lei, impozitat cu 21%, pentru angajații din Agricultură și Industrie Alimentară, este iniţiat de toţi parlamentarii PSD Olt.

Măsura este în prezent în vigoare pentru domeniul Construcțiilor.


Cealaltă modificare legislativă este iniţiată de Florin Barbu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, şi de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, ambii deputaţi PSD Olt.

Este vizată modificarea Legii 138 a irigaţiilor, astfel încât să fie introduse sistemele de irigaţii locale, sistemele de irigaţii la nivelul fermelor, iar fermierii să-şi poată crea microsisteme de irigat şi să le deservească nevoia lor principală.

În normele de aplicare ale legii, s-a adus o modificare prin care Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) se va ocupa de întreaga documentaţie. Fermierii vor depune doar o cerere pentru înfiinţarea sistemului de irigaţii local iar angajaţii ANIF vor fi cei care vor obţine toate avizele de la autorităţile cu atribuţii în domeniu.


Totodată, prin această modificare legislativă se extinde decontarea cu până la 50% a energiei utilizate pentru irigaţii. În momentul de faţă beneficiau doar acei fermieri care aveau contracte cu ANIF de furnizare a apei.

„Pentru a elimina neconcordanțele în ceea ce privește rolul benefic al facilităților acordate utilizatorilor de apă pentru irigații furnizată prin infrastructura principală de irigații de către ANIF. Astfel, sunt cuprinse în prezenta lege și proprietarii de amenajări locale de imbunătățiri funciare, persoane fizice sau juridice, care nu sunt constituite în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații și care nu beneficiază în acest moment de facilități. Beneficiari – orice persoană fizică sau juridică deţinătoare de teren situat în cadrul unei amenajări de îmbunătăţiri funciare şi care beneficiază de servicii de îmbunătăţiri funciare. În cazul amenajărilor de irigaţii, beneficiarii sunt organizaţiile şi federaţiile care au încheiat cu Agenţia sau cu alţi furnizori de apă pentru irigaţii un contract multianual, precum şi ceilalţi proprietari de teren sau persoane care deţin teren în administrare ori în folosinţă, potrivit legii, şi care au încheiat cu furnizorii de apă pentru irigaţii un contract sezonier şi, după caz, un contract de prestări de servicii”, se arată în conţinutul actului.

Modificarea celor două legi a trecut de votul Camerei Deputaţilor, iar acum va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

“Cele două legi au fost iniţiate de parlamentarii PSD Olt. Noi cunoaștem și înțelegem problemele din agricultura românească și venim cu cele mai bune soluții”, a transmis deputatul Florin Barbu, pe Facebook.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri